• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Złamane dźwigienki zaworowe 2.5crd Voyager

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Witam, rozrząd przestawilem o jeden ząbek i po 10min pracy zaczęło dudnic (a moze to wynik nowego oleju) Po sciagnieciu pokrywy - dwa koniki zlamane na wydechu pierwszego tłoka. I do Was pytanie, co teraz skontrolować? zawory raczej ok ale wałek wydechu jakby miał inny luz, większe opory, zauważyliście to u siebie? zastanawiam się czy składać po prostu.
Thx

A

Anonymous123

Skad wniosek ze zawory raczej ok? Jak dwa wałki zdjęte to nadmuchaj powietrza do cylindrów i zobacz czy dmucha kolektorem

rafakulus

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
szczecin
a ja takiego niedawno robilem po kolizji i okazało się ze dźwigienki połamane a zawory na pierwszy rzut oka wygladaly ok ale jak sie przyjzalem to okazało się ze zgiely się w tej części gdzie jest sprezyna i zacinaly się w prowadnicy.

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Panowie ale silnik ładnie chodził 10min po czym zaczęło chalasowac i walić spalinami z kolektora ssącego, po sprawdzeniu 1zabek na wydechowym był przestawiony. Sprawdze szczelność cylindra a zawór chodzi ładnie, bez oporów tak jak pozostałe.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
to znaczy że coś źle poskładałeś, albo dobrze i coś się przestawiło przez te 10 min pracy. Koło sprawdzone na wałku wydechowym?

A

Anonymous123

Skoro pekla dzwigienka to znaczy że zawor miał opór a krzywka naciskala. Do tego dodaj obroty silnika. Zawór może chodzi dobrze ale czy jest szczelny?

A

Anonymous123

Nie ma klinow na walkach rozrządu. Jest tylko na wale.

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Tak, walki na stozkach a wał na blokadzie, pompa ma znak.
Na dwa obroty wału przypada jeden obrót walkow rozrządu, więc ustawienie wału nie ma znaczenia, byle bylaby blokada, prawda?
Gdyby zawór uderzał o tlok to powinny polecieć dźwigienki w czwartym cylindrze, wiec może po prostu ciśnienie sprężu było tak duże że popękały, bo zawór wydechowy powinien się otwierać w okolicach dolnego położenia tłoka, dobrze myślę?
Może laickie pytania ale z wykszt. jestem informatykiem a lubię popracować przy swojej furze.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Tak, walki na stozkach a wał na blokadzie, pompa ma znak.
Na dwa obroty wału przypada jeden obrót walkow rozrządu, więc ustawienie wału nie ma znaczenia, byle bylaby blokada, prawda?
Gdyby zawór uderzał o tlok to powinny polecieć dźwigienki w czwartym cylindrze, wiec może po prostu ciśnienie sprężu było tak duże że popękały, bo zawór wydechowy powinien się otwierać w okolicach dolnego położenia tłoka, dobrze myślę?
Może laickie pytania ale z wykszt. jestem informatykiem a lubię popracować przy swojej furze.
Ciśnienie sprężania nie popeka nigdy niczego, jedynie ciało obce a koła na wałkach odkręcałeś? Miałeś wszystkie blokady i instrukcję?

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Nie odkrecalem i założyłem blokadę tylko na ssanie, to mój błąd, wydech ustawilem po znakach.
Teraz wkrece blokady jak się należy na poluzowanie koła walkow rozrządu, napne pasek i dokrece koła. Powinno być ok jednak jest lekka lipa z tymi blokadami wkrecanymi, mimo dokręcenia na max blokad jest luz na walkach, mały ale jednak.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nie odkrecalem i założyłem blokadę tylko na ssanie, to mój błąd, wydech ustawilem po znakach.
Teraz wkrece blokady jak się należy na poluzowanie koła walkow rozrządu, napne pasek i dokrece koła. Powinno być ok jednak jest lekka lipa z tymi blokadami wkrecanymi, mimo dokręcenia na max blokad jest luz na walkach, mały ale jednak.
To na zdemontowanych wałkach dmuchnij powietrzem w cylindry i zobaczysz czy zawory szczelne jak ktoś wyżej radził

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Chrysler Grand Voager 2,5 CRD - ustawienie rozrządu

1. Do ustawienia/kontroli ustawienia koniecznie potrzebujesz blokad. Na tzw. patencie nic nie zwojujesz.
2. Aby zablokować wał trzeba wymontować/odsunąć rozrusznik i najczęściej oczyscić otwór w bloku z korozji.
3. Aby zablokować wałek ssący trzeba wymontować alternator.
4. Aby zablokować wałek wydechowy trzeba wymontować obudowę termostatu i przewody wodne z tyłu głowicy.
5. Koła wałków rozrządu są bez klinów na stożku.
6. Generalnie wałek wydechowy blokuje się po omacku patrząc przez otwór do montażu blokady przez lusterko. Z ssącym też trzeba się mocno przypatrywać.
7. Mimo porządnych blokad trzeba uważać bo wałki nie są blokowane całkowicie na sztywno/ mają kilku stopniowy "luz". Trzeba na to uważać.
8. Jeśli chcesz wymienić pompę wody to będziesz musiał wymontować koła wałków i blachę osłonową pod kołami. Jeśli nie uda się wymienić samego wkładu pompy wody to czeka Cię demontaż/montaż chłodnicy oleju i prawdopodobnie turbiny. Pompę wody montuj oryginalną. Zamienniki poniżej szybko się rozsypują
9. Czas wymiany (z pompą wody) od 8 rbh(jak robisz to 3 raz:D) cena w ASO 1700PLN

cytuje sam siebie z innego postu ;) bo na forum taki temat był przerabiany;)

Poskładaj rozrząd skoro czapki nie ruszałeś zostaw ją na głowie
zamontuj nowe dźwigienki pokręć kluczem czy nie haczy i sprawdź kompresje jak jest ok odpalaj może będziesz miał szczęście a walnięte dźwigienki to tylko zbieg okoliczności

Rafalk82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Inne
Witam, silnik już od dawna śmiga. Poskladalem go z nowymi dźwigienkami, jak radziliscie. Co do rozrzadu.... polecam kupić zwykle śruby ale z drobnym gwintem do blokady walkow rozrządu. Te oryginalne blokady mają mało gwintu stąd, jak pisał Shrek wałki się mogą przestawić.
Korzystając z okazji pytanko, szczelność zaworów... sprawdzilem dmuchajac przez wężyk i na jednym tloku był mały opór na reszcie średni czyli można dotrzeć kiedyś zawory\gniazda. Spalanie 8-9l w cyklu mieszanym z przewagą miejskiego, co sądzicie?

Do góry Bottom