• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana wahacza równa się zmiana zbieżności?

emil2296

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Witam wszystkich. Pacjent to punto 1 z 99r. Stukał sworzeń więc kupiłem nowy wahacz. Wymieniłem i przestawiła mi się zbieżność. Przedtem podczas jazdy trzymałem prosto kierownice i auto jechało prosto. A teraz kierownica się przestawiła. Czy ktoś może wie żeby były 2 rodzaje tych wahaczy? Czy to może normalne że zbieżnośc się przestawiła? Proszę o podpowiedzi.

Areq

Początkujący
Punktów
0
Po każdej ingerencji przy zawieszeniu należy sprawdzić zbieżność ponieważ w jednym aucie sie przestawi a w innym nie, lepiej zapłacić za sprawdzenie czy ustawienie niz potem kupowac nowe opony

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
a dobrze w kręciłeś końcówkę drązka ? wahacz spokojnie może zostać

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Coś kolego kręcisz lub nie znasz tematu :p wahacz jest tu z integrowany razem ze sworzniem .
nie zdarzyło mi się jeszcze po pierdzielić zbieżności po wymianie tych wahaczy,gdzie szczególną uwagę zawsze kładę na mocowania i ilość obrotów końcówki drążka kierowniczego.
Przecież napisał w trzecim zdaniu co zrobił ?!

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
nie zdarzyło mi się jeszcze po pierdzielić zbieżności po wymianie tych wahaczy,gdzie szczególną uwagę zawsze kładę na mocowania i ilość obrotów końcówki drążka kierowniczego.
Przecież napisał w trzecim zdaniu co zrobił ?!
A przeczytaj 1 post jeszcze raz i później znowu i tak do momentu gdy zrozumiesz urywek.
Stukał sworzeń więc kupiłem nowy wahacz.
Po co miał by wydzierać końcówkę drążka do wymiany wahacza?
Zawsze po ingerencji w zawieszenie należy sprawdzić zbieżność tak jak koledzy napisali.
Emil tak jak koledzy pisali jest taka możliwość jedź na OSKP u nas np. takie coś za darmo sprawdzają.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
bywa i tak że ktoś kto zaczyna sam wymieniać pewne elementy nie zawsze musi odkręcać elementy zawieszenia w należytej kolejności w/w przypadku ,tego nikt z nas nie wie ,prócz samego zainteresowanego.Wiec to stwierdzenie mi się na suwa , bo i z takim czymś się spotkałem.

emil2296

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Nie jestem mistrzem ale i amatorem tez nie. Przy wymianie tego wahacza nie wykręcałem końcówki drążka bo po co. Odkręciłem tylko nakrętke i wybiłem z zwrotnicy. To punto jest ze stycznia 99r i jest jeszcze możliwość że są zamontowane wahacze z wersji GT. Jutro popołudniu będę miał wahacz i zobaczę co będzie.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Starałem podać ci podpowiedz i skoro uważasz że nie odkręcałeś końcówki drążka kierowniczego,to ok! Zbieżność reguluje się obracając tulejami drązków kierowniczych,a mając wahacz stary i nowy gdzie nie zauważyłeś róznicy wizualnej ,to zostaje tylko ta jedna kwestia.
Absolutnie nie neguje kim jesteś mistrzem czy amatorem !:)

maxbu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
Panowie po każdej naprawie zawieszeniatrzeba ustawić zbierzność oprocz drązków stabilizatora. ja tak zawsze robie. po wymianie eahacza czy amortyzatora bo końcowki to zawsze. ja uzywam geo master precyzji i jeszcze mi sie nie zdażyło zeby po remoncie aweszenia było dobrze.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Jakby wszystkie części były identyczne to nie musiałoby być regulacji, nawet żarówki są inne i trzeba korygować błąd produkcyjny

emil2296

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Witam. No i sprawa wygląda tak. Dziś kupiłem wahacz z innej firmy niż poprzednio i to do wersji silnikowej GT. Ale nic to nie dało. Jest dokładnie taki sam jak poprzedni. Także zostaje mi założyć nowy i ustawić zbieżność. Tak napisze jako ciekawostke. Kilka miesięcy temu tez wymieniałem wahacz w puncie i pamiętam że po tej wymianie nie zmieniła się zbieżność. Tylko że tamto punto było z 97r, a ja mam z 99r. Także podsumowywując przy zmianie wahacza w puncie trzeba później ustawić zbieżność. Dzięki wszystkim za pomoc i podpowiedzi. Temat uważam za zamknięty.

autospec

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Panowie po każdej naprawie zawieszeniatrzeba ustawić zbierzność oprocz drązków stabilizatora. ja tak zawsze robie. po wymianie eahacza czy amortyzatora bo końcowki to zawsze. ja uzywam geo master precyzji i jeszcze mi sie nie zdażyło zeby po remoncie aweszenia było dobrze.
Zgadzam się w pełni z tę opinią, poza łącznikami przy reszcie bez zbieżności się nie obejdzie

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Witam wszystkich. Pacjent to punto 1 z 99r. Stukał sworzeń więc kupiłem nowy wahacz. Wymieniłem i przestawiła mi się zbieżność. Przedtem podczas jazdy trzymałem prosto kierownice i auto jechało prosto. A teraz kierownica się przestawiła. Czy ktoś może wie żeby były 2 rodzaje tych wahaczy? Czy to może normalne że zbieżnośc się przestawiła? Proszę o podpowiedzi.

A sprawdziles w :
ePER Online - Katalog części zamiennych FIAT

Czy ten wahacz jest od tego modelu??

Link to se sam poszukaj :p

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Po co takie starocie odgrzebujecie? Autor sobie na pewno już dawno tę zbieżność ustawił.

Do góry Bottom