• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wywala płyn chłodniczy 1.9 tdi.

aglagla

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam ciekawy problem z audi a4 b7. SIlnik 1.9 tdi BKE 116km. Po jeździe 10km albo więcej zaczyna wywalać płyn chłodniczy ze zbiorniczka. Dolny wąż jest zimny. Dodatkowo poziom płynu spada poniżej min, a gdy odkręce korek bulgocze, syczy i podnosi się ponad max. Czasem po odpaleniu i puszczeniu ogrzewania słychać przelewanie wody przez nagrzewnicę. Uszczelka pod głowicą sprawdzana testerem c02, płyn nie zmienił koloru czyli odpada. Dodatkowo mały wyciek spod termostatu. CO obstawiacie?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Szczerze też nie raz robiłem test CO2 ale jeszcze ani razu nie pokryło mi się to z uszkodzeniem upg nie wiem może zbyt skomplikowane to dla mnie. No cóż nigdy nie pomyliłem się z diagnozą. Obstawiam że kompresja ci przebija do ukł. chłodzenia.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
U mnie test zawsze wychodzi pozytyw jak UPG trafiona.
Objawy wskazują, na UPG, ale do sprawdzenia pompa wody i termostat.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Przy chłodniczce test powinien wyjść pozytywny bo to same spaliny ^^ ale też można sprawdzić.

aglagla

Początkujący
Punktów
0
Też myślałem nad uszczelką, ale nie ma też innych objawów, nie kopci, a po odkręceniu korka nie dmucha jakoś bardzo. Wygląda to tak, jakby układ się zapowietrzał. Według poprzedniego własciciela stało się to na 90% po wymianie termostatu. Tylko czemu termostat miałby takie coś powodować?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie

Bakkary

Bywalec
Punktów
6
Miałem taki przypadek identyczny w Peugeot 407 , i szukałem tak samo jak ty to termostat , nawet wymieniłem uszczelkę pod głowica , a okazał się zwykły korek od zbiorniczka wyglądał jak nowy a nie trzymał ciśnienia , auto póki się nie zagrzało było Ok jak temp urosła cały silnik zalany płynem także wymieniaj korek i gotowe

aglagla

Początkujący
Punktów
0
To wyklucza korek

Bo silnik był przegrzany przez uszkodzony termostat, albo silnik był przegrzany po wymianie termostatu.
To tylko hipotezy.
Ale przy takiej sytuacji temperatura powinna pokazywać więcej niż 90*C, a przegrzany silnik powinien dawać też inne objawy, prawda?

aglagla

Początkujący
Punktów
0
Wymieniłem termostat, przy okazji sprawdziłem nagrzewnice, woda ze szlaufa przepływa elegancko, płynu na razie nie wywala, ale po zdjęciu węża powrotne od nagrzewnicy (ten z odpowietrznikiem) leci przez niego bardzo mało płynu, dopiero po dodaniu gazu zwieksza sie przeplyw. Wygląda na to, jakby nie chciał się sam układ odpowietrzyć. CO wy na to??

Do góry Bottom