• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu (mały , zwinny , sportowy)

CrasY

Uczestnik
Punktów
2
Wszystkie samochody są naprawdę fajne , ale najbardziej zastanawiam się między 8p S3 , a tt 3.2 V6 . Mój dawny sąsiad jeździł taką tt z silnikiem 3.2 V6 jeszcze za czasów gimnazjalnych , i nie raz jak odwiedzę rodzinne strony to widzę że tt mu wciąż służy . O 8p s3 dużo słyszałem , ale przeważnie każdy jak usłyszy 2.0 TFSI do ma na myśli dość spore wydatki , nagar oleju i pełen bagażnik na dolewkę . 3.2 V6 brzmi super ale mało o tym silniku jest informacji , dlatego jak ktoś miał doczynienia z takim silnikiem to proszę o sugestię :3

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
2.0 TFSI do ma na myśli dość spore wydatki , nagar oleju i pełen bagażnik na dolewkę . 3.2 V6 brzmi super ale mało o tym silniku jest informacji , dlatego jak ktoś miał doczynienia z takim silnikiem to proszę o sugestię :3
Weź pod uwagę że w Golfie III też było 1,9 tdi tak jak i w Golfie V, tylko czy to te same silniki? 1,9 tdi z golfa V w wersji BXE miał np wadę panewek, a trójka jeździłą 2 mln kilometrów na margarynie.
Nie zawsze oznaczenie silnika to jest ten sam silnik ciągle. 1,8 Turbo wychwalane i w ogóle, BEX, BAM to klasyka, AGU, AEB po 400 koni mają i jeżdżą a tutaj w A4 B7 1,8T o oznaczeniu BFB ma problem z pękającymi głowicami.

Dlatego napisałem o 2,0 TFSI do 2008 bo potem były rozrządu na łańcuchach i kompletnie inna konstrukcja itd. Nagar ok może się zdarzyć ale jak to Cię męczy to jak przyjdzie Ci robić taki rozrząd w 3,2 to się zdziwisz.

Punktów
0
Miasto
Jaworzno
Witam serdecznie .
Na nowy sezon planuje kupić coś małego. , zwinnego i przede wszystkim jak najmniej awaryjnego , dlatego proszę o opinię i jakieś ciekawostki . Moją uwagę głównie przykuły następujące samochody .

* Audi tt 8j 3,2 V6 250km
* Peugeot rcz 2.0 200km
* Alfa brera
* Laguna coupe

Z góry dziękuję za wszelkie porównania i jakiekolwiek informacje , pozdrawiam :3

Zdecydowanie audi.
Nie rozpisuje się jakimiś danymi z netu itd...
Handluje autami 15 lat i setkami aut miałem okazję jezdzic.
Nie pytaj już tylko kup

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Ciekawe jakim środkami kolega dysponuje, bo nic nie wspomniał jeżeli nie ma bariery to r8 v10 polecam jeździłem powiem nawet że też dosyć zwinne;)

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Tylko jakby nie patrzeć to Audi 300 konne prawie 4x4 a nie Fiesta 1,2
Takie auto w salonie to pewnie z 250 tys kosztowało więc raczej Audi nie tanieje jak Dacia

Normalna cena.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
2008 trochę stary. Sam stoję przed zakupem i rozglądam się za autami po 2012

Tymoteusz1

Początkujący
Punktów
0
Ttka robi robotę pod kątem wrażenia. Jeśli Ci na tym zależy, to śmiało możesz iść w tym kierunku. Uważaj tylko by nie naciąć się na trefne modele, które krążą po rynku. Jeśli masz odpowiedni zapas gotówki, to najlepiej kup coś z salonu. Wiadomo, że kupując w takich miejscach będziesz mieć pewność, że nie ma w środku żadnych ukrytych wad, które wyjdą po czasie.

Do góry Bottom