• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Świecąca kontrolka od niskiego stanu oleju

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Cześć,
pacjent to Opel Meriva A 2005r. z silnikiem 1.6 benzyna
W aucie zmieniony został olej oraz czujnik poziomu oleju.
Problemem jest zapalanie się żółtej kontrolki o niskim stanie oleju ( nie mylić z ciśnieniem oleju ) po jakiś 10 minutach od uruchomienia silnika.
Czy ktoś miał może taki przypadek i chciałby się podzielić informacja jak można usunąć tą usterkę ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Czujnik nowy? Jeśli tak to jakiej firmy? Poprzedni zostawial jakieś błędy w pamięci licznika albo ECU?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Czujnik nowy Autolog bo tylko to było dostępne. Brak błędów w systemach. Na starym i nowym czujniku bez zmian.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Czujnik nowy Autolog bo tylko to było dostępne. Brak błędów w systemach. Na starym i nowym czujniku bez zmian.
Przyczyną tej kontrolki może być zbyt niski poziom oleju w silniku ....może być nieznacznie po wyżej min. i kontrolka będzie się zapalała .

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Ale czujniki też padają, a Autolog niestety nowy potrafi działać tak samo sprawnie jak stary uszkodzony. Ile masz oliwy na bagnecie?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Jestem tego świadomy, olej nalany pod maksa. Wydaje mi się że może to nie być problem z samym czujnikiem - tylko coś głębiej.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Jestem tego świadomy, olej nalany pod maksa. Wydaje mi się że może to nie być problem z samym czujnikiem - tylko coś głębiej.
Czy kontrolka zapalała się również przed wymianą oleju ?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Tak, przed zmianą oleju oraz czujnika działo się to samo. Bez żadnych zauważalnych zmian.
W miedzyczasie została zmieniona pokrywa zaworów ( uszkodzenie odmy). Pokrywa nowa oe opel.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Dolej jej ciut nad max i sprawdź, najlepiej na obydwu czujnikach. Jak się dalej będzie świecić, to chyba tylko jakiś lepszy zamiennik albo używany oryginał Cię ratuje.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Będę szukał, dzięki za wypowiedzi. Gdyby jednak ktoś jeszcze miał pomysł to bardzo proszę.

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Z tego co się orientuję to na wpływ święcenia kontrolki ma również czujnik ciśnienia. Sam czujnik poziomu oleju to pływak z magnesem który po uzyskaniu min zalancza czujnik . Lecz oprócz tego jeszcze zbyt niskie ciśnienie oleju może spowodować zaświecenie tej lampki. Może podczas wymiany oleju zasyfil się czujnik ciśnienia i teraz ci wariuje .
Nie radził bym lanie oleju ponad stan możesz więcej zaszkodzić silnikowi niż pomóc , wzrośnie ciśnienie w komorze korbowej .
Kiedyś miałem w BMW E46 podobny problem kontrolka gasla dopiero po 5- 10 min . Ba działo się to po każdym odpaleniu auta . Wymieniłem czujnik i du.. okazało się że czujnik oleju wariował. Wydaje mi się że komp zbiera info z obydwu czujników i wyświetla albo żółta czyli ostrzeżenie a czerwona to już przerwij jazdę .

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
No to jedziemy . Kolego @Robertx34 uzasadnij jak minimalnie wyższy poziom oleju wpływa na wzrost ciśnienia w komorze korbowej. Ręce opadają.

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Sławek czego atakujesz . Dla jednego nieco ponad stan to 1mm a dla innych to 5mm . Chyba wiesz że przedostawanie się oleju do układu spalinowego w dłuższym okresie to śmierć dpf. Jaki wpływ ma więcej oleju na czujnik poziomu , żadnego przy min. poziomie powinien już się wyłączyć to mechaniczne działanie . W niektórych modelach Reno był wyświetlacz który pokazywał ile oleju jest w komorze to dopiero była magia .

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Jak w E46 wymieniłeś czujnik na nowy, ale najtańszy to się nie ma co dziwić. Tam ciśnienie oleju nie ma kompletnie nic do pomarańczowej kontrolki. Ją zapala tylko czujnik poziomu.

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Możliwe na pewno to nie był orginalny taki jak dostałem to założyłem. Jedno też wiem że te czujniki nie zawsze idą w parze z tym co pokazuje bagnet , wydaje mi się że to tak bardziej Infor. dla kierowcy że może coś być nie tak z poziomem i należy go skontrolować .

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Nie wiem jak działa ten czujnik czy na obwód zwarty czy rozwary zapala się kontrolka, ale ja bym sprawdził wypinając ją i ewentualnie zrobił zworkę i sprawdził czy sytuacja nadal występuje, jeżeli tak to coś z ECU

DudLas

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Lublin
Taką samą usterkę naprawiałem Vw Polo 9N. Czujnik trzy pinowy , Wymiana czujnika nic nie dawało . Jednak w vw po takim komunikacie należy uzupełnić stan i zamknąć pokrywę silnika . W zamku pokrywy jest micro wyłącznik , ma być on zwarty jak pokrywa zamknięta . Czy jest tak w twoim przypadku.? Sprawdził bym jeszcze ciągłość przewodów przy samej wtyczce .

Kamil 1995

Nowy
Punktów
0
Taką samą usterkę naprawiałem Vw Polo 9N. Czujnik trzy pinowy , Wymiana czujnika nic nie dawało . Jednak w vw po takim komunikacie należy uzupełnić stan i zamknąć pokrywę silnika . W zamku pokrywy jest micro wyłącznik , ma być on zwarty jak pokrywa zamknięta . Czy jest tak w twoim przypadku.? Sprawdził bym jeszcze ciągłość przewodów przy samej wtyczce .
Mój samochód to kia optima 1,7crdi 2012 roku i nwm jak tam jest w sumie, muszę mechanika popytać, ale wymieniłem już czujnik, kostkę i niby przeglądnął instalacje i po 50km znów wyskoczył, Więc teraz kazałem mu sprawdzić smoja i olej wymienić i chyba też nic nie pomogło bo nie dzwoni (moja to jest żółta kontrolka niskiego stanu oleju, bo chyba ciśnienia jest czerwona lampka z tego ci się orientuję?)

Do góry Bottom