• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

X5 E53 bicie kierownicy podczas hamowania

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
sprawdazales tarcz z obu stron (t.j z zewnatrz i wewnatrz) czy mierzyłes tylko z zewnetrznej strony ?

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
nie chodzi o wygięcie ale o grubość tarczy w jednym miejscu może być grubsza a winnym cieńsza, i na tym polega cały pic, wszyscy się znają ale nie do końca pozdrawiam

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Tarcze mają niewiele km może z 1 tyś ? Ale masz racje to wymaga sprawdzenia na to nie wpadłem.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Eh noi tera to dopiero zagadka jest. Nie było czasu zająć się samochodem (wskoczył sezon na opony). Klient jeździł i czekał aż się obrobię. Jak się dowiedziałem tydzień temu problem bicia ustał całkowicie, nic w samochodzie nie było robione, skuteczność hamulców nie spadła dosłownie nic ale problem zniknął i od tygodnia się nie pojawił - sprawdzałem osobiście.
W sumie ok bo nie trzeba grzebać ale teraz to już zdurniałem.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Myślę że trzeba sprawdzić osadzenie tarcz na piastach czy dobrze przylegają i czy mają od wewnątrz zafazowania i czy piasty były oczyszczone przed założeniem nowych.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
No przeczytałem, ale zagadka że problem sam się pojawił i sam zniknął? Coś nie normalnego.

Marcin3881

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Września
Tak z ciekawostek kiedyś w audi jakiejś usportowionej (nie pamiętam) walczyłem z bijącą kierownicą - krzywe tarcze wymiana na bosch, 500km zrobił klient z powrotem biją tarcze, wymienione na TRW, jest ok tamte poszły na gwarancje, znowu gdzieś pół tysiąca, wymiana na inne i tak z 5 razy przetaczanie nie wchodziło w grę... według klienta. Między czasie zaciski zawieszenie powymieniane na nowe bez sensu, klient się naczytał i uparł że to wina zawieszenia. Następnie maglownica, opony, koła itd... Okazało się że audi była kiedyś składana po kolizji czołowej, i nie założono tuneli chłodzących tarcze. w końcu zamontowano te tunele i po raz kolejny nowe tarcze ale już jakieś ścierwo byle by było nowe bez bicia i do dziś audi lata bez problemu bijącej kierownicy

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Zawsze twierdziłem że nie ma to tamto, zawsze jakaś przyczyna musi być, której my nie znamy, ba nawet klient nie zna bo wczoraj kupił auto. Ale czasami jak się okazuje przy szukaniu przyczyn lub usterek, nagle klient doznaje oświecenia i coś sobie zaczyna przypominać, tylko że nasz czas....bezcenny!

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a może placek był na tarczy:p

Daro100

Nowy
Punktów
0
No przeczytałem, ale zagadka że problem sam się pojawił i sam zniknął? Coś nie normalnego.
Wtrącę, że problem "bicia" pojawił się kiedyś w moim Bravo po zmianie kompletnych kół zimowych na letnia. Przy delikatnym hamowaniu kierownica wpadała w drżenie. Zanim zdążyłem bliżej się przyjrzeć, problem zniknął po ok. 2 tygodniach i kilkuset przejechanych kilometrach. Więcej się już nie pojawił. Kolejny przypadek do archiwum X.

Qbapl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
kolego dla mnie to tarcze. Zimne tarcze mogą nie mieć bicia a rozgrzane już tak. Jak masz czym przewód hamulcowy zacisnąć to ja bym tak zrobił. Pierw jedną stronę odciął i jazda próbna jak zero różnicy to drugą.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Tarcze po demontażu i zmierzeniu jeszcze raz bicia wyszło 0,03 mm , zabielone przez tokarza i już nic nie bije.

Do góry Bottom