• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Xtrail t30 2,2dci 100kw brak mocy

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Witam, mam problem który od dłuższego czasu pozostaje nie rozwiązany. Otóż po pół rocznym remoncie samochodu okazuje się że nie ma mocy, słabo wkręca się na obroty i nie ma mocy. Wymienione były wtryski, rozrząd, turbo i podmieniany zaworek turbo. Czasem zdarzy się że coś mu odbije, puści czarną chmurę i przez chwilę jedzie normalnie. Ciśnienie paliwa przy pełnym bucie jakie odnotowałem to okolice 1400bar. Wydaje mi się że trochę mało. Na wolnych obrotach ma okolice 260 bar. Orientuje się ktoś jakie powinno być? Może ktoś miał podobny problem z mocą i pomoże?

Załączniki

• 1703346049179.jpg
    1703346049179.jpg
    2,4 MB · Wyświetleń: 5

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Egr jest zaślepiony tzn wstawiłem blachę z małą dziurką bo walił błąd jak był całkiem zaślepiony. Zamówiłem na podmiankę drugą pompę paliwa- już się nie będę bawił w wymianę samego regulatora bo mniej roboty wyjąć całą pompę. Tak mi się przypomniało że w parametrach po dodaniu gazu przepływ powietrza przez przepływomierz malał zamiast rosnąć.. Podmieniałem przepływkę na drugą i to samo. O czym to świadczy? Po świętach będę sprawdzał wydech bo wymieniałem ostatni tłumik i może zamiennik jest wadliwy i go dławi. Odgłos silnika jest dziwny, taki jak w tdi przy wytartym wałku rozrządu jeśli wiecie o co mi chodzi. Nie pufa w ssący ale tak dziwnie dudni jakby nie było filtra powietrza.. Ten samochód to jest jakaś kara dla mnie, jak w tej piosence "wszystko się może zdarzyć" :)

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Chyba jest rozwalony zawór ciśnienia na listwie bo jak zacisnąłem przelew to ciśnienie wywaliło przewód :)

Do góry Bottom