Co do złącz są strony gdzie masz wszystko ładnie opisane a nawet zilustrowane.
Kable nie są drogie (podróbki), można kupić choćby dla siebie, żeby zobaczyć jak to działa o co chodzi itp. Wbrew pozorom jeśli się tym zainteresujesz to sobie poradzisz, z czasem będziesz miał obcykane. A do podstawowych diagnoz i kasowania błędów nie trzeba większych umiejętności.
Oczywiście podróby kabli nie są jak oryginały droższe kilkanaście / dziesiąt razy.
Na początek polecał bym iść w daną grupę jak np. OPEL, VAG, INPA itp... Od siebie doradził bym VAGa, praktycznie na każdym kroku się je spotyka (VW, Audi, Skoda, Seat), nowsze złącza to OBD2 to już standart i są od 95 chyba nawet wprowadzane, a obowiązkowe już nie wiem kiedy, coś koło 2000. Takim kablem do OBD1 też się podłączysz przez końcówkę dokupioną za grosze...
Ja mam oryginał VCDS HEX CAN najbardziej rozbudowana wersja, możliwości ogromne, ale trzeba mieć internet, żeby sobie pomagać bo dużo jeszcze się nie wie i ciężko aby wszystko pojąć. Można naprawdę cuda robić, w tych nowszych modelach głównie, które już mają linie CAN.
Pewnie nie rozumiesz wielu pojęć, nie będę tu tłumaczył, ale na necie znajdziesz odpowiedzi.