• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu od 10 tys do 15 tyś zl

frytekwisla37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam proszę o pomoc w zakupie samochodu rodzinnego.Jaki by państwo polecali w tym przedziale cenowym.Nie mam jakiś upodobań choć raczej jestem za combi.proszę o rady

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jeżeli chcesz rodzinne to faktycznie kombi bedzie najrozsądniejszym wyborem, tyle tylko, ze nic nie jest sprecyzowane czy masz juz jakis typ czy to ma byc diesel/benzyna(zalezy ile km rocznie to ma latac). Bo jak na razie w tym kryterium to mozna podac dziesiątki aut...

frytekwisla37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Jeżeli chcesz rodzinne to faktycznie kombi bedzie najrozsądniejszym wyborem, tyle tylko, ze nic nie jest sprecyzowane czy masz juz jakis typ czy to ma byc diesel/benzyna(zalezy ile km rocznie to ma latac). Bo jak na razie w tym kryterium to mozna podac dziesiątki aut...

Samochód raczej w benzynie.kilometry myślę że nie więcej niż 10 tys.szukam samochodu mało awaryjnego i taniego w eksploatacji nie musi być demonem prędkości.teraz jeździłem renault megane jedynka 2002 1.4 95 km

Mialem takie typy focus,Zafira,peugeot 307,opel astra ale jestwm otwary na propozycję

Ostatnia edycja:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Przy tej ilosci km to duzo lepiej wybrac benzyne ale tez mysle, ze przy kombi lepiej nie schodz ponizej 1.6, bo jednak ok 100 koni to musi pchac (spore auto). Moim zdaniem w tej kwocie mozesz smiało ogladac np. Octavie II (w MPI), Astre H (tez 1.6 lub 1.8) oba autka to dosyc proste konstrukcje, wiec eksploatacja(serwis, naprawy) nie powinna byc kosztowna. Do tego moge polecic np. Mazde 6(tez PB) dobre auto (ale tu trzeba bardzo uwazac na stan blacharski), a do tego koszta eksploatacji juz beda wieksze. Na koniec mozesz tez pomyslec np o Hyundai/KIA (i30/ceed) bo to tez dobre auta, a i rocznik bedzie młodszy niz aut wyzej wymienionych.

SfinxTurbo_pl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iława
Witam Wszystkich Użytkowników na forum. Tutaj również uważam, ze w przypadku przebiegu około 10k rocznie, warto brać pod uwagę tylko silnik benzynowy. Co do samych modeli to masz szeroki wybór, polecam segment C/D i konkretnie; Opel Vectra C, Mazda 6- tutaj uwaga na korozję, Renault Laguna Ii fl czy Skoda Octavia.

AJudym

Nowy
Punktów
0
Miasto
Innowrocław
ekspertcar.pl
Polecałbym coś niemieckiego.
Sam w tym przedziale cenowym się poruszam to wiem, że nie jest łatwo coś kupić. Padły tu propozycje m.in o Oplach. Uważam, że właśnie za 10-15 tyś można kupić fajny model. Osobiście poleciłbym Vectrę, najlepiej w benzynie.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Rzecz gustu.... Choć akurat w oplu to juz chyba niemieckiego nie ma nic oprócz nazwy....

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
307 90 kucy. Mam osobiście takie ... 400000 na blacie .... I naprawdę wdzięczne autko. Olej filtry i łączniki stabilizatorow. Przy 200000 robiłem uszczelkę pod głowicą. A tak to nic więcej. Jeszcze mam tarczę hamulcowe oryginalne...cienkie Ale ori.

SfinxTurbo_pl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Iława
Panowie autor szuka czegoś rodzinnego,a akurat 307 nie jest aż tak pojemnym autem w nadwoziu kombi jak mogłoby się wydawać, polecam pozostać przy Vectrze C i też niezawodnym 1.8 122km które może nie jest demonem prędkości, za to bije na głowę komfortem. Ewentualnie Octavia kombi.

Punktów
0
Miasto
Szczecin
qa-szkolenia.pl
Sam osobiście szukałem czegoś z tego przedziału cenowego. Niestety nie zmieściłem się, skończylo się na 17 tys. ale wybór padł na Kia Ceed 1.6 benzyna. Uważam, że to auto godne polecenia.

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Kia Ceed to przede wszystkim wybór zdroworozsądkowy, ale mi osobiście niezbyt przypadła do gustu Vectra C spokojnie jest do znalezienia w tym przedziale cenowym, szczególnie z jednostką 1.8 122km i z myślą o lpg.

Do góry Bottom