• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zakup samochodu - porada

a.amrest

Nowy
Punktów
0
Forumowicze!
Przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Nie jestem zbyt zamożny, dlatego chodzi o to, by samochód spełnił wszystkie moje wymagania i kosztował max. 55 tyś.
Chodzi mi np. o takiego kompaktowego sedana, który będzie stosunkowo ekonomiczny w jeździe miejskiej, ale da rade coś do niego załadować i pojechać jeszcze z dwoma/trzeba osobami gdzieś w trasę. Przewidywany roczny przebieg to 10-15 tyś. km. Zamierzam go użytkować przez najbliższe 10 lat, więc ważne jest, by samochód był trwały, możliwie bezawaryjny i tani w eksploatacji. Za to jestem gotowy zrezygnować z "prestiżu" i bajerów w wyposażeniu, jednak oczekuję, że samochód będzie posiadał klimatyzację, światła przeciwmgłowe i czujniki cofania (te dwa ostatnie będą pomocne ze względu na pewne problemy związane ze wzrokiem ;) )
Wydaje mi się, że te moje wymagania spełniają:
1. Peugeot 301 / Citroen C-Elysee (silniki benzynowe 1.6)
2. Renault Fluence (silnik benzynowy 1.6)
myślałem też nad taką tańszą wersją:
3. Dacia Duster (silnik benzynowy 1.6 16V)

Peugeot w bogatej wersji wychodzi ok 55 tyś, Citroen 49 tyś, Renault na wyprzedaży jest do dostania za 53 tyś, Dacia (z podstawowym silnikiem i napędem 4x2) ok. 55 tyś. Wszystkie z przybliżonym wyposażeniem, chociaż najbardziej "wypasiony" okazuje się być Renault, potem Peugeot/Citroen, a najmniej Dacia.

Za Peugeotem/Citroenem przemawia prosty, łatwy w naprawach silnik benzynowy, możliwie mało elektroniki, przestronne wnętrza, rzekomo wzmocnione podwozie i zawieszenie (z przodu pseudo McPhersony a z tyłu belka skrętna), no i pełny ocynk blach (dają na blache 12 lat gwarancji).

Renault jest za to ładniejsze, ma lepsze jakościowo wykończenie, bogatsze wyposażenie, ale za to nie wiem jak z trwałością jego zawieszenia i ogólną awaryjnością. Jest na ten temat mało opinii, niektórzy narzekają też na silniki benzynowe (dlaczego?).

Dacia wydaje się być najprostsza, wyposażenie ubogie, ale za to jest to już trochę taki SUV, więc nie straszne żadne krawężniki, dziury w drogach, czy zaspy śnieżne w zimie. Ma ponoć dobre zawieszenie, części okazują się być tanie (tak jak serwisowanie), ale ponoć potrafią zacząć rdzewieć po 2-3 latach (w okolicach nadkoli).

Co sądzicie o tych samochodach? Czy ktoś może użytkuje któryś? Jak uważacie, który okazałoby się dla mnie najlepszy?
Nie ukrywam, że kryterium będzie też cena - u dealera zawsze uda się może stargować coś jeszcze od tych cen katalogowych.

Baaardzo liczę na Wasze opinie.
Pozdrawiam!

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
to samo co i30 :)
jednak ja bym wybral hyundaia, kia miala powazny problem z blachami.

a.amrest

Nowy
Punktów
0
Ok, dzięki, zainteresuję się :)
(PS żaden z wymienionych przeze mnie wozów nie jest godny uwagi?)

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
tylko ze te lancuchy lubia przeskoczyc

audi a4 b7 1.8t

audi a4 b8 2.0 tdi common raili

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
audi bardzo fajne auta, nie licząc chińskich silników korozji i wysokiej ceny , ale marka nr1 też mam a4

Baker15

Początkujący
Punktów
0
Tak a'propos kupna, tutaj chłopaki całkiem spoko mówią o rzeczach na które dobrze zwrócić uwagę podczas zakupu samochodu ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
bierz dacie, jak fluence wchodzilo do sprzedazy to do miejscowego salony przybyly 3 sztuki. dwoch nie dalo sie odpalic:D
Z fluence moze byc jak z laguna z pierwszych lat, choroby wieku dzieciecego jak w kazdym nowym modelu. poza tym jesli naprawde ma byc tanie kup uzywke, jesli wydasz 55k na samochod to licz sie z ubezpieczeniem AC, koniecznymi do utrzymania gwarancji przegladami w serwisie, drogimi na start czesciami blacharskimi. Kupujac np 4letnia dacie zaplacisz polowe ceny, 25k to koszt ubezpueczenia i napraw na kolejne 5 lat. Nie licz tez ze sprzedasz swoje dzis nowe a potem 10 letnie auto za jakiekolwiek sensowne pieniadze. Dzis 10 letnie clio kosztuje max 20% ceny nowego ale ja np swojego 10 latka kupilem za ok 7 % ceny salonu.
nie jestem przeciwnikiem nowych aut ale jak dla mnie teks "nie jestem zamozny ale wyrzygam 55k na jakies tam auto co sie bedzie turlalo byle jak" jest przesada. szukanie oszczednosci w perspektywnie lat kupujac nowe auto to kolejna glupota przy przrewidywanym przebiegu 10-15tys.

inna sprawa gdybys tym tlukl km i auto by zarabialo. jesli chcesz sie pobujac czyms sensownym kup liftowa lagune z silnikiem 2.0turbo lub megane z tym silnikiem. za 2006-2007 rok zaplacisz max 20tys, za pierwszy serwis czyli oleje, rozrzady i serwis hamulcow dasz max 2,5k za kolejne 2,5 kupisz komplet laczkow na lato/zime. koszt ekspoloatacji takiej laguny, najlepiej z LPG jest coaz nizszy, za komplet tarcz ori plus kolocki ori 400 przod, tyl ok 550, z tylu w zawieszeniu moga pasc Ci tylko silentblocki, po 60 czy 80 sztuka, z przodu proste jak cep wachacze i kolumna mcphersona.

aa dalej nie chce mi sie pisac:D huyndai jeszcze za mlody zeby zacza sie dobrze sypac chociaz one ladne dosyc w srodku, dacia prosta i tania jak cep. reszte oceniam jako nieprzydatna:)

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
dacia. czyli technologia renault z poprzednich wypustów, sprawdzona i poprawiona. Moi klienci strasznie chwalą...

Do góry Bottom