• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup 20 letniej A3 i jej odgruzowanie

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Jak chcesz odgruzowywać to zainwestuj parę stówek w pneumata i kompresor, nie pożałujesz i takie problemy jak ten będziesz rozwiązywać w ciągu sekund.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Jak nie masz pneumata to zrob otwór w skrzyni biegów na wysokości wieńca koła zamachowego. W otwór wsadz śrubokręt. Nasadka na sztywną 1 calową, rura 1 metr i nie zapomnij żeby założyć ochraniacz na zęby :)
Automatyczne połączenie postów:

Albo jakiś większy klucz pneumatyczny... Ja mam coś takiego

TAGRED TA827​

I daje rade, dobrze do takiego klucza szerszy przewód na sprężone powietrze żeby nie zabrakło mu tchu.

Ostatnia edycja:

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Pneumatyka też dobra sprawa,ciekawe jakim zapleczem warsztatowym dysponuje nasz autor od Audi?

(Chodzi wam o kompresor taki jaki jest w lodówce?:D)

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Hehehe majster amator w udostępnionym czasowo garażu z kanałem ;) Wbijemy bieg 1, zablokuje hamulce, 2 metry rury i pójdzie gładko najważniejsze żeby nasadka była dobrze założona. 20 lat temu nie było pneumatow i ludzie sobie radzili. Gwint normalny jest.

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Jak nie masz pneumata to zrob otwór w skrzyni biegów na wysokości wieńca koła zamachowego. W otwór wsadz śrubokręt. Nasadka na sztywną 1 calową, rura 1 metr i nie zapomnij żeby założyć ochraniacz na zęby :)
Automatyczne połączenie postów:

Albo jakiś większy klucz pneumatyczny... Ja mam coś takiego

TAGRED TA827​

I daje rade, dobrze do takiego klucza szerszy przewód na sprężone powietrze żeby nie zabrakło mu tchu.
Wieniec widać elegancko ale blokowania śrubokrętem nie polecam bo można wyszczerbic zęby a wtedy kaplica

Załączniki

• IMG_20220211_163209.jpg
    IMG_20220211_163209.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 11

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Zawsze można wykręcić rozrusznik i dorobić blokadę będzie pewniejsze niż manewrowanie łyżką montażową lub jakimś tam śrubokrętem i to trzeba będzie jeszcze się kogoś prosić ...

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Zawsze można wykręcić rozrusznik i dorobić blokadę będzie pewniejsze niż manewrowanie łyżką montażową lub jakimś tam śrubokrętem i to trzeba będzie jeszcze się kogoś prosić ...
A blokowanie skrzynia biegów ? Wydaje mi się że chyba tak kiedyś z moim mentorem majstrem robiliśmy

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kumpel ma ten sam problem z jakimś japoncem u siebie w garażu, moim zdaniem palnik acetylenowy albo na propan i grzać, aby nie urwać śruby bo wtedy to nie wiem co zrobisz :D u nas w firmie naprawia się autobusy także jest do dyspozycji pneumat 1cal

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Z moich ustaleń potrzebuję 12 kątnej 19 , blokadę wału też ogarnę ;) Ale mam pytanie do doświadczonych mechaników - zawsze zakładacie nową śrubę wału i te 4 imbusowe do koła pasowego ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Z moich ustaleń potrzebuję 12 kątnej 19 , blokadę wału też ogarnę ;) Ale mam pytanie do doświadczonych mechaników - zawsze zakładacie nową śrubę wału i te 4 imbusowe do koła pasowego ?
Nigdy, chociaż ostatnio u siebie założyłem te małe imbusowe i to twarde 10.9 bo się obmykały

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Jak masz taki dostęp do koła że widać kilka zębów to kupić stare koło zamachowe, wyciąć kawałek wieńca, powyginać, trochę pospawać i będzie blokada lepsza jak te z allegro. Śrubę centralna daj starą, ale te 4 sztuki na ampula lepiej dać nowe bo w przyszłości będzie łatwiej odkrecic

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Dawidek126 .. prędzej kółeczko od rozrusznika podejdzie ,ja w Volvo tak zrobiłem ...

Śruby można dać nowe nie majątek..ale jak kto woli te ampulowe jak najbardziej

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Spróbuję blokadę skrzynią biegów, opcją 2 zrobię blokadę sam , opcja 3 ściągam miskę i podpieram wał klockiem drewnianym ampule poszły lekko więc może nie będzie źle

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No niby tak..ale ja pojechałem tu u mnie na wsi do majstra co robi altki i rozruszniki i spytałem się czy niema jakiegoś luźnego kółeczka noi miał ..później kawałek blaszki śrubki spawarka i coś tam wyszło..u siebie we wątku mam zdjęcia jak to wygląda...tylko że ja miałem skrzynie zrzucona wymieniałem oring na wale i koło zamachowe było zdjęte ale później przy składaniu zależało mi by stabilnie to zblokować przy dokręcaniu śrub ..
Rozrusznik drogi, a z jednego koła zrobisz kilka blokad.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja w moich audyniach nigdy tej śruby centralnej nie musiałem wykręcać :)

Do góry Bottom