Franz_Maurer
Początkujący
- Punktów
- 0
Witam. Jestem nowy na tym forum. Mam taki problem: od dwóch tygodni posiadam samochód Tarpan Honker z silnikiem diesla Iveco 2.5 no i dzisiaj spotkała mnie awaria, otóż podczas jazdy dość ostro coś walnęło i silnik sie zatrzymał, zaśmierdziało ostro jakby sprzęgło, dalej dotoczyłem sie do najbliższej zatoczki "na luzie". Wyszedłem zobaczyć stan wałów napędowych, krzyżaków itp ale wszystko było ok, silnik z wierzchu też wygląda normalnie, ciśnienie oleju do końca było na wskaźniku w normie i kontrolka czerwona też nie świeciła, rano przed wyjazdem sprawdzałem olej na bagnecie to fakt że na miarce nie było na max ale powyżej minimum (tak było od kiedy go kupiłem i miałem zamiar zalać całkowicie nowy olej). Próbowałem jeszcze rozrusznikiem zakręcić silnik ale bezskutecznie, silnik przy pierwszej próbie obrócił sie może max 1\3 obrotu i stanął jakby go ktoś zablokował klinem czy czymś... dalsze próby już kompletnie silnik w bezruchu tylko słychać rozrusznik że "chce ale niemoże". Coś ewidentnie zablokowało silnik i teraz czy mógł sie zatrzeć? czy uszkodził sie rozrząd? z mechaniki wiem nie za wiele ale pierwsze przyszło mi na myśl właśnie zatarcie... co mogło jeszcze ulec zniszczeniu przez to że zablokowało w czasie jazdy około 60 na godzine? Dodam że momentalnie jak walnęło to wcisnąłem odruchowo sprzęgło ale samo uderzenie zapewne coś zmieliło... jeśli uszkodzony rozrząd to jak moge to sprawdzić? co mogło sie zniszczyć? a jeżeli faktycznie zatarty silnik to jak moge to sam ocenić "pod blokiem"? No i jeżeli zatarty to czy opłaca sie naprawiać motor czy lepiej szukać innego pracującego silnika? w przybliżeniu jakie mogą być koszta naprawy zatartego silnika (czy jak słyszałem trzeba mówić nie o całym silniku lecz np zatarte panewki albo wał korbowy)? I czy przeciętny mechanik jest w stanie to zrobić czy musze szukać jakiegoś zakładu co sie specjalizuje w takich awariach? Jestem lekko mówiąc załamany no ale sprzedaży auta raczej nie biore pod uwage... chcę je przywrócić do jazdy. Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie fachowe porady.