Ja nie, będę szukał kogoś kto się na tym zna, dlatego pytam was o jakieś sensowne rozwiązanie, dzwoniłem dziś do firmy elektrobip, mówili że zreanimuja ten sterownik.A czym i w jaki sposób chcesz to programować??
Ja nie, będę szukał kogoś kto się na tym zna, dlatego pytam was o jakieś sensowne rozwiązanie, dzwoniłem dziś do firmy elektrobip, mówili że zreanimuja ten sterownik.A czym i w jaki sposób chcesz to programować??
No tylko, że u mnie pojawia się zwarcie gdy jest podłączony sterownik, a gdy go odłączę to nigdzie nie ma przejścia wtedy ani na plus ani na mase.Sterownik da się zreanimować i nic złego, po jego otworzeniu i ponownym złożeniu się nie stanie, żadna próżnia nie jest potrzebna. Być może upaliły się ścieżki od wtrysków chociaż mimo wszystko warto jeszcze raz przyjrzeć się samej wiązce. Zafira B ma ECU pod lewym błotnikiem o ile pamiętam, to miejsce jest nieszczególne. Miałem kilka Zosiek z dziwnymi objawami, które potrafiły gasnąć po wpadnięciu w dziurę, zwłaszcza kiedy było po deszczu albo w trakcie opadów. Usterki dotyczyły w większości wypadków wiązki ale odczyty błędów dotyczyły zwarcia w układzie wtryskiwacza a wtedy silnik za cholerę nie odpalał. Zakup drugiego sterownika jest bez sensu, przynajmniej na tym etapie bo to nie polega na "zmianie immo i pestki", bez sps i programowania Techem nie da rady, tutaj działa to inaczej. Dobrze byłoby w ogóle zrobić przeprogramowanie czyli sps, wtedy wgrywaj mapę od silnika Z19 DT (masz Z19DTL), masz z miejsca 20KM więcej. Oba silniki (DT=120KM oraz DTL=100KM) są identyczne, różnią się tylko mapą, robisz to bezinwazyjnie. Mogę Ci dać namiar na sensownego kumpla, który ogarnia takie tematy ale z Warszawy...
Dlatego trzeba pacjenta otworzyć... Ktoś ogarnięty powinien sterownik ożywić ale musisz mieć świadomość, że może się też taki zabieg nie udać. Najłatwiej byłoby dać drugi ECU, przeprogramować (sterownik powinien być wylogowany aby go ponownie zalogować albo powinien mieć podany PIN) i jeśli po tym silnik ruszy to wiadoma sprawa co dalej.No tylko, że u mnie pojawia się zwarcie gdy jest podłączony sterownik, a gdy go odłączę to nigdzie nie ma przejścia wtedy ani na plus ani na mase.
.
No raczej !!no i żeby było jasne.
nie znam lepszego pomysłu jak naprawa