• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zestaw do 500 zł

zelek73

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Siewierz
Witam. Poszukuje zestawu tak do +/- 500zł, będę go wykorzystywał raczej do majsterkowania, czasem coś w samochodzie zrobić, w zawieszeniu, ale chcę aby był wytrzymały i posłużył mi długo. W moim mieście jest sklep który ma tylko Neo i King tony i wolałbym kupić w sklepie ponieważ jak coś się zepsuje wolę zawieźć do sklepu i się nie bawić w wysyłki, ale nie wykluczam sklepów internetowych. Znalazłem takie zestawy:
http://allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadowych-219cz-08-671-neo-tools-i5603593313.html
http://allegro.pl/proxxon-zestaw-kluczy-nasadowych-23286-23800-i5393227891.html
http://allegro.pl/proxxon-zestaw-kluczy-nasadowych-23040-23821-i5393227662.html
Z King tony nie mogę nic ciekawego w zestawie znaleźć, ale jak byłem w sklepie to widziałem w katalogu zestaw podobny do proxxona za ok.550zł . Za Neo przemawia ilość elementów, ale czy jest też wystarczająca jakość ? Z proxxona mam parę kluczy w domu i są wytrzymałe ale niestety droższe. Czy są różnice w wytrzymałości tych dwóch zestawów proxxona czy są porównywalne ? Co byście mi doradzili drodzy forumowicze ?

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
Jak do majsterkowania to neo spokojnie wystarczą. Są dobrej jakości. Proxxon oczywiscie będzie lepszy. Poszukaj jeszcze honitona.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
http://allegro.pl/mannesmann-zestaw-kluczy-nasadowych-215-narzedzi-i5146474873.html

Kupiłem je ze względu na to że kolega je ma w warsztacie, i też mam dobrą opinię, na pneumacie długie nasadki wkońcu postrzelały ale reszta kluczy jak najbardziej okej a grzechotki wiadomo że każda kiedyś padnie. te malutkie kluczyki na wkrętak są tylko miękkie a tak reszta jak najbardziej okej. Te z Neo są podobne jakościowo pewnie jak te które podałem w linku.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
honiton chyba wychodzi najlepeij po katem cena/jakosc. generalnie raczej same pozytywne opinie zbiera.
Ja dl asiebie kilka lat temu kupiłem zestaw Jonneswaya i jestem bardzo zadowolony - niejedna srube juz urwał :D

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
szczerze to za 300 PLN chyba wolalbym jakis komplet YATO - jak do majsterkowania to się nadaje a przynajmniej wiele roznych narzedzi...

zelek73

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Siewierz
Yato a Neo to chyba podobne narzędzia, nawet bardzo podobne zestawy. A może ktoś napisać coś na temat tych 2 zestawów proxxona czy one różnią się wytrzymałością czy są porównywalne?

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Jeżeli ma być do majsterkowania, to poważnie bym się zastanowił nad Castoramowym Magnusson'em. Gwarancja na większość rzeczy dożywotnia, a wyglądają całkiem dobrze. Mam parę rzeczy z Castoramowego Stahlson'a i np. jak nasadka pękła to bez problemu mi wymienili od ręki na nową, więc sklep nie robi problemów z gwarancją.
Podobno dobry jest też Coval - osobiście używałem raz, do niezbyt wymagającej pracy. Na codzień mam zestaw Stanley'a (nie narzekam), grzechotkę teleskopową Stahlson - dużo wytrzymuje, wkrętaki Yato i Bahco (te drugie lepsze).

zelek73

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Siewierz
Chyba zdecyduje się na Neo, chociaż ostatnio kupiłem ściągacz do ramion wycieraczek z Neo i cieszyłem się nim 2min, bo nie wytrzymał próby zdjęcia wycieraczki, oddałem do sklepu i wysłali na serwis. Kuszą mnie mniejsze zestawy lepszych firm takich jak proxxon, king tony, wurth.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Co do proxxona to mam trochę tego sprzętu i spisuje się znakomicie ale używam go wyłącznie w swoim garażu. Powiem Ci, że jak dla mnie to taki proxxon to aż za dużo jeżeli chodzi o jakość bo pewnie niejeden zestaw typu Yato, Neo czy polecany wyżej Magnusson pewnie też by to wytrzymał.
Moim zdaniem to jeżeli masz już trochę jakiegoś sprzętu do majsterkowanie to pewnie warto dołożyć do proxxona bo będziesz mieć naprawdę solidne narzędzia, jeżeli natomiast są to Twoje pierwsze klucze to polecałbym Ci wybrać coś typu Yato i będziesz mieć bardziej rozbudowany zestaw a w dodatku możesz dokupić do tego jeszcze jakieś szczypce, kombinerki. itp.
Jeżeli chodzi też o rozbudowane zestawy to moim zdaniem nie ma sensu w inwestowanie w 3 wielkości grzechotek np. w zupełności wystarczą Ci 1/2 i 1/4 a można odpuścić sobie 3/8 wtedy zestaw masz tańszy a za różnicę tej kwoty możesz sobie dokupić coś innego.
Podane przez Ciebie 2 zestawy proxona są bardzo fajne. W droższym zestawie masz klucze płaskie natomiast w tańszym płasko-oczkowe, jak dla mnie bardziej poręczne. Dodatkowo zestaw droższy jest w plastikowej skrzyneczce ale nie uważam do za szczególny plus. W tańszym zestawie główka grzechotki jest mniejsza i lepiej jest manewrować w ciaśniejszych miejscach chociaż któryś z kolegów tutaj na forum pisał, że z powodu konstrukcji przełącznika jako pierścień potrafi się czasem przełączać w ciasnych miejscach, u mnie nic takiego nie zauważyłem. Jeżeli chodzi o jakość tych dwóch zestawów to nasadki, bity i przedłużki są w 100% tej samej jakości natomiast konstrukcja grzechotek jest już inna i możliwe, że któraś z nich są mniej lub bardziej wytrzymałe ale przez ten czas co używam obu z nich to żadna z nich mnie nie zawiodła.

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Mogę z godzić się z opinią kolegi jeśli chodzi o Magnussona akurat ja mam nieco inny zestaw niż proponowany z Castoramy mój został przywieziony z Francji zanim jeszcze ta firma weszła na nasz rynek. Używam go codziennie nasadki często używam do pneumata na razie poszła tylko nasadka 17 grzechotki mocne aczkolwiek minus że przeskakują tzn zmieniają kierunek np z dokręcania na odkręcanie. Klucze służą mi jakieś 5-6 lat z czego od ponad roku intensywnie eksploatowane. Jeśli jakoś tego zestawu z Castoramy jest taka jak tego który posiadam mogę je na prawdę polecić szczególnie za tą cenę. Klucze płasko-oczkowych używam z kuźni na prawdę nie mogę narzekać. A śrubokręty również z magnussona i nie narzekam. Mogę polecić również narzędzia z greene używam nasadek toxowych imbus i torx wiekszch rozmiarów na prawdę baardzo solidne klucze. Z bitów używam stahalsona ciężko mi się wypowiedzieć ponieważ rzadko z nich korzstam.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Z doświadczenie własnego powiem że lepiej poczekać,odłożyć i kupić coś lepszego.Jak kupujesz tanio to kupujesz często dwa razy.Nieraz się napaliłem na jakieś tanie narzędzia i potem płakałem bo trzeba było kupić jeszcze raz i zapłacić więcej.Przerobiłem większość z wymienionych tu marek i powiem tak że yato i coval kiedyś jeszcze były w miare ok do majsterkowania ale teraz to straszny syf.Kingtony do majsterkowania super sprawa chociaż w warsztacie nie wszystko wytrzymywało.Proxon jest jak najbardziej ok i będziesz z nich zadowolony mimo że nie wyglądają tak pięknie i błyszcząco.Lepiej mieć mniejszy zestaw a porządny niż cała skrzynie badziewia

Do góry Bottom