• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zmiana skrzyni biegów z automatu na manual w Audi A6

eyeries

Początkujący
Punktów
0
co trzeba zrobic zmianiając skrzynie biegów z automatu na manual w Audi A6?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
napewno kolo zamachowe, ciegla , polosie moga byc inne, przerobic instalacje do czyjnikow, podstawy pedalow z pompa + wysprzeglik, a tak poza tym nie ma sensu:)

DentDevils

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
zmienić kodowania w sterowniku silnika z automatu na manuala zależy który rok tego audi)być moze jeszcze jakieś sterowniki bedzie potrzeba przekodować

eyeries

Początkujący
Punktów
0
mechanicznie jest wszystko dobrze wiem ze trzeba sie wpiac ze swiatlami wstecznego czujnikiem cisnienia oleju i obejsc jakis przelacznik ale nie mam zadnych schematow instalacji audi jest z "03 i bardzo sie oplacalo to robic pozdro

wiem ze jak sie podlaczy czujniki to odpali a po jakims czasie poszukam kto programuje komputer albo sam kupie , przyda sie:)

zmienić kodowania w sterowniku silnika z automatu na manuala zależy który rok tego audi)być moze jeszcze jakieś sterowniki bedzie potrzeba przekodować

Sławek M

Nowy
Punktów
0
Udała sie ta zmiana? Ja również mam taki zamiar i jestem ciekaw czy to w ogóle możliwe taka zamiana? prosze o odp

ESPAŃATOMEK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Madryt
Mam mały problem zmieniłem skrzynie na manual . Ale jest lipa bo wchodzi do 2000 tyś . obrotów i kopci na biało.

co z tym zrobić

P

PogotowieSamochodoweUK

A co ma silnik do skrzyni? hehehehe
Kolego po pierwsze:
-skrzynia
-polosie
-przeguby
-byc moze lozyska ale tu nie jestem pewien
-okablowanie swiatel wstecznych
-okablowanie czujnika predkosci i obrotow
-kolo zamachowe i sprzeglo
-wieniec wybierakow
-wybieraki
-zegary z fisem bez wskaznika wysokosci biegu
-przekodowac szafe zeby auto wogole odpalilo
-przekodowac modol komfortu (ale nie koniecznie jesli nie masz opcji zwiazanych z predkoscia)
-lapy silnika i byc moze sanie bo nie wiem czy mocowania sa w tych samych miejscach

Po drugie:
-nie ma to najmniejszego sensu jesli chcesz to zrobic poprawnie, no chyba ze janek w szopie stwierdzil ze nie ma problemu to on to zrobi za male piwo i ''napewno bedzie profeska i bedzie dzialac wiecznie i jak nalezy'':D

ESPAŃATOMEK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Madryt
auto odpala bez problemu ale kręci do 2000 tyś i kopci

kanał 50 wyskakuj error w silniku tam jest pin do wpisania ale niewiem skąd go wyciągnąć

P

PogotowieSamochodoweUK

A co to jest kanal 50 w silniku? Za co to odpowiada?

Ja mysle ze jednak cos zknocone. Czujnik prekosci obrotowej to nic innego jak alternator. Skrzynia nie ma tu nic do tego.
Bo rozumiem ze wiazesz to kopcenie z przerubka jak u zalozyciela tematu bo sie zamieszalem.

Zaluz nowy temat ze swoim problemem, bedzie prosciej.

piotrek228

Uczestnik
Punktów
0
W ogóle to jestem w szoku jak ktoś chce takie coś zrobić, jak tylko słyszę że ktoś mówi o zmianie z automata na manual aż tego słyszeć nie chcę, dla mnie to sie poprostu nie opłaca za dużo do przeróbki i zabawy z tym, a jak ci się skrzynia padła i dlatego chcesz to zrobić to jest to niezrozumiałe, skrzynia od automata tylko nie wiele drożej kosztuje (w przypadku audi) od skrzyni automatycznej

ESPAŃATOMEK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Madryt
Wszystko przełożone bez problemów zostało kodowanie abs esp ecu silnika .Niepotrzebuje komętarzy do przeróbek kolega chciał przełoży skrzynie to przełożył .

P

PogotowieSamochodoweUK

A wiecie jak zakodowac i zkalibrowac ESP? Ja dokladalem do swojego paska ESP bo mial tylko ASR.Kosztowalo mnie to 3 dni roboty i dodatkowo 1200F za kalibracje ukladu na pochylni slizgowej ktora dysponuje tylko producent i auto zabrali mi w VW na 2 tygodnie bo zabrali je do fabryki gdie maja owa pochylnie sizgowa (tak to nazwali wiec nie wiem czy to fachowa nazwa przyzadu) tak ze sami tego nie zrobicie choc by nie wiem jaki szpec tam wam wyskoczyl nagle.

No chyba ze standardowe ustawienia zrobicie, ale to nie bedzie to samo bo skrzynie waza inaczej, srodki ciezkosci inne, i wiele innych czynnikow roznych miedzy modelem manual i auto.

Natomiast, szafe,ecu czy abs to da sie zrobic ''na poczekaniu''.

Do góry Bottom