• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypolerowanie czopów wału korbowego po nalocie odrdzewiacza

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
Zapomniałem schować wał korbowy do garażu przez co rano pojawił się nalot rdzy, włożyłem go w odrdzewiacz i rudej się pozbyłem ale pojawił się ten szary nalot (nie wiem czy to nalot ochronny czy co to jest) i ciężko go się pozbyć. Nie mam narzędzi więc próbowałem ręcznie pastą autosol. Efekty na dwóch czopach widać poniżej ale mnie nie zadowalają mimo, że polerowałem jeden czop ręcznie dobre pół godziny. Doskonale widać ten szary nalot.

Nie zamierzam wału szlifować papierem wodnym czy coś aby nie popsuć mu geometrii (no chyba, że już jest popsuta przez ten nalot i mogę go wywalić na złom).

Co polecacie oprócz usług ludzi którzy wały szlifują? Zastanawiałem się aby go włożyć w tokarkę i może wtedy polerka pastą z użyciem flaneli, bawełny pójdzie lepiej? Może umieścić wał w pojemniku z gorącymi olejami silnikowymi i tymi zużytymi niech się tam jakoś wypoleruje pod wpływem obrotów?

Czy też mogę go na złom wywalić? To wał od fiata 1.3 JTD i chciałem za niego uzyskać kwotę 400 zł.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Nie zamierzam wału szlifować papierem wodnym czy coś aby nie popsuć mu geometrii
Sadzę że jeżeli użyjesz papier wodny 1200--2500 nic złego nie powinno się stać ..pod warunkiem że wykonasz to umiejętnie . Szary nalot jest to bardziej pozostałość po reakcji chemicznej a nie zabezpieczenie ochronne (tak myślę ).Jeżeli jest to powierzchowne (nie głębokie ) papier wodny powinien ten nalot usunąć .

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Dokładnie. Zacznij od najmniejszej gradacji i zobacz czy wystarczy. Nie może być żadnych wżerów, tylko gładka powierzchnia.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Stary sposób. Pasek skórzany od gaci i pasta polerska

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
dobra zasięgnąłem info, niepotrzebnie włożyłem w odrdzewiacz na bazie kwasu fosforowego przez co wał albo do szlifu albo na złom

Ostatnia edycja:

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Który to odrdzewiacz z ciekawości?

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
dobra zasięgnąłem info, niepotrzebnie włożyłem w odrdzewiacz na bazie kwasu fosforowego przez co wał albo do szlifu albo na złom
Odrdzewiacz na bazie jakiego kwasu spowodował by przydatność tego wału do użytku po spolerowaniu. Ktoś brednie Ci opowiada.
Zastosowanie odrdzewiacza wyeliminowało wał z użytku a nie baza kwasowa. Ile materiału ubyło na skutek działania kwasu?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A, że o co tu chodzi w tym temacie ?:eek:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
A odrdzewiacza nie jest od tego żeby zabezpieczał jaki bezsens

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
trudno zdarza się i człowiek się uczy na błędach ale sprzedałem już go jako do szlifu w cenie ok. 50% niższej niż są używki w necie (niby wymiarowe)

Do góry Bottom