• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Świst po stronie paska rozrządu Skoda Octavia 4, 2.0 TDI (2021)

Calculate

Nowy
Punktów
0
Miasto
Leżajsk
Cześć wszystkim,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w diagnozie dźwięku, który od pewnego czasu pojawia się w mojej Octavii.
Bezpośrednio po porannym rozruchu (na zimnym silniku) słychać wyraźny, cykliczny dźwięk – coś pomiędzy świstem a popiskiwaniem. Odgłos dobiega wyraźnie z okolic napędu rozrządu. Dźwięk utrzymuje się od kilkudziesięciu sekund do około minuty, po czym zazwyczaj cichnie. Nie ma reguły - raz jest głośniej, raz ledwo słyszalnie.
Zastanawiam się, czy to kończące się łożysko na którejś z rolek, czy może problem z samym napinaczem. Słyszałem też, że w tych silnikach zdarzały się kwestie związane z pompą wody.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Dane techniczne:
Model:
Skoda Octavia IV (2021)
Silnik: 2.0 TDI
Przebieg: 105000km

Link do wideo przez YouTube:

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
245
Miasto
Gorzów Wlkp
Myślę, ze poprostu trzeba to rozebrać. Interwał jest chyba 160000 i 7 lat, ale to nie znaczy , ze nie ma prawa sie posypać wcześniej. Co tu dużo debatować, rozebrać, sprawdzić każdy element rozrządu, upewnić sie ze to na pewno z rozrządu i założyć nowy zestaw- niezależnie od diagnozy. Przed wymianą sprawdzić plastikowy uszczelniacz, potrafi cieknąć przy znacznie niższych przebiegach.

Do góry Bottom