• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Xsara Picasso 1.8 EW7J4 przestawiony rozrząd

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Witam serdecznie,
Jestem nowy na forum.
Nie mam doświadczenia z takim silnikiem EW7J4 i proszę o pomoc.

Odkręciłem koło pasowe bez blokady i przestawił się rozrząd (raczej zawory w porządku, bo nie używałem dużej siły, tylko lekko kluczem jak góra i dół były rozłączone, od razu zauważyłem, że pasek się nie kręci). Nie wiedziałem, że to się trzyma tylko na śrubę, nie ma wypustu, brawo Francja;)

Załatwiłem blokadę, bo boję się teraz na oko składać.

Zablokowałem górne wałki, wał korbowy ustawiłem według mnie jak powinien być i nie mogę za Chiny wcisnąć tej dużej blokady teraz w koło zamachowe. Musi coś być źle i dlatego mam 2 pytania do specjalistów:

1. Na wałku napędu rozrządu (na wale korbowym) jest wcięcie. Na której godzinie powinno być to wcięcie przy wymianie paska (zablokowane górne koła zdawcze blokadami) (u mnie jest na godz. 5).

2. Czy wcięcie na wale korbowym i wcięcie na kole napędowym rozrządu (na tej samej osi) powinny być zazębione- zakładam że tak, chociaż zazębiają się, jak tylko ściągnę trochę koło z założonym paskiem, po dociśnięciu można swobodnie obracać.

3. Ma ktoś może zdjęcie wału z takiego silnika na którym widać wykorbienia wału i to nacięcie na wale, na jakiej ono jest pozycji do korby 1 cylindra?

4. Jak ciężko wchodzi ta blokada? Może tu jest problem, ale badałem tam na ślepo śrubokrętem i otworu nie stwiedziłem;)

Dzięki za wszystkie podpowiedzi
Pozdrawiam
Nano

A

Anonymous123

W zalaczniku.

Załączniki

• Ustawienie_rorzadu_CITROEN_Xsara_Picasso1.8_16V.pdf
    342,3 KB · Wyświetleń: 37

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Witam,
Mam już ten dokument, ale dzięki. Niestety widziałem dopiero po odkręceniu... Kluczowe pytanie.
Tam jest: Obrócić wał korbowy do zwrotnego położenia odkorobwego dla cylindra 1. W jakiej pozycji wtedy powinien być znacznik na wale korb. i czy te nacięcia powinny się zazębiać czy nie (opisałem powyżej).
Nie jest lekko kręcić wałem jak to jest rozłączone, nie chciałbym pokrzywić zaworów, jak mam źle ułożenie wzajemne góry i dołu.
Dzięki

A

Anonymous123

Nie bardzo rozumiem twoj problem. Krecisz walem tak, aby blokada weszła w kolo zamachowe. Zaden inny sposob ustawiania nie zda egzaminu. Jesli sie boisz ze uszkodzisz zawory to odkrec walki rozrzadu, wykrec swiece i spokojnie ustawisz wal tak jak trzeba.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wystarczy wykręcić świece zapłonowe i będzie łatwo kręcić. Jeśli wałki zablokowane to kolizji nie będzie.

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Wałki na 100% zablokowane, jutro wykręcę świece jak radzicie. Ustawie na GMP 1go cylindra i spróbuję włożyć blokadę.

Tylko że prawe na pewno już tak jest ustawione (sprawdzę dopiero na pewno przez świece), a blokada nie wchodzi... Może ten silnik blokuje się nie w GMP tylko 1/4 obrotu przed GMP (wszystkie cylindry na tej samej wysokości)?

A

Anonymous123

Znaczenie ma to niewielkie skoro wałki masz zablokowane prawidłowo to nie szukaj zadnych gmp tylko rób tak, aby blokada pasowala.

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Nie mogę wetknąć blokady, słyszę metaliczny dźwięk jak próbuję ją wkładać, dzisiaj próbowałem chyba na z 1/4 obrotu wału, wkładałem tam śrubokręt itp. rzeźba. Jak wyjmę świece do może dam radę płynnie kręcić wałem i jednocześnie pchać tę blokadę...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Masz blokadę oryginał? nad półośka otworów jest kilka, wchodzi tylko w jeden, tłoki są w tym momencie na równo żadne GMP. Powinno Ci to wystarczyć

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
nie brawo francja a brawo TY tak jak wyżej tłoki w lini i musi pasować a pierwszy masz od skrzyni

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

Kup sobie kamerkę i będzie łatwiej albo

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Co to za kamerka? Gdzie i czemu tak drogo?

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Witam ponownie.
Dzięki za podpowiedzi. Dopiero dzisiaj się za to wziąłem.
Na 1/4 obrotu przed ZZ zewnętrznych cylindrów jest otwór wyczuwalny śrubokrętem od razu. Blokada nie wchodzi.

Blokada baryłka ma średnicę 30,1 mm w grubej części i 9,0 mm bolec. Nie wiem czy moja był już używana (raczej tak).
Ile powinna mieć?

A

Anonymous123

Jak pamiętam to wchodzi bardzo ciasno. Wyciagalem.kombinerkami. Jak masz tam trochę brudu to nie wejdzie

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Tutaj znalazłem wymiary oryginalnej blokady która gościowi weszła:

Zebrałem baryłkę do 29,5mm i teraz TROCHE wchodzi - wał się blokuje, ale nie wchodzi do końca (sprawdzałem wiertłem że jeszcze może iść głębiej). Pewnie ta moja blokada nie trzyma wymiaru 9mm... T0 co france robią to jest mechanika precyzyjna a nie samochodowa. Jakby nie mogli dziury 9mm zostawić do blokowania...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Każdy chciałby kręcić jednym kluczem całe auto

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Auto już dawno jeździ, dzięki za podpowiedzi, rzeczywiście silnik blokuje się na równo tłoki, choć dokumenty mówią inaczej. Temat można zamknąć.

Napiszę jeszcze jedno zdanie - jak się zablokuje górne wałki blokadami i kręci wałem, to i tak była u mnie kolizja i to podwójna, na dwóch cylindrach, kręcąc w obie strony. Jak tłok jest w połowie to musi być otwarty któryś zawór wydechowy. Da się to poprawić bez zdejmowania pokrywy rozrządu, trzeba pokręcić trochę wałkiem wydechowym i przepchnąć wał korbowy "na drugą stronę". Przynajmniej mi się tak udało bez odkręcania...
Piszę to po to żeby ktoś się nie zasugerował tym co ktoś tu wcześniej napisał i nie zakręcił rozrusznikiem jak zablokuje góre;)

A

Anonymous123

Piszę to po to żeby ktoś się nie zasugerował tym co ktoś tu wcześniej napisał i nie zakręcił rozrusznikiem jak zablokuje góre;)
Nie wiem jakim trzeba byc idiota zeby zakrecic rozrusznikiem na rozpietym rozrzadzie. Ktos tak napisal zeby tak zrobic?

Nano1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kozienice
www.onet.pl
Dzięki za pomoc, ja się wyłączam, jak kogoś uraziłem to sorry.

Tak naprawdę to CHYBA nie ma takiej pozycji w silniku 4 cyl, żeby się nie blokowała góra i dół, zawory i jedne i drugie są otwarte po więcej niż pół obrotu wału.

Dzięki jeszcze raz.

Do góry Bottom