• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zaplonu Corsa 1.2 2006r

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Pomysł dobry , tylko chyba macie tam jakieś rolki do próby siły hamowania i tam bym zrobił próbę .

Swoją drogą to nie Hunday ale z tym sensorem wału , ale niemożliwe jest tylko życie wieczne . I to pisanie postu po poście też i mnie wkurza , jak się człek przekliknie .

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Proponuję odczyt parametrów podczas postoju i podczas jazdy.
Może uda się wtedy wyciągnąć wnioski. Za uboga mieszanka też powoduje wypadanie zapłonów.
Trudno wyrokować z samego odczytu kodów usterek.
Dla czystej próby założyła bym świece jedno elektrodowe z ustawioną przerwą 0,4 mm.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Mościa panno , tam Bosch daje 0,9-1,1 mm przerwę , pytanie jak te świece wyglądają po 50 km takiej jazdy na kaczych nogach , to inna sprawa .

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bosch niech daje, piszę Waćpanie, że dla testu jedynie.
Jeżeli dalej zapłony będą wypadać to wina sterowania a jak nie będą wypadać to może jednak za uboga mieszanka lub jednak obwód WN.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Bosch niech daje, piszę Waćpanie, że dla testu jedynie.
Jeżeli dalej zapłony będą wypadać to wina sterowania a jak nie będą wypadać to może jednak za uboga mieszanka lub jednak obwód WN.
Aśćko zaliści elektrody się usmażą w try miga a i za krótki czas przepływu iskry , spowoduje jej skoki na boki . Tu 07-06 to już iskra która dłuższym czasie uszkodzi tłok .

Kwako86

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Lublin/Derby
autoserviceexperts.co.uk
Witam po weekendzie :) wiec tak proba na podnosniku i hamulcu (na rolkach nje bylo mozliwosci): brak wypdania, podmianka swiec: bez zmian. Zmierzylem Cisnienie oleju jest 5.5bar/750obr a aurodata mowi 1.5bara. Czemu tak jest?

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Panowie ja kojarzę jakąś akcje serwisową w której wymieniało się dekiel rozrządu z powodu zacierającego się zaworu regulacji ciśnienia oleju. Może w tym tkwi problem z byt wysokim ciśnieniem oleju? Aczkolwiek przy tym ciśnieniu to rozrząd musi strasznie jęczeć a nie wiem czy takie objawy występują.

Kwako86

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Lublin/Derby
autoserviceexperts.co.uk
Panowie zamykamy temat, klient stwierdzil ze ma juz dosyc jezdzenia i szukania przyczyny, wystawia auto na aukcje. Z jednej strony szkoda, bo dowiedzielibysmy sie w czym tkwila przyczyna zarowno ja, jak i wszyscy zainteresowani tym tematem.
Dzieki wszystkim za pomoc

A

autozibi

Panowie zamykamy temat, klient stwierdzil ze ma juz dosyc jezdzenia i szukania przyczyny, wystawia auto na aukcje. Z jednej strony szkoda, bo dowiedzielibysmy sie w czym tkwila przyczyna zarowno ja, jak i wszyscy zainteresowani tym tematem.
Dzieki wszystkim za pomoc

Trzeba było jeszcze klienta na płukankę silnika przekonać i wymianę oleju .
Być może jeździł ja oleju z 5 lat lub więcej . To w UK jest normalne :D:D:D:D

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Opel dedykuje do swoich silników olej 5w30 a to dlatego żeby obniżyć ciśnienie w układzie olejowym przy rozgrzanym motorze. Większość użytkowników tych samochodów zmienia parametry na 10w40, spotkałem się nawet z takimi przypadkami gdzie zalano 10w60. Celem oczywiście jak tłumaczą właściciele jest zlikwidowanie spalania oleju. Efekt jednak jest odwrotny i kosztowny, olej jest nie dość, że drogi to ze względu na pochłanianie wilgoci powinno się go częściej wymieniać.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No proszę a już sadziłem że mnie nic nie zaskoczy a zmiany olei na inne o innych parametrach to kompletny bezsens , w koncu fabryka tak dopasowała konstrukcje żeby stosować dedykowany olej .

Mechanior1423

Początkujący
Punktów
1
ja bym sprawdził wiązkę przewodó,sprawdz też czy wałek rozrządu nie ma wytartych czopów i czy krzywki są ok

może nastawnik elektryczny ? może być nastawnik od modułu z przerywaczem zapłonu

zbylu1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Katowice
Witam,temat trochę archiwalny ale mam identyczny przypadek jak opisuje Kwako 86. Corsa d 1,2 xep wywala błędy P0300,0301,0303,0304 miga check nie da sie jechać wystarczy wyłaczyć zapłon lub skasować błędy i jedzie normalnie.Po odpięci EGR jeździ normalnie,podstawienie nowego EGR-a Pierburg nic nie daje, rozwiązał ktoś taki problem bo pomysłów już brak.Oddaje auto klientowi narazie jeździ z odpiętym egrem.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
W Oplu była akcja z której zmieniało się obudowę termostatu z czujnikiem jak był któryś z podanych błędów. Jak w Oplu robiłem to dużo tego szło. Poszukam może został mi nr akcji z zeszytem szkoleń

Do góry Bottom