• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Yaris P9 - rozrząd, błędy, porażka. Auto od handlarza.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Siema.
Trafił do mnie yaris p9 1,33 dvvti z błędami związanymi z korelacją wału z wałkami (rozrząd?). Wczesniej było u elektryka który posprawdzał od strony kabli - wszystko ok.
No to zwalamy pokrywę zaworów, a tam ciekawie:
1.Połamana pokrywa zaworów i poklejona jakąś dziwną masa.
2. brak dźwigienki na 4 zaworze ssącym od strony rozrządu (leżała obok).
3. Wałek ssący mocno skorodowany, krzywki wręcz miejscowo wyżarte
Ogólnie rozrząd pokrywał się z znakami, prowadnice lekko podtarte - obstawiam wyciągnięty łańcuch.
Pytania:
Q1. Nie mogę znaleźć wymiaru łańcucha, tj. jaki wymiar ma być między ogniwkami (w starszych to było około 123,2)
Q2. Nie bardzo rozumiem to:
rozrz.jpg
Nie do końca rysunek pokrywa się z tym co jest na aucie. Jakby ktoś mi wyjaśnił czy trzeba to robić, jak i w jakim celu to byłbym wdzięczny.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Robiłem taki rozrząd bez żadnych informacji, po prostu wszystko na znaki i ogniwa na łańcuchu i lata. Też był błąd rozrząd mimo że pokrywał się na znaki po wymianie wszystko ok.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Ogólnie, wiem że jak złoże to wszystko na ogniwka to bedzie jezdzic. Zastanawia mnie dlaczego hgs data podaje sprawdzanie vti przy wymianie rozrzadu

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
417
Ogólnie, wiem że jak złoże to wszystko na ogniwka to bedzie jezdzic. Zastanawia mnie dlaczego hgs data podaje sprawdzanie vti przy wymianie rozrzadu
Bo hgs data nie wie czy zwaliles głowice i wyjąles wałki czy wiemieniales je przy okazji , czy może wymieniasz sam rozrząd , stąd te sprawdzanie vti . Jak nie ruszasz głowicy tylko sama zmiana rozrządu to vti cię nie interesuje tak naprawdę

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Zasadniczo wymieniam walek ssacy bo jedyne co z niego mozna zrobic to lampke nocna.

Do góry Bottom