• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

"zapadający się" pedał hamulca

SamWeller

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam Koledzy eksperci,
mam następujący problem. Przyszły mrozy i hamulce w moim samochodzie przestały funkcjonować. Odpaliłem samochód i pierwsze co zauważyłem, to że pedał hamulca jest bardzo twardy. Spróbowałem ujechać kawałek i hamować. Hamulce łapały, ale tylko delikatnie, na tyle na ile udawało mi się wcisnąć pedał. Po przejechaniu ok 200 metrów pedał jakby "zmiękł", wcisnąłem go więc nieco mocniej a on dosłownie się sam "zassał", wpadł w podłogę i totalnie zablokował hamulce. Udało mi się go cofnąć na siłę ręką. Ruszyłem aby odprowadzić samochód na parking, ale przy pierwszej próbie nawet delikatnego wciśnięcia pedału, on znów sie zassał. Ponowna próba cofnięcia go ręka nie pomogła, nie chciał drgnąć nawet na centymetr. Dopiero po 30 minutach usilnych starań udało mi się go na tyle odblokować, aby samochód dał radę jako tako ruszyć z miejsca.
Dostałem się do serwa. Serwo w 2/3 było "zanurzone" w lodzie. Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie leży przyczyna takiego stanu rzeczy?
Powiem, że rok temu miałem podobną sytuację. Samochód całą zimę przestał na parkingu i gdy się ociepliło podjechałem do mechanika aby mi powiedział co jest grane. Sprawdził płyn hamulcowy i powiedział, że płynu w płynie było może 10 procent, reszta to woda. Spuścil więc płyn, jakoś tam przeczyścił układ, wlał nowy płyn i z tego co pamiętam powymieniał tez jakies zaworki czy złączki (przepraszam, ale już dobrze nie pamiętam). Niestety ta zima pokazała, że poza słabą jakością płynu cos jeszcze jest nie tak. Gdy odpalę samochód i go zgaszę w okolicy serwa, przy zbiorniczku na płyn słychać jakby syczenie przez chwilę. Vacum działa poprawnie.

Czy ma ktoś jakies sugestie w czym może leżeć problem?

Samochód to BMW e61 2004 2,5d.

SamWeller

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
ok, ale gdyby serwo było zamarznięte, to podejrzewam, że pedał hamulca w ogóle by przestał funkcjonować. A tymczasem on po pewnym czasie odpuszcza.

Do góry Bottom