• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ślizgające się sprzęgło

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam,

Do moich problemów z autem doszło ślizgające się nowe sprzęgło (przebieg sprzęgła ok 20 tyś km).

Na pewno nie jest to wina mojego jeżdżenia, bo nie trzymam niepotrzebnie nogi na sprzęgle, tylko naciskam przy zmianie biegów. Wciskam je do końca, nie jeżdżę na półsprzęgle. Jak nie zmieniam biegów to nie trzymam na nim nogi. I różnymi autami jeździłem, problemu takiego nie miałem.

2 tyś km temu miałem wymieniany uszczelniacz, z którego jak się okazuje olej nadal leci ale dość delikatnie.
W ostatni weekend jechałem autem w trasę (2x 350 km), wracając w ostatnich 60 km zaczęły się problemy. Zjeżdżam z autostrady, redukuję bieg wciskam gaz auto wyje nie przyspiesza. Tak się kilka razy podziało.
Na nast dzień, przyspieszam na dwójce, sprzęgło się ślizga.
2 dni później jadę autostradą, 5 bieg, prędkość ok 110 km/h, wciskam gaz auto nie przyspiesza obroty idą w górę. Albo wciskam gaz chwilę przyspiesza i się rozsprzęgla.
Książkowe objawy ślizgania. Ogólnie normalna jazda po mieście możliwa, powyżej setki zaczyna się problem.

Mam w związku z tym pytania:

1. Czy da się jakoś odróżnić po objawach czy zniszczony docisk czy zaolejona tarcza ?
2. Jak mogę sprawdzić, czy w moim aucie występuje sprzęgło samonastawne ?

Pytam, bo słyszałem, że demontaż i montaż sprzęgła samonastawnego bez przyrządu powoduje uszkodzenie docisku i właśnie ślizganie. Ale równie dobrze mógł się tam dostać olej z wycieku.

Tak czy inaczej w obu opcjach jest to wina ostatniego mechanika, tylko chyba w jednym wystarczy zmienić tarczę a w drugim cały komplet ?

Są jeszcze jakieś inne możliwe przyczyny uszkodzenia ?
Mam obawy że nawet jak zepsuli to powiedzą, że sprzęgło było wadliwe :/

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Jeden mechanik mi mówił że tak inny pewnie powie że nie xD
Ja bym tylko chciap miec to porządnie zrobione. W sieci znalazlem jakies info ze w p407 wlasnie sa takie sprzęgła.
I teraz juz sam nie wiem czy mam od nich wymagać żeby to zrobili, jesli nie maja pojęcia o takich sprzeglach (a wychodzi na to że dosc czesto naprawiacze w warsztatach tego nie znają) to jedynie mogą bardziej sprawe pogorszyć. Albo powiedzieć że sprzeglo wadliwe.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Nr fabryczny czesci kompletnego sprzęgła : 2052k8 zamienne na 2052k1

Zwykle sprzęgło tam jest. Zapewne tarcza w oleju, stad problemy.

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Tayon chlopie idz juz spac bo do kosciola nie wstaniesz:D
Dawno tam nie byłem :D

Nr fabryczny czesci kompletnego sprzęgła : 2052k8 zamienne na 2052k1

Zwykle sprzęgło tam jest. Zapewne tarcza w oleju, stad problemy.
Jesli tak to kamień z serca. Chlopaki i tak muszą to naprawić bo tego ileju nie powinno tam być ale są szanse że to zrobią.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
W ogóle w czym jest problem ?!

Robili, nie działa to reklamacja i tyle, a ni e Ty się martwisz czy oni coś tam coś tam ?!

Przecież to już patologia się robi.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
W ogóle w czym jest problem ?!
Pewnie w tym, że :
a ) - sam to sobie robił, a, że taki fachura to spier...lił i nie wie co...:) *
b ) - robili mu to takie same fachury jak autor- oczywiście w garażu, na czarno i gwarancja do bramy (garażu) i się nie znamy...:) *

* niepotrzebne skreślić...:)

Ot standardowa polska fuszerka, wykonana przez standardowych fuszermanów...:)
Dzień jak codzień...:)

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Aha że niby sam sobie to robiłem? xD
No ale z perspektyey czasu zaluje że poszedłem na glupie studia, moglem pojsc w tym kierunku xD bym se sam zrobił, sam poprawił.
A no problem bylby gdybym mial wymagać od nich czegos czrgo nie potrafia zrobić.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No ale z perspektyey czasu zaluje że poszedłem na glupie studia, moglem pojsc w tym kierunku xD bym se sam zrobił, sam poprawił.
No widzisz, poszedłeś na studia po których nic nie masz, bo ani nie masz wiedzy, ani pieniędzy, żeby zapłacić za dobrze i zgodnie ze sztuką wykonaną pracę fachowcowi i musisz serwisować auto u paproków...:)

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Pieniądze to mam, inaczej bym fortuny na naprawy nie wywalil :)
I nieprawda że wybieralem warsztat "bo tanio".
Szukałem po opiniach na rożnych portalach, bralem namiary od znajomych ktorzy regularnie jeżdżą do danych warsztatów i sa zadowoleni.
I jeszcze się taki nie trafił co by od poczatku do konca to auto zrobił dobrze.
Aha i dla porównania jak inni dają i płacą za naprawy z 300-500 zl tak koszty jakie ponosilem nie spadaly ponizej 4cyfrowych liczb. :)
Także tak.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No co ty nie powiesz...:) a na głupim sprzęgle się poślizneli...i musisz się dopytywać po forach...:)
No jaja normalnie...:)
Dobre bajki nam tu kitujesz...:)

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Ta bajki kituje...
Bajki to mi opowiadaja kolejni naprawiacze. Za ta kase co wydalem moglem isc do ASO.
Ostatni gość to mechanik rodzinny :) bo wszyscy w rodxinie u niego robia auta i sobie chwalą.
Moja mama miala problem w swoim aucie kilku mechaników rozlozylo rece a ten od razu zdiagnozowal. Przychodzi moj peugeot i kazdy wymięka. :D

Do góry Bottom