• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana zawodu.

Kurak199

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam wszystkich, na początek zacznę od tego że jestem młodym człowiekiem a dokładnie 24 lata.
Mam takie pytanie i chciałbym się Was poradzić. Aktualnie pracuje jako magazynier, praca dobra, na zarobki nie narzekam ale nie sprawia mi ona zbytnio radości. Z samochodami mam małe doświadczenie.. naprawy własnych samochodów, drobna pomoc przy samochodach znajomych, ogólnie wymiana tarcz, filtrów, oleje, tak na prawdę podstawy. Podoba mi się to, interesuje się motoryzacja, lubię coś grzebać przy samochodzie i tu się rodzi mój problem. Chciałbym się przebranżowić, ale nie mogę zmienić pracy na dużo mniej płatna, nie dam rady wtedy finansowo. Dzwoniłem do kilku mechaników o pracę na pół etatu. (8h na magazynie, 4h na warsztacie) ale ze względu na brak doświadczenia i inna pracę na chwilę obecną nic nie znalazłem. Dzwoniąc tłumaczyłem ze chciałbym się uczyć, nie podawać klucze... I tu pytanie co wy o tym sądzicie? Może zapisać się do szkoły na weekendy na mechanika? Tylko że to dwa lata nauki, a przez dwa lata mógłbym dużo wiedzy przyswoić na warsztacie. Mechanicy z chęcią zatrudnia kogoś na pół etatu i będą brali mnie na poważnie? Wiem że nikt nie będzie decydował za mnie, chodzi mi o zdanie kogoś w zawodzie, jak zdobył doświadczenie itp. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Nie ......
Mechanikiem nie chcesz być .....
Uwierz mi ...

Brudno , zimno ,ciasno ,i oczywiście za drogo
Ilość wiedzy jaka musisz posiadać nigdy nie będzie wystarczająca
Zapłata za ta wiedzę marna

Dłubać dale możesz ale po godzinach dla siebie i znajomych

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Baton trochę przesadził , ale z kasą i wiedzą to racja. Jeśli bycie smarowozem , ciągle niestety niezadowoleni klienci , że to panie źle , mało i za drogo , nie robi Ci na nerwy , to owszem. Problem w tym , czy to naprawdę lubisz , czy to jest tylko zawód na czasie?

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
..... pomyśl , kto zatrudni Cię do pracy aby szkolić, poświęcać swój cenny czas ( którego każdemu brakuje), na 4 godziny dziennie -( czyli jakę konkretną pracę możesz zrobić od początku do końca?) - jeszcze pewnie tylko popołudniami , i jeszcze Ci za to zapłaci......!?! To nawet nie to że nie zarobisz na utrzymanie, ale będziesz po prostu przeszkadzał na warsztacie i generował koszty.
Wielu podoba się tzw. "dłubanie przy samochodach" - tylko że z codziennością warsztatową to ma mało wspólnego, i tak nawet większość chłopaków którzy idą do szkoły i chcą być mechanikami mają podobne wyobrażenie, ale później ciężko pracować i przede wszystkim ciężko się uczyć już się nie chce...........

Kurak199

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
No właśnie na prawdę to lubię i sprawia mi to przyjemność. Wiem mniej więcej jak to wygląda i nie przeszkadzają mi smary, zapach, oleje i tym podobne. Tylko co myślicie o pracy po godzinach w czymś zakładzie i łapaniu doświadczenia w ten sposób, tak samo co ze szkołą? Strata czasu czy możliwość doskonalenia sie?

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
albo zajmij się czymś na poważnie, albo daj sobie spokój

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No właśnie na prawdę to lubię i sprawia mi to przyjemność. Wiem mniej więcej jak to wygląda i nie przeszkadzają mi smary, zapach, oleje i tym podobne. Tylko co myślicie o pracy po godzinach w czymś zakładzie i łapaniu doświadczenia w ten sposób, tak samo co ze szkołą? Strata czasu czy możliwość doskonalenia sie?
Dziś bez szkoły to kicha. Ten zawód tak się szybko rozwija, że możesz zapomnieć. Wtedy i o praktyki łatwiej.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wszelkie drogi prowadzą do celu ale najlepiej jak praktyka jest poparta teorią , są książki masę informacji w necie itp. Tyle że to trudny zawód przez brak kasy i mentalność , w aptece bez mrugniecia oka zostawią 300 a u mechanika to prawie mdleją.

Do góry Bottom