• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

YARIS ABS

maroslaw

Bywalec
Punktów
2
zapaliła się kontrolka ABS po podpięciu skanera pokazało 3 błędy C1241, C1333, C0215 wskazuje to na czujnik lewy tył , sprawdziłem napięcie na zasilaniu czujnika pomiar to 11,75V, następnie zmierzyłem omomierzem czujnik - pomiar 660 omów. czujnik jest zbudowany w piaście,posiadam nową piastę ale nie jestem pewny czy wymiana pomoże ponieważ czujnik w nowej piaście ma również 660. podpiąłem nową piastę ale kontrolka po włączeniu zapłonu nie gaśnie.Co ewentualnie mogę jeszcze sprawdzić

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
zapaliła się kontrolka ABS po podpięciu skanera pokazało 3 błędy C1241, C1333, C0215 wskazuje to na czujnik lewy tył , sprawdziłem napięcie na zasilaniu czujnika pomiar to 11,75V, następnie zmierzyłem omomierzem czujnik - pomiar 660 omów. czujnik jest zbudowany w piaście,posiadam nową piastę ale nie jestem pewny czy wymiana pomoże ponieważ czujnik w nowej piaście ma również 660. podpiąłem nową piastę ale kontrolka po włączeniu zapłonu nie gaśnie.Co ewentualnie mogę jeszcze sprawdzić
Zobacz co z samym pierścieniem ABS czy on nie jest walnięty , gdyby to była renia , to rozsadza je rdza . Swoją drogą nie pamiętam jak tam jest czujnik
(sensor) osadzony , bo jeśli sówliwie to trzeba odstęp od pierścienia ustawić .

maroslaw

Bywalec
Punktów
2
czujnik jest wprasowany w piastę ,3 miesiące temu piasta była wymieniana ze względu na głośną prace (łożyska) ,nie ma możliwości regulacji jedynie znowu podmiana

maroslaw

Bywalec
Punktów
2
sprawdź dokładnie kabel do czujnika ,kostkę -piny często korodują !
sprawdziłem kabelki niby wszystko ok ,następnie piny i kostki spryskałem preparatem do inst.elektrycznych pomogło kontrolka zgasła ABS działa dzięki i pozdrawiam