• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e91 2006r. 320d Problemy po wymianie wahaczy geometria + zbieżność

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Witam Panowie.
Jestem po wymianie wszystkich wahaczy przód i wszystkich tył plus z tyłu tuleje pływające na zwrotnicy i końcówki drążka. Wszystkie wahacze oczywiście dokręcone po opuszczeniu na koła. Zauważyłem że całe bmw stoi teraz wyżej (i dobrze bo wcześniej haczyłem na wybojach) stare gumy były zerwane na wahaczach ale czy to normalne? No i dalej pojechałem na ustawienie zbieżności i geometrii, pokręcili pola zielone i niby wszystko dobrze ustawione wyjechałem i okazało się że kierownica jest skręcona dość mocno w prawo. Wróciłem na poprawkę a oni mówią że to niemożliwe że coś muszę mieć jeszcze zepsute i że jak teraz będzie coś nie tak to żeby już nie przyjeżdżać tylko naprawić auto i dopiero. No i zrobili korektę i okazało się jeszcze gorzej. Na zakrętach aż dziwnie się jechało. Wkurzyłem się i zrobiłem ustawienie zbieżności sam, wyciałem dwie równe płyty meblowe i jak na tym tutorialu:
Może to kolega z forum jakiś pozdrawiam go serdecznie za ten pomysł.
Ale do rzeczy:
Co się okazało? Po moim sprawdzeniu różnica między przodem a tyłem koła wyszła aż 3.5 cm koła schodziły się do środka, zrobiłem regulacje i idealnie wyszło przód i tył tyle samo milimetrów, potem wkręcałem jeden drażek i wykręcałem drugi żeby kierownica była prosto pilnując cały czas równego rozstawu. I co? Samochód teraz jedzie idealnie prosto jak po sznurku kierownica też idealnie prosto po kilku korektach i jazdach próbnych. Skręca dobrze bez oporów i kierownica wraca sama na swoje miejsce jak wcześniej.

I teraz pierwsze pytanie czy ktoś miał taki przypadek? Czy panowie nie umieli tego ustawić czy może zawiódł ich sprzęt? Czy może coś z autem nie tak skoro na maszynie było ok a tu kierownica krzywo i koła. Boję się że jak pojadę teraz nawet na inny warsztat to znowu pokręcą i nie będzie chciało jechać. Zdaje sobie sprawę że i tak muszę jechać ustawić komputerowo.

Amortyzatory przód tył sprężyny, i łożyska na kolumnie wymienione pół roku temu miałem. Wszystko zero luzów.

Drugie pytanie, diagnosta powiedział też że prawe przednie koło mam trochę odchylone na prawo ale nigdzie nie widzi śrub do regulacji kąta pochylenia koła i nie da się tego ustawić. Czy są gdzieś śruby do regulacji? Wiem że w e46 było pod maską przy amortyzatorach coś a tutaj?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Witam Panowie.
Jestem po wymianie wszystkich wahaczy przód i wszystkich tył plus z tyłu tuleje pływające na zwrotnicy i końcówki drążka. Wszystkie wahacze oczywiście dokręcone po opuszczeniu na koła. Zauważyłem że całe bmw stoi teraz wyżej (i dobrze bo wcześniej haczyłem na wybojach) stare gumy były zerwane na wahaczach ale czy to normalne? No i dalej pojechałem na ustawienie zbieżności i geometrii, pokręcili pola zielone i niby wszystko dobrze ustawione wyjechałem i okazało się że kierownica jest skręcona dość mocno w prawo. Wróciłem na poprawkę a oni mówią że to niemożliwe że coś muszę mieć jeszcze zepsute i że jak teraz będzie coś nie tak to żeby już nie przyjeżdżać tylko naprawić auto i dopiero. No i zrobili korektę i okazało się jeszcze gorzej. Na zakrętach aż dziwnie się jechało. Wkurzyłem się i zrobiłem ustawienie zbieżności sam, wyciałem dwie równe płyty meblowe i jak na tym tutorialu:
Może to kolega z forum jakiś pozdrawiam go serdecznie za ten pomysł.
Ale do rzeczy:
Co się okazało? Po moim sprawdzeniu różnica między przodem a tyłem koła wyszła aż 3.5 cm koła schodziły się do środka, zrobiłem regulacje i idealnie wyszło przód i tył tyle samo milimetrów, potem wkręcałem jeden drażek i wykręcałem drugi żeby kierownica była prosto pilnując cały czas równego rozstawu. I co? Samochód teraz jedzie idealnie prosto jak po sznurku kierownica też idealnie prosto po kilku korektach i jazdach próbnych. Skręca dobrze bez oporów i kierownica wraca sama na swoje miejsce jak wcześniej.

I teraz pierwsze pytanie czy ktoś miał taki przypadek? Czy panowie nie umieli tego ustawić czy może zawiódł ich sprzęt? Czy może coś z autem nie tak skoro na maszynie było ok a tu kierownica krzywo i koła. Boję się że jak pojadę teraz nawet na inny warsztat to znowu pokręcą i nie będzie chciało jechać. Zdaje sobie sprawę że i tak muszę jechać ustawić komputerowo.

Amortyzatory przód tył sprężyny, i łożyska na kolumnie wymienione pół roku temu miałem. Wszystko zero luzów.

Drugie pytanie, diagnosta powiedział też że prawe przednie koło mam trochę odchylone na prawo ale nigdzie nie widzi śrub do regulacji kąta pochylenia koła i nie da się tego ustawić. Czy są gdzieś śruby do regulacji? Wiem że w e46 było pod maską przy amortyzatorach coś a tutaj?
58780_zaiste-fascynujace.gif :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jezeli po zbieżności kiera stoi krzywo i zwalaja wine na auto z calym nowym zawieszeniem to juz wiecej tam nie jedź. Sprawdz w innym warsztacie te zbieznosc.

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Jezeli po zbieżności kiera stoi krzywo i zwalaja wine na auto z calym nowym zawieszeniem to juz wiecej tam nie jedź. Sprawdz w innym warsztacie te zbieznosc.
No właśnie najgorsze jest to że szukałem najlepszego warsztatu bo wiem że dobrze to ustawić to nie każdy potrafi i ten warsztat miał najlepsze opinie ani jednej negatywnej każdy chwalił że wręcz poprawiają po innych. To skoro to są najlepsi to jak ustawiają najgorsi spróbuję się umówić gdzie indziej tylko te terminy na tydzień do przodu a jeździć trzeba na już do roboty

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A tą zawiechę to sam pewnie robiłeś ? :D

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
A tą zawiechę to sam pewnie robiłeś ? :D
Tak, a co? jestem mechanikiem po szkole skończonej w 2011 roku i w zawodzie od 10 lat i pierwszy raz się spotykam z czymś takim. Tak jak mówiłem wahacze może nie lemforder ale średniej półki febi dokręcone na opuszczonych kołach przy normalnym obciążeniu jak zaleca producent. Kolega zamiast dodawać głupie posty memy i podśmiechujki jak nie ma nic ciekawego wnoszącego do tematu czy podpowiedzenia to niech najlepiej nie pisze nic.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Nie przejmuj się, on każdego traktuje z góry i nic nie wnosi na to forum. Po prostu ignoruj jak ja.

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Nie przejmuj się, on każdego traktuje z góry i nic nie wnosi na to forum. Po prostu ignoruj jak ja.
Nie przejmuje się, pracowałem już z takimi mechanikami starszej daty którzy robili polonezy ale jak przyszło robić jakieś nowsze auto to było ,,nie znam się ale udaje że się znam" i w niczym nie pomogę cwaniaki z pekaesu z bombka w nosie, doskonale znam ten typ człowieka

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
jestem mechanikiem po szkole skończonej w 2011 roku i w zawodzie od 10 lat
4365448-9777163858-Serio.gif i co tak dałeś się wydymać jakimś mechaniorom co ci wcisneli kit o krzywej kierownicy ? :D
Automatyczne połączenie postów:

pracowałem już z takimi mechanikami starszej daty którzy robili polonezy ale jak przyszło robić jakieś nowsze auto to było ,,nie znam się ale udaje że się znam"
No całe szczęście, że ty masz 10 lat doświadczenia i trzaskasz najnowsze fury, ale dałeś się zagiąć jakimś mechaniorom od polonezów co ci bez najmniejszego problemu sprzedali kit o krzywej kierownicy...:D
Drugie pytanie, diagnosta powiedział też że prawe przednie koło mam trochę odchylone na prawo ale nigdzie nie widzi śrub do regulacji kąta pochylenia koła i nie da się tego ustawić. Czy są gdzieś śruby do regulacji?
O i tu też się popisał 10 letnim doświadczeniem... ale chyba w zamiataniu warsztatu...:D
Wsadź łeb pod auto mechaniorze od 7 boleści z 10 letnim stażem i zobacz czy masz regulację... o ile masz w ogóle blade pojęcie jak to wygląda...:D

Ostatnia edycja:

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Wyświetl załącznik 46780 i co tak dałeś się wydymać jakimś mechaniorom co ci wcisneli kit o krzywej kierownicy ? :D
Ustawiane było przy mnie widziałem wyniki pomiaru na monitorze, wyniki co innego a auto mówi co innego.
Wyświetl załącznik 46780 i co tak dałeś się wydymać jakimś mechaniorom co ci wcisneli kit o krzywej kierownicy ? :D
Na co dzień naprawiam firmowe auta w większości Mercedesy sprintery i autobusy. To moje prywatne auto, wyniki regulacji widziałem na monitorze, jednak wyniki z monitora nie równały się realnej jeździe dlatego to pytanie.

No całe szczęście, że ty masz 10 lat doświadczenia i trzaskasz najnowsze fury, ale dałeś się zagiąć jakimś mechaniorom od polonezów co ci bez najmniejszego problemu sprzedali kit o krzywej kierownicy...:D

O i tu też się popisał 10 letnim doświadczeniem... ale chyba w zamiataniu warsztatu...:D
Wsadź łeb pod auto mechaniorze od 7 boleści z 10 letnim stażem i zobacz czy masz regulację... o ile masz w ogóle blade pojęcie jak to wygląda...:D
Bo nie ma tam żadnych śrub do regulacji kąta jest tylko zbieżność. Wahacze są na sztywno, amortyzatory też. Co zabolało troszkę
Janusza od Polonezów który udaje że się zna a jedynie na czym się zna to wyśmiewanie innych?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Szczerze to bardziej ufalem sprzetowi z żarówka niz nowemu komputerowemu :)
A troche tych geometrii zrobilem ;D

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
A na płycie jak byłeś u diagnosty ile pokazało? +Czy -?

Problem rozwiązany, przyczyną był mimo dobrych opinii na Google gówniany warsztat. Pojechałem na inny i bez problemu ustawili wszystko. Auto jedzie bajecznie idealnie. Dali nawet wydruk. okazało się że auto jest proste nic nie jest uszkodzone.

Załączniki

• IMG_20221205_195833_504.jpg
    IMG_20221205_195833_504.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 20

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Problem rozwiązany, przyczyną był mimo dobrych opinii na Google gówniany warsztat. Pojechałem na inny i bez problemu ustawili wszystko. Auto jedzie bajecznie idealnie. Dali nawet wydruk. okazało się że auto jest proste nic nie jest uszkodzone.

no to może podjedź do pierwszego i poproś o zwrot kasy

Do góry Bottom