• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zerwane zęby nowego paska rozrządu.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
342
Miasto
Piaseczno
Jest takie coś. Koło dokręca się 40 Nm

Załączniki

• Screenshot_20220329-210911.png
    Screenshot_20220329-210911.png
    1,9 MB · Wyświetleń: 189

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
342
Miasto
Piaseczno
Panowie, w tym silniku, koło wału korbowego ( to od rozrządu) jest "pływające". Czy przyczyną zerwanego paska rozrządu może być "nie ruszające" się to właśnie koło? Robię taki pojazd i koło wału korbowego jest tak zapieczone że duża żaba nie rusza koła, trzeba będzie grzać.
Automatyczne połączenie postów:

Blokada na wałek rozrządu i w koło zamachowe włożona, pasek nie pasuje, na dole kółko stoi dębowo. Jak ktoś wyjmie blokadę i trochę ruszy do przodu lub do tyłu i pasek wskakuje, skręca do kupy, silnik odpali bo pół zęba w tą stronę czy w tamtą dużej różnicy nie zrobi a potem powrót bo pasek zerwany...

Punktów
0
Witam. Brakuje mi już pomysłów z problemem. Peugeot 508 2.0 HDI AHW 2015R. Trafił na uszkodzoną uszczelke pod głowica, głowica skręcona, nowy rozrząd i autko wyjechało. Po 2 tygodniach klient dzwoni że auto zgasło podczas jazdy, diagnoza zerwane zęby paska rozrządu. Podczas rozbiórki weryfikacja co stanęło że zerwało, nic nie znaleziono więc rozrząd na reklamację i robimy na ubezpieczenie. Głowica do roboty, nowe walki (przestawilo krzywki) dzwigienki, rozrząd kpł. Oryginał. Poskładane wszystko chodziło super i po 6 miesiącach dalej to samo.
Witam. Mam ten sam problem po wymianie uszczelki pod głowicą u mechanika. Po przejechaniu 500km zerwane zęby na pasku rozrządu. Czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Czy faktycznie wina leżała po stronie pompy wysokiego ciśnienia?

Pozdrawiam
Mariusz

Darom GL

Uczestnik
Punktów
4
Witam. Mam ten sam problem po wymianie uszczelki pod głowicą u mechanika. Po przejechaniu 500km zerwane zęby na pasku rozrządu. Czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Czy faktycznie wina leżała po stronie pompy wysokiego ciśnienia?

Pozdrawiam
Mariusz
Poszła druga pompa, używana i jak narazie jest ok.

akobus

Początkujący
Punktów
2
Witam,

Peugeot 3008 2.0 BlueHDI, silnik zgasl podczas jazdy.

Diagnoza - wyrwane 8-10 zębów na pasku rozrządu.

Przebieg 145tys, 2019R za miesiąc planowałem wymienić komplet rozrządu. Auto serwisowane od nowości i oszczędzane.

Teraz pytanie. Kilka miesięcy temu usuwałem w warsztacie (w którym teraz też stoi) pompe CR bo był wyciek. Wymienione zostały uszczelki.

Jak duże jest prawdopodobieństwo, że pompa została źle zamontowana i to spowodowalo awarię? Jak to sprawdzić jako klient? Czy to możliwe, że auto jeździło 8 miesięcy bez problemu i nagle wyrwalo zęby z paska?

Pełnej diagnozy nie mam, ale szykuje się kosztowna naprawa lub wymiana silnika.

Co tak naprawdę powoduje złe włożenie pompy (bez ustawienie na znaki)? Z tego co rozumiem, pompa nie jest napędzana paskiem.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Bardzo duze prawdopodobieństwo, ze zle założona pompa

akobus

Początkujący
Punktów
2
Tylko pytanie czy to mogło stać się po tak długim czasie? Uszczelka przy pompie wymieniana była w Grudniu i od tamtej pory przejechałem około 20tys km.

z tego co czytam to w wiekszosci przypadkow awaria paska nastepuje bardzo szybko, po kilkuset lub kilku tysiącach km.

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1615
ale tam pompa wysokiego ciśnienia nie jest napędzana bezpośrednio przez pasek.
pompę napędza wałek rozrządu.
od razu się wytłumaczę-nie wiem czy pompę się jakoś ustawia bo nie robiłem w tym silniku.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
342
Miasto
Piaseczno
Pompę się ustawia względem rozrządu. Ustawienie rozrządu do wymiany pompy to Nie to samo ustawienie jak do wymiany paska.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
ale tam pompa wysokiego ciśnienia nie jest napędzana bezpośrednio przez pasek.
pompę napędza wałek rozrządu.
od razu się wytłumaczę-nie wiem czy pompę się jakoś ustawia bo nie robiłem w tym silniku.
Mylisz sie

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1615
ok. ale chętnie dowiedziałbym się gdzie. chyba nikt nie lubi krytyki, ale jakiś sensowny argument to biorę na klatę :D

proszę: umiejscowienie na silniku:

to chyba węgierski, więc nie wiem co on mówi . ale palcem pokazał co trzeba :)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
342
Miasto
Piaseczno
Na filmie jest wszystko. Szkoda ze w autodacie nie ma info jak to uystawiać i człowiek na błędach się uczy. Często przy schemacie rozrządu (pasek) można otworzyć zakładkę i zobaczyć ustawienie łańcucha między wałkami. I przy tym silniku powinna być zakładka jak ustawic pompę...

akobus

Początkujący
Punktów
2
Auto jest juz po naprawie / remoncie silnika. Tragedii nie było, tłoki całe.
Mechnik stwierdził, ze przyczyną uszkodzenia paska była źle założona pompa, ale też nie na 100% gdyż po przestawieniu rozrządu i tak wszystko się rozjechało.

akobus

Początkujący
Punktów
2
co to znaczy, że się rozjechało?
Zrozumialem, ze w latwy sposob nie mozna bylo jednoznacznie stwierdzic, ze pompa zostala zle zamontowana bo przy uszkodzeniu paska coś mogło się przestawić. Z drugiej strony przecież pompa jak dobrze rozumiem jest napędzana przez zębatkę więc po ustawieniu rozrządu na miejsce, ustawieniu na znaki do montażu pompy, po jej wyjęciu powinna też być ustawiona „na znaki"

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
342
Miasto
Piaseczno
Nawet jak strzeli pasek, to po ustawieniu "samego" wałka rozrządu, pompa musi się zgadzać. Albo się zgadza albo nie, nie ma wartości pośredniej.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Witam takie pytanie na filmie dokładnie widać gdzie jest otwór koła rozrządu i gdzie zablokować do montażu pompy. Na pompie widać kropkę. W jakim położeniu musi być ta kropka.

Do góry Bottom