• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

YARIS 1.3 vvt błąd p1349 brak pomysłów

grzesieksx

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Jw
Witam,
Mój problem dotyczy toyoty yaris 1.3 2001r. Samochód szarpał podczas przyśpieszania, na początek wymienione zostały świece, wyczyszczona przepustnica oraz przepływka. Następnie zmierzony luz zaworowy - wszystko w normie. Po kilku dniach wyrzucił błąd p1349. Został wymieniony rozrząd ponieważ był już naciągniety, koło zmiennych faz rozrządu wymyte w myjce i poskładane, zawór zmiennych faz podmieniony, czujnik położenia wałka nowy denso. Po tym wszystkim samochód raz jedzie normanie a raz szarpie i ciągle wyrzuca p1349. Ma ktoś pomysł co jeszcze sprawdzić?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Ten błąd dotyczy chyba OBWODU nastawnika, więc czepiłbym się instalacji lub słabego kontaktu w którejś wtyczce.

grzesieksx

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Jw
Pierwszy zawór działa, nie zacina się. Zostal wypłukany w myjce ale zero poprawy. Później zamontowałem inny i też bez zmian. Myślicie, że przez olej będzie taki cyrk? Na poczatku brałem pod uwagę taką opcje bo szarpanie występuje bardziej na zimnym silniku ale męczę ten samochód już kilka dni i nawet na rozgrzanym potrafi jechać kilka kilometrów idealnie a po chwili znów przerywa. To wygląda jakby mu odcinało zapłon na sekundę.

W jaki sposób mogę sprawdzić ecu?

Ostatnia edycja:

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Ja bym sprawdził po OBD czy w chwili wystąpienia problemu zawór otwiera się i czy zmienia fazy. Jeżeli program nie udostępnia takich wartości to na piechotę oscyloskopem, odczyt wałka, wału, sterowanie zaworem itd. Będzie jasne czy VVT działa, potem to już z górki.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
jak dasz 12 V na zawór to autko ma zgasnąć, jak nie gaśnie to zawór do wymiany o ile koło jest ok

grzesieksx

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Jw
Po podaniu 12v na zawór silnik gasnie. Ale mimo to zawór i tak był podmieniany i zero poprawy. Koło wyglądało idealnie, zero oznak zużycia.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
No to teraz sprawdź czy sterownik wysyła poprawny sygnał na zawór.

KornelBrda

Nowy
Punktów
0
Sprawdź ECU a najlepiej od razu nowy.
Napisz proszę konkretnie jak sprawdzić. Wszyscy cisza dołóż+12v silnik bzgasnje. Gdzie? Tylko przewód + do czerwonego kabelka? Wymieniano mi 2 miesiące temu czujnik zmiany faz rozrządu i znów jest to samo . Na zimnym słaby, szarpie, na ciepłym obroty wysokie , około 2tys i nie spadają.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
P1349 VVT System Malfunction (Bank 1)
I przez rok to stało na kołkach?
Aha dokleiłeś się do tematu, teraz doklej się do testera nie będziemy zgadywać.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom