• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup 20 letniej A3 i jej odgruzowanie

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Mam teorię, poprzedni właściciel lub majster musiał zajebać w układ pneumatycznego zamka centralnego z kompresora na bogato. Nie jest możliwe żeby wszystkie membrany zostały fizyczne uszkodzone, uszkodzenie jednej z nich skutkuje brakiem ciśnienia w układzie i reszta nie powinna się nawet poruszyć, a ja mam wszystkie 4 zamki z rozwalonymi membranami. Poleciały już wszystkie łacińskie zaklęcia na ten centralny zamek

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Mam teorię, poprzedni właściciel lub majster musiał zajebać w układ pneumatycznego zamka centralnego z kompresora na bogato. Nie jest możliwe żeby wszystkie membrany zostały fizyczne uszkodzone, uszkodzenie jednej z nich skutkuje brakiem ciśnienia w układzie i reszta nie powinna się nawet poruszyć, a ja mam wszystkie 4 zamki z rozwalonymi membranami. Poleciały już wszystkie łacińskie zaklęcia na ten centralny zamek
No te membramy są wieczne

Ostatnia edycja:

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Jak już ściągam zderzak do wymiany chłodnicy to pasuje glanc lampy założyć ;) Chłodnica czeka, lampy z żarówkami +wtyczki też, dremel przygotowany jutro będzie walka.
received_505260971118444.jpeg

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Walka do późnych godzin, o ile wymiana chłodnicy łatwa sprawa to blachowkręty "ponad 8cm" w przednim zderzaku przyprawiają o biała gorączkę.
IMG_20220309_173031.jpg
Automatyczne połączenie postów:

A teraz dzisiejszy wynik walki ;) Uchwyt na kubek z Toledo 2, wystarczyło użyć pilnika. W końcu działa centralny zamek, wszystkie membrany sprawdzone i wymieniłem 4 szt. Membrany dostały lubrykant w postaci smaru silikonowego co dało mniejsze ciśnienie potrzebne do uruchomienia mechanizmu.
Mamy już 4 nowe używane lampy polift, do poprawy latem z uwagi na niefachowe lutowanie.

W dalszym ciągu do wymiany filtr paliwa i muszę po Bożemu przykręcić zderzak przód.

Załączniki

• IMG_20220310_174247.jpg
    IMG_20220310_174247.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 14
Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Walka do późnych godzin, o ile wymiana chłodnicy łatwa sprawa to blachowkręty "ponad 8cm" w przednim zderzaku przyprawiają o biała gorączkę.
Wyświetl załącznik 43352

A teraz dzisiejszy wynik walki ;) Uchwyt na kubek z Toledo 2, wystarczyło użyć pilnika. W końcu działa centralny zamek, wszystkie membrany sprawdzone i wymieniłem 4 szt. Membrany dostały lubrykant w postaci smaru silikonowego co dało mniejsze ciśnienie potrzebne do uruchomienia mechanizmu.
Mamy już 4 nowe używane lampy polift, do poprawy latem z uwagi na niefachowe lutowanie.

W dalszym ciągu do wymiany filtr paliwa i muszę po Bożemu przykręcić zderzak przód.
To radyjko zajebiście gra, mam takie w a6 ale regulacja głośności nie rabota a cupholder robota majstersztyk

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Audi ma humorki ;) Moja Pani ❤️ właśnie odbyła inauguracyjną jazdę na której to zatrzymała nas Policja . Autko stwierdziło że wyłączy sobie oświetlenie z tyłu ;) Robiłem co mogłem ale prąd wrócił dopiero po potwierdzeniu przelewu w niewyjaśnionych okolicznościach . Całe szczęście tylko -50zł i nie zabrali dowodu pozdrawiam Policjantów i dzięki za 20 min czasu na naprawę

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Światła naprawiłem, wszystkie styki wyczyszczone i wleciały nowe żarówki, zostało sprawdzić czujnik wstecznego w skrzyni bo też nie świeci - zrobię zwore i zobaczymy ;) Wita mnie błąd ABS o słabym napięciu wyczyściłem styki na Aku i chyba coś to dało, czujnik lewy tył nie pokazuje prędkości więc do sprawdzenia na przyszłość. Wyregulowalem klapę bagażnika i muszę wymienić teleskopy bo nie trzymają na mrozie. A i przeprowadziłem regulację wybieraka skrzyni fajnie to działa przy linkach ;) Jeśli jesteśmy przy linkach trzeba by troszeczkę oliwy tam do środka w pancerze wpuścić szczególnie gazu i otwierania maski.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Światła naprawiłem, wszystkie styki wyczyszczone i wleciały nowe żarówki, zostało sprawdzić czujnik wstecznego w skrzyni bo też nie świeci - zrobię zwore i zobaczymy ;) Wita mnie błąd ABS o słabym napięciu wyczyściłem styki na Aku i chyba coś to dało, czujnik lewy tył nie pokazuje prędkości więc do sprawdzenia na przyszłość. Wyregulowalem klapę bagażnika i muszę wymienić teleskopy bo nie trzymają na mrozie. A i przeprowadziłem regulację wybieraka skrzyni fajnie to działa przy linkach ;) Jeśli jesteśmy przy linkach trzeba by troszeczkę oliwy tam do środka w pancerze wpuścić szczególnie gazu i otwierania maski.
A co działa od początku jak kupiłeś to auto czego nie musiałeś naprawiać?

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
W dzisiejszym odcinku naprawa kratki nawiewu, wystarczy w miejscu ułamanego bolca z plastiku wywiercić otwór i wkleić kawałeczek gwoździa ;) problemem może okazać się rozmowa z żoną dlaczego jej sprzęt do paznokci jest używany bez jej autoryzacji:)
IMG_20220312_090056.jpg

Załączniki

• IMG_20220312_085336.jpg
    IMG_20220312_085336.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 9

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Też patent, muszę zobaczyć czy mam jeszcze to co mi powypadało z kratek w rowerze, bo kupić się tego nie da.

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Dziś montaż emulatora immo, dlaczego na vago po dryciarsku ? Zapobiegawczo jak procedura się nie uda powrócę do oryginału, mam obwawy że instalacja immo odłączy mi diagnostykę sterownika silnika. Wg instrukcji należy zewrzeć linie W+K ale życie samo zweryfikuje
IMG_20220314_134114.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
instalacja immo odłączy mi diagnostykę
Słuszne obawy :) ja to rozwiązałem tym sposobem że emu do linii k łączę ukrytym kontaktronem i magnesikiem z dysku twardego, tym sposobem gdy chcę przeprowadzić diagnostykę zdejmuję magnesik i ponadto wyszło z tego zabezpieczenie antykradzieżowe ;)

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Słuszne obawy :) ja to rozwiązałem tym sposobem że emu do linii k łączę ukrytym kontaktronem i magnesikiem z dysku twardego, tym sposobem gdy chcę przeprowadzić diagnostykę zdejmuję magnesik i ponadto wyszło z tego zabezpieczenie antykradzieżowe ;)
Podobno zwarcie linii k i w pozwala na diagnostykę ale zobaczymy, a z tym kontaktorem w sumie spoko ale nie do końca da się zrobić diagnostykę np podczas jazdy, trzeba zastosować 2 szt u mnie , dzięki za wskazówki

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Arni ale powiedz mi szczerze...z elektryki to ty taki dobry jesteś?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Arni ale powiedz mi szczerze...z elektryki to ty taki dobry jesteś?
Dla ciebie owszem tak ;) w robocie udaję że nie znam się

zwarcie linii k i w
Linia K idzie do gniazda OBD2 a linia w idzie po prostu do ECU silnika i tyle :) omijasz elektronikę immo (tzw przekaźnik) albo licznik, w zależności od rocznika
nie do końca da się zrobić diagnostykę
A to niby dlaczego? Ja nie mam z tym problemu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jak wykonać diagnostykę i sprawdzić bloki pomiarowe na odpalonym silniku, jak nie można odpalić bo immo nie pozwala
To działa w ten sposób że emulator immo łaczysz z linią k tylko na chwilę, w której emu wysyła sygnał że kluczyk pasuje do ECU :) w tym momencie możesz emu odłączyć i normalnie podłączyć kompa i odpalić silnik, komunikacja z emulatorem jest potrzebna tylko jak wyłączysz i włączysz zapłon albo jak zadusisz silnik w czasie jazdy, czy też jak zgaśnie z innego powodu, chyba że stacyjka w twoim audi pozwala na więcej niż jeden rozruch bo u mnie jest tak że można tylko raz załączyć rozrusznik i potem trzeba cofnąć kluczyk do pozycji wyjściowej, dlatego w czasie jazdy mam cały czas podłączone emu ale jeśli chcesz jechać z kompem to śmiało można emulator odłączyć od linii K

Do góry Bottom