• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyważanie kół - prośba o opinie

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Dziwnie duże wagi wychodzily mimo prostych felg i nienajgorszych opon (~150g). Wiec albo maszyna leci w uja albo cos nie gra z kołem. Maszyna sprawdzona innym kołem wiec wyszło co nie tak.
Raz miałem tez ze po wymianie opon 3 kola pod rząd tak sie ułożymy ze po wrzuceniu na maszynę wyskoczylo 0/0.Myślałem ze sie zjeb.. popsula :) Na szczęście mam dwie wyważarki więc łatwo zrobić kontrole.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Panowie, przy okazji- robicie koła nieprzelotowe? Jeśli tak to jaki uchwyt polecacie?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
:eek: jak to ???? to śruby nie ustawiły koła ?:confused: przecież takie rzeczy potrafi zwykłe uchwyt do ważenie kół nieprzelowowych ;)
Hehehe... właśnie. Koło centrowane jest na piaście a śruby tylko dociskają koło a nie mają zadania jego centrowania.... Poza tym zajmuję się prostowaniem felg i na mojej maszynie mam koło z otworami na śruby, które w zależności od otworów w feldze są "pływające".... Felgę natomiast centruje się pierścieniem centrującym dostarczonym przez producenta. Tych pierścieni jest kilkanaście - na większość samochodów na rynku (chociaż jeden już musiałem dotoczyć). Gdybym przykręcił felgę samymi śrubami to miałbym przekoszenie kilku mm na obręczy a to nie ułatwiłoby mi prostowania :D. Stosując pierścień centralny mogę wycentrować felgę na maszynie do ułamków mm - czujnik zegarowy... :D

promotopony

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Golesze
www.promotopony.pl
Hehehe... właśnie. Koło centrowane jest na piaście a śruby tylko dociskają koło a nie mają zadania jego centrowania....

Dokładnie tak.
Dlatego stożek dajemy od wewnątrz. Ma on za zadanie imitować piastę, a kołpak dociskowy, palcowy czy zwykły, działa jak śruby i dociska koło.
Dzięki temu mamy "symulację" montażu koła na piaście samochodu.
Mocując koło na wyważarce stożkiem z zewnątrz, otwór centrujący koło na piaście samochodu, nie bierze udziału w centrowaniu tego koła na wale wyważarki. :cigar:

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Dokładnie tak.
Dlatego stożek dajemy od wewnątrz. Ma on za zadanie imitować piastę, a kołpak dociskowy, palcowy czy zwykły, działa jak śruby i dociska koło.
Dzięki temu mamy "symulację" montażu koła na piaście samochodu.
Mocując koło na wyważarce stożkiem z zewnątrz, otwór centrujący koło na piaście samochodu, nie bierze udziału w centrowaniu tego koła na wale wyważarki. :cigar:
Zamontuj koło ze stożkiem na zewnątrz i puść bieg.... Przyjrzyj się czy koło ósemkuje, czy koło (najlepiej dobrej jakości felga) pracuje góra dół jakby było podbite... Dodatkowo zamontuj liniał do wyważarki (a jak masz to miernik zegarowy) i sprawdź ile wychylenia "od normy" masz na tym "złym" mocowaniu. Myślę, że to ćwiczenie rozwieje wszelkie wątpliwości.... :D

marecki26

Początkujący
Punktów
1
Witam
Czy konieczne jest ponowne wyważenie nowych opon po przejechaniu 2-3 tys/km od montażu.
Pozdrawiam

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Jak założyłeś najtańsze chińczyki to może być taka potrzeba. Poza tym pasowało by (jak chińczyki) wyważyć ciepłe opony.

promotopony

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Golesze
www.promotopony.pl
U mnie 1 lub 2 razy w roku, jest taka sytuacja, że koła należy wyważyć ponownie, bo jest coś nie tak. Nie wiem co może być przyczyną. Generalnie nie trzeba.

Ostatnia edycja:

marecki26

Początkujący
Punktów
1
Założyłem Nokian wrd4 a mechanik mówił o ponownym wyważeniu bo może dojść do ząbkowania

marecki26

Początkujący
Punktów
1
Oczywiście chodzi o ząbkowanie opon ,nie róbmy ot, już wiem o co chodzi.
Pozdrawiam

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Czy konieczne jest ponowne wyważenie nowych opon po przejechaniu 2-3 tys/km od montażu.
z oponami jakimi się spotkałem które trzeba było ważyć mniej-więcej co miesiac: to była dębica ,dayton,i fulda.ale to były sporadyczne wypadki , i nie dotyczyły każdej opony.
w sumie to szkoda że takie gófno produkują , bo można przez to stracić klienta, a znając życie to producent i tak się wyprze wady fabrycznej(produkcyjnej).

U mnie 1 lub 2 razy w roku, jest taka sytuacja, że koła należy wyważyć ponownie, bo jest coś nie tak. Nie wiem co może być przyczyną. Generalnie nie trzeba.

zmień opony i problem zniknie

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Wszystko też zależy jak się jeździ i gdzie się jeździ. Opona po miesiącu na autostradzie nie zmeczy się tak jak po miesiącu w mieście, polnych drogach, dziurach i wybojach. Wystarczy dobrze przy hamować i już parę gram gumy zostaje w asfalcie.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Wszystko też zależy jak się jeździ i gdzie się jeździ.
nie rozumie? po co bronisz producentów opon, którzy spieprzyli coś w oponie ,sam kedyś maiłem z tym problem i nie ma to związku z tym po jakich drogach się jeździ , bo użytkuje samochód w tych samych warunkach i co miesiac trza było ważyć koła.
Taki był ich urok. u mnie to była debica furio 195/65R14 natomiast: nie spotkałem się z żadnym innym rozmiarem, który miał taki problem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Nie bronię producentów. Po prostu widzę które auta wracają po jakim czasie na ponowne wyważenie. Zdarzają się opony z defektem których nie idzie ogarnąć, ale inaczej zużywa się opona w trasie a inaczej w polu.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
bo... ponowne doważenie może się zdarzyć , i nie jest to nic dziwnego, ale ja pisze o oponie którą cykliczne, po doważeniu możesz ciągnąć do 2 paczek i jest ok , a po miesiacu , bije przy 140
a opona z defektem stałym: to co innego bo doważasz ,a dalej jest do d..y

Do góry Bottom