• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zapach zgniłych jaj podczas cofania

_dave_

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Witam. Mam nietypowy problem. Otóż w mojej Toyocie Corolla Verso 1.8 z 2006 roku zaobserwowałem, że podczas cofania w kabinie pojawia się nieprzyjemny zapach, charakterystyczny dla problemów z katalizatorem. I na katalizator właśnie padło moje podejrzenie. Dziwne jest jednak to, że ten zapach pojawia się tylko przy cofaniu. Podczas gdy samochód pracuje na biegu jałowym nic takiego się nie dzieje. Byłem na kontroli spalin i diagnosta stwierdził, że samochód ma bardzo dobre parametry. Próbowałem też patentów typu "przegonić go po ekspresówce" - nie pomogło. Próbowałem paliwa z innej stacji - nie pomogło. Chyba było trochę lepiej jak zatankowałem 98, ale pewności nie mam. Gdzieś na jakimś zagranicznym forum znalazłem opis przypadku, że podczas cofania przetworzone spaliny dostają się z powrotem do komory silnika i że to powoduje ten nieprzyjemny zapach https://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070618033218AAFiZWF. Jest to możliwe? Zlokalizowałem wlot powietrza do kabiny, który częściowo bierze powietrze z zewnątrz (spod szyby) a częściowo z komory silnika. Może mógłbym zakleić jakoś tą część od strony silnik? Wymieniłem też sondę lambda, ale to też nie było to. Gdyby to chodziło o szczelność układu wydechowego to pewnie zapach pojawiałby się też na postoju, dobrze myślę? Będę wdzięczny za wszelką pomoc

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A oglądał ten Tochman parametry bieżące? Jeśli nie wywala,,niska sprawność kata " to po parametrach idzie to podglądnąć.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
On pewnie badal spaliny a gajga w wydech troche malo miarodajne badanie. Nie raz miałem przypadki, że na analizatorze spaliny były ok, a sondy szły na śmieci...

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Do dwu suwa można kupić olej np truskawkowy, ciekawe kiedy Pd zapachową wymyślą.:D:D:D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Załóż zapachowy listek i włącz nawiew. Masz sprawny katalizator i z tego powinieneś się cieszyć

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Ja ostatnio jak zmieniałem nagrzewnice w Peugeocie 106 to wyciągiem z nawiewów gniazdo myszy z dorosłym zdechłym już osobnikiem. Klientka nie narzekała na jakiekolwiek zapachy, jedynie na brak ogrzewania.

Do góry Bottom