• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyposażenie warsztatu Kilka maszyn na start

piotr1127p

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsk Podlaski
Witam jestem nowym użytkownikiem tego forum. Planuje zakup sprzętu do swojego przydomowego warsztatu Warsztat jest przydomowy dlatego budżet nie jest mega ogromny Nie należy do najmniejszych budowałem go z myślą zainstalowania podnośnika i innych maszyn. Potrzebuje kilka opinii na temat podnośnika montażownicy wyważarki kompresora i innych narzędzi. Bardzo możliwe ze może ktoś używa tych maszyn na co dzień i wypowie się na temat użytkowania.
Podnośnik:
http://allegro.pl/podnosnik-dwukolumnowy-ats-l-220-automat-4-tony-i6937733702.html
Montażownica i wyważarka:
http://allegro.pl/ats-montazownica-wywazarka-2-lata-gwarancji-i6883617802.html
Kompresor: zastanawiam się nad tym tylko pytanie czy 100L to nie za mało. Planuje korzystanie z własnej budowy piaskarki syfonowe a ten kompresor podobno uzyskuje bardzo wysokie ciśnienie i ogólnie kompresora będę używał do kręcenia śrub czasami może przyjdzie się coś polakierować. Ten ma 3 tłokowy silnik i 100L
http://allegro.pl/kompresor-olejowy...5-bar-i6816733295.html?fromVariant=6735984372
A jeżeli 100L to za mało to jest 200L tylko silnik posiada już 2 tłoki
http://allegro.pl/kompresor-olejowy...5-bar-i6736011049.html?fromVariant=6741550838

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Z praktyki powiem tak,miałem wulkanizację i pracowałem na 350l pojemności i uważam że to dalej za malo.
Do drobnego piaskowania mi wystarcza.
Stoma litrami nie zawaracaj sobie głowy a 200 to będziesz słuchał go też non stop.
Ok 300 uważam za pojemność startową.
A montazownice to bierz z automatycznie odchylanym ramieniem,wspomnisz moje słowa.

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Co do kompresora to firma raczej w branży nowa. Zapytaj o serwis , dostępność części itp
Zestaw do ogumienia też taki na początek i do "przydomowej pracy", może być tak że po roku nie uciągnie większej felgi np.20 cali a zbijak nie pocisnie niskiego profilu, wszystko zależy do czego i ile będziesz tym pracował.Tu z serwisem powinno być raczej ok.

karwa raz dwa trzy

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
wies kolo miasta
Ten dwustopniowy system tloczenia nie jest dobrym pomyslem . sa podobne normalne. A wydajnosci przy tym przelozeniu paskow na tej pompie i silniku nie uzyska ponad 1000 l. Jeszcze dochodzi te 12.5 bara ktorych i tak nie uzyskuje bo zawor bezpieczenstwa ma 10 bar. To chinski wyrob ktory kupisz 500 zl taniej nawet. Ale ogolnie fajnie chodzi i na 1500 N klucz daje rade. Tylko sobie opaske zaloz na zawor bezp. Bo potrafi juz przy 8 barach wybijac. Albo wymien zawor

Ostatnia edycja:

piotr1127p

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsk Podlaski
A moze macie jakieś sprawdzone kompresory które spełnia moje wymagania ewentualnie jakie posiadacie i moze kilka słów o swoich maszynach

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
Taki mam 50 dwutłokowa, 270 na wyjściu na doladowaniu, praca między 9-7 bar

Załączniki

• IMG_20180207_174531.jpg
    IMG_20180207_174531.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 28

piotr1127p

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsk Podlaski
Ja osobiście celuje w coś wiekszego co najmniej 200L Kompresor 50L juz posiadam firmy FINI spisuje sie w miare dobrze czasami rzygnie olejem juz pewnie ze starości :D

Naughty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
osobiście kompresor posiadam 100l i drugi stacjonarny z instalacją do stanowisk 1000l, aczkolwiek 100l w zależności od potrzeb powinien wystarczyć, chociaż 200 zł więcej i idzie znaleźć 250-300l. Nie optuj w zbiornikach używanych - taka rada. Coś mi się nie widzi ze stodoły wyciągnięty kompresor :D

piotr1127p

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsk Podlaski
Oczywiście szukam nowego sprzętu chce aby to pochodziło dobrych parę lat :) Interesują mnie kompresory co najmniej 200l z dużą wydajnością Planuje zrobić piaskarke z kabina i czytałem że wydajność kompresora przy piaskowaniu musi być duża Może macie jakieś opinie co do takiego piaskowania i jakiego używacie sprzętu

Elonek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Nowy sącz
Może ktoś by napisał . kto posiada taki podnośnik w swoim warsztacie czy to jest sens kupować ? Bo ja też jestem zainteresowany kupnem tego podnośnika

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Może ktoś by napisał . kto posiada taki podnośnik w swoim warsztacie czy to jest sens kupować ? Bo ja też jestem zainteresowany kupnem tego podnośnika

Cześć

żeby nie było że robię reklamę naszemu sprzętowi, ale odpowiem przynajmniej trochę. :) Jest to jeden z najpopularniejszych podnośników dwukolumnowych jakie mamy. Sprzedaje się tego mnóstwo i praktycznie nie mamy żadnych zgłoszeń co do ich awarii czy jakichś innych, dziwnych problemów. Oczywiście podstawą jest poprawny montaż i przestrzeganie procedur eksploatacji.

Gdybyś miał jakiekolwiek pytania to śmiało pisz.

pozdrawiam
Tomek
PHU Szczepan

Do góry Bottom