• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Xentry // DAS - ciśnienie oleju.

seliw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam wszystkich,
jest możliwość skontrolowania ciśnienia oleju za pomocą Xentry // DAS?

NIe mogę znaleźć w wartościach rzeczywistych.

Pacjent MB ML W164.

Pozdrawiam

Punktów
13
Hej, z tego co pamiętam, Xentry raczej nie pokazuje ciśnienia oleju w wartościach rzeczywistych – tylko lampka awarii. Możesz sprawdzić mechanicznie manometrem, bo w DASie chyba nie ma takiej opcji

seliw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Toruń
Hej, z tego co pamiętam, Xentry raczej nie pokazuje ciśnienia oleju w wartościach rzeczywistych – tylko lampka awarii. Możesz sprawdzić mechanicznie manometrem, bo w DASie chyba nie ma takiej opcji
Witam, dzięki za odpowiedz.
Problem jest taki ze ML nie ma lampki ciśnienia oleju, tak jak standardowo jest w innych autach.
Zamówiłem adapter do filtra oleju gdzie przez manualny manometr sprawdzę ciśnienie oleju i po zagłębieniu tematu zamówiłem tez podstawę filtra oleju od Jeep Grand Cherokee 3.0 crd - ten sam silnik ale na USA jest już z czujnikiem ciśnienia oleju - pasuje 1 do 1. Jest to dla mnie bardzo dziwne i nie zrozumiale dlaczego tak ważny parametr na Europę nie jest mierzony.

Pozdrawiam

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Jest to dla mnie bardzo dziwne i nie zrozumiale dlaczego tak ważny parametr na Europę nie jest mierzony.

Stajemy się coraz głupsi, wiec jedna lampeczka mniej do obserwowania. Po co stresować kierowcę :)

Naprawdę chodzi o kasę:
- jedna żarówka mniej do ceny samochodu
- brak czujnika
- zaoszczędzone 2 metry kabla
- nie trzeba nawiercać i gwintować otworu pod czujnik

Zobacz ile zaoszczędzone. A jeżeli przy okazji zatrze się silnik to znowu na plus dla producenta. Bo albo kupisz nowy samochód albo przynajmniej zestaw uszczelek. Same zyski.

Ostatnia edycja:

seliw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Toruń
Wiem jak teraz sa robione auta. Kasa musi sie zgadzac u producenta.
Ale w 2007 roku już? Masakra.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Wiem jak teraz sa robione auta. Kasa musi sie zgadzac u producenta.
Ale w 2007 roku już? Masakra.
zaczęło się od zegarka, amperomierza, woltomierza, wskaźnika (nie kontrolki) ciśnienia oleju, później obrotomierz, temperatura silnika, itd. powoli wszystko jest usuwane, bo taniej.

Do góry Bottom