_dave_
Nowy
Witam. Mam nietypowy problem. Otóż w mojej Toyocie Corolla Verso 1.8 z 2006 roku zaobserwowałem, że podczas cofania w kabinie pojawia się nieprzyjemny zapach, charakterystyczny dla problemów z katalizatorem. I na katalizator właśnie padło moje podejrzenie. Dziwne jest jednak to, że ten zapach pojawia się tylko przy cofaniu. Podczas gdy samochód pracuje na biegu jałowym nic takiego się nie dzieje. Byłem na kontroli spalin i diagnosta stwierdził, że samochód ma bardzo dobre parametry. Próbowałem też patentów typu "przegonić go po ekspresówce" - nie pomogło. Próbowałem paliwa z innej stacji - nie pomogło. Chyba było trochę lepiej jak zatankowałem 98, ale pewności nie mam. Gdzieś na jakimś zagranicznym forum znalazłem opis przypadku, że podczas cofania przetworzone spaliny dostają się z powrotem do komory silnika i że to powoduje ten nieprzyjemny zapach https://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070618033218AAFiZWF. Jest to możliwe? Zlokalizowałem wlot powietrza do kabiny, który częściowo bierze powietrze z zewnątrz (spod szyby) a częściowo z komory silnika. Może mógłbym zakleić jakoś tą część od strony silnik? Wymieniłem też sondę lambda, ale to też nie było to. Gdyby to chodziło o szczelność układu wydechowego to pewnie zapach pojawiałby się też na postoju, dobrze myślę? Będę wdzięczny za wszelką pomoc