• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypalanie DPF na postoju problem z połączeniem

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Witam ,chciałem zapytać o wypalanie DPF na postoju, silnik 1.6 tdi cayb w Seacie Ibiza 2011 r. Próba była robiona kilka razy na dwóch programach, VCDS i Delphi i nic. Nie można wykonać wypalania.Programy łączą się z DPF ale nie można wcisnąć WYKONAJ.Dodam że była zrobiona próba na drugim aucie tylko z 2.0 tdi i poszło odrazu. Potrzebny jakiś kod czy jak?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Jest opcja, że potrzebny jest kod do logowania - nie widzimy tego, więc ciężko powiedzieć. Chyba że masa sadzy jest na tyle duża i sterownik nie umożliwia już opcji wypalania.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Zeby wypalić dpf musisz spełnić warunki tj. określone temperatury, ilość paliwa w zbiorniku itp.
W momencie kiedy np. czujnik temperatury spalin będzie uszkodzony może nie puścić Ci procedury. Auto wyrzuca jakieś błedy ?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
Dostęp upoważniony jest ? W sensie kod wpisany ? ,to na początek i dopiero reszta warunków do spełnienia temp. Paliwo grzanie lusterek czy tylnej szyby i ogrzewanie na max itp.

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Zeby wypalić dpf musisz spełnić warunki tj. określone temperatury, ilość paliwa w zbiorniku itp.
W momencie kiedy np. czujnik temperatury spalin będzie uszkodzony może nie puścić Ci procedury. Auto wyrzuca jakieś błedy ?
Błędów nie ma, zbiornik pełny, silnik rozgrzany, temperatura płynu na VCDS pokazuje 82 st.
Dostęp upoważniony jest ? W sensie kod wpisany ? ,to na początek i dopiero reszta warunków do spełnienia temp. Paliwo grzanie lusterek czy tylnej szyby i ogrzewanie na max itp.
Właśnie słyszałem o jakimś kodzie.Ale gdzie on jest?Nie był wpisywany.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
324
Miasto
Rakszawa
Przypi€rdol mu na autostradzie, a nie się bawisz z wypalaniem na postoju. Nawet jak się uda, da to efekt na krótki czas, bo dopalanie serwisowe zawsze jest mniej skuteczne.

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Ja to wypalam tak że w filtrze i w ecu już nic z tego nie zostaje, jedyna skuteczna metoda naprawy auta z dpf.
Chyba też tak zrobię, auto słabo idzie na 5 biegu wyprzedzić Tira się nie da , trzeba redukować na 4
Przypi€rdol mu na autostradzie, a nie się bawisz z wypalaniem na postoju. Nawet jak się uda, da to efekt na krótki czas, bo dopalanie serwisowe zawsze jest mniej skuteczne.
Problem w tym że słabo idzie na autostradzie, lewy pas nie dla mnie, nie ma mocy, jakby przyczepę ciągnął.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
auto słabo idzie na 5 biegu wyprzedzić Tira się nie da , trzeba redukować na 4

Problem w tym że słabo idzie na autostradzie, lewy pas nie dla mnie, nie ma mocy, jakby przyczepę ciągnął.

sam podałeś:
silnik 1.6 tdi cayb w Seacie Ibiza 2011
jak patrzę to wersja 90 konna.
nie wiem czym jeździłeś wcześniej i jakie masz porównanie. ale za dużo nie wymagaj, to nie wyścigówka :)

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
sam podałeś:

jak patrzę to wersja 90 konna.
nie wiem czym jeździłeś wcześniej i jakie masz porównanie. ale za dużo nie wymagaj, to nie wyścigówka :)
To ja wiem że nie wyścigówka, ale wcześniej szedł normalnie tzn.przyspieszał w miarę możliwości a teraz nie. To auto żony i sama mówi że jej wcześniejszą Polo 1.4 Tdi 75 km jechała dużo lepiej i to fakt bo czasem przejadę się tym Seatem dla sprawdzenia ogólnego.I pisałem wcześniej na tym forum też o problemie , mianowicie że auto robi kangura na 1 biegu przy powolnej jeździe.Nikt nie potrafi tego zdjagnozować, bo wg.parametrów na komputerze wszytko jest ok.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Po prostu w silnikach 1,6tdi są dwie procedury serwisowej regeneracji DPF: 1) Na postoju 2) Podczas jazdy przy obydwu muszą być spełnione wszystkie wymagania, które podaje program diagnostyczny, żeby je prawidłowo przeprowadzić, żeby w ogóle regeneracja ruszyła. ;)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Może masz otwarta maskę. Nie wiem czy akurat vag ale już miałem raz odmowę. Szukam szukam po parametrach a tu maska otwarta

MechaniknaKołach

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Jeśli masa sadzy jest 40g lub powyżej to komputer blokuje regeneracje statyczną i w takim przypadku musisz zrobić regenerację dynamiczną czyli jechać autem, a do VCDS-a wpisać kod 21295 .

Do góry Bottom