• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.2 thp PSA bierze olej.

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
@konosks1990 - jaki masz przebieg? i czy już było robione coś z rozrządem?
Ja byłem ostatnio mocno przestraszony, gdyż mój citron przestał palić na jeden cylinder. Zanim doczłapałem się jakoś do machera, internet już przeszukałem za nowym silnikiem. Na szczęście tylko cewka się posypała. Nie wiem o co chodzi, ale zrobiłem w międzyczasie ponad tysiąc km i i nie dolałem oleju. Pewnie bierze ale mniej.

Punktów
0
W chwili obecnej 145tysi, kupowałem przy 135, po czym od razu wymieniłem katalizator, bo sygnalizował błąd. Rozrząd wymieniony przy 122tys. Spala średnio 0.5 litra na 1000 może trochę więcej. Strasznie irytująca sprawa. Ostatnio używałem ceramizera. Nic nie pomogło. Teraz przy wymianie oleju będę próbował płukanki.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Jak chemią można naprawić silnik? Osobiście nie wierzę w żadne płukanki i ceramizatory. Robię remonty i nieźle trzeba się naczyścić a tu buteleczka 300ml ma Ci cały silnik odnagarować w 10 min. :) to samo tyczy się ubytków materiału (pierścienie, tuleje) niestety zużyty metal nie zastąpicie żadnym środkiem dodawanym do oleju.

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
@konosks1990- tylko tego z Rybnika z pierwszej strony wątku. Tylko czy sens jest to wogule robić. Pół litra na tysiąc to nie jest tak dużo i jeszcze się mieści (a nawet ma daleko) w limicie producenta.

KRJ

Początkujący
Punktów
5
Dzień dobry wszystkim.
Pacjent Citroen c3 aircross 2018.
Przebieg 38000
Miesiąc temu wymieniany rozrząd, oraz olej i czyszczony smok.
Olej nalany do 3/4 miarki bagnetu.
W dniu wczorajszym zaświeciła się kontrolka od stanu oleju a na bagnecie ukazało się praktycznie minimum. Dolane około 0,6 l oleju i dziś pokazuje 0,5 bagnetu. Nie ma żadnych wycieków, nie pali na niebiesko ani na czarno. Rura wydechowa też czysta. Olej znika i nie wiadomo gdzie. Macie jakieś pomysły? W maju też miałem sytuacje zapalenia się kontrolki stanu oleju, lecz była połowa miarki i komunikat znikł a pojawił się koło lipca i już olej był przy minimum (dolany i do wczoraj nie było komunikatu). Olej wymieniany co około 8000. Przypadłość zaczeła się w tym roku po zmianie przez ASO oleju z 0w30 na 0w20...

sony1

Bywalec
Porady
1
Punktów
6
Miasto
Piotrków Trybunalski
Dzień dobry wszystkim.
Przebieg 38000
W dniu wczorajszym zaświeciła się kontrolka od stanu oleju a na bagnecie ukazało się praktycznie minimum. Dolane około 0,6 l oleju i dziś pokazuje 0,5 bagnetu. Nie ma żadnych wycieków, nie pali na niebiesko ani na czarno. Rura wydechowa też czysta. Olej znika i nie wiadomo gdzie. Macie jakieś pomysły? W maju też miałem sytuacje zapalenia się kontrolki stanu oleju, lecz była połowa miarki i komunikat znikł a pojawił się koło lipca i już olej był przy minimum (dolany i do wczoraj nie było komunikatu). Olej wymieniany co około 8000. Przypadłość zaczeła się w tym roku po zmianie przez ASO oleju z 0w30 na 0w20...
Jaki to motor?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Jak wycieków nie ma, płyn chłodzenia czysty, to pali.... Cudów nie ma.... Teraz najważniejsze żeby dobrze sprawdzić którędy...

KRJ

Początkujący
Punktów
5
Gdzie mogę w warszawie sprawdzić co może się dziać z tym silnikiem? Macie coś godnego polecenia?

Ostatnia edycja:

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
Jak już nie możesz bez tego wytrzymać, spróbuj w Renomaxe

• Lubię to!
Punktów: KRJ

piot3r

Początkujący
Punktów
4
Dzień dobry wszystkim.
Przebieg 38000
Mam ten sam problem, puretech 1.2 110km rok 2020, przebieg 38, jest jeszcze na gwarancji.

Aktualnie stoi w serwisie maja wymienic rozrzad i pompe oleju (taka decyzja producenta) choc mechanik mowi ze to noe wystarczy, nie wiem co o tym myslec...

A u Ciebie co wyszlo?

KRJ

Początkujący
Punktów
5
Mam ten sam problem, puretech 1.2 110km rok 2020, przebieg 38, jest jeszcze na gwarancji.

Aktualnie stoi w serwisie maja wymienic rozrzad i pompe oleju (taka decyzja producenta) choc mechanik mowi ze to noe wystarczy, nie wiem co o tym myslec...

A u Ciebie co wyszlo?
Aso ogólnie bez odpowiedzi prawdopodobnie ze względu na wymiane rozrządu poza aso. Trafiłem po znajomości do serwisanta z aso bmw i zalecił wymiane oleju na 5w30 i jak narazie nie pobiera. Przejechałem około 300 km i jest ok. Jeśli jest auto na gwarancji to jest podobno jeszcze opcja wymiany silnika na nowy i nazywa się to”dobra wola” producenta. Wtedy silnik dostajesz za free, ale musisz zapłacić za robocizne. Jeśli oczywiście wszystko było robione w aso. Wafto
Się dowiedzieć, gdyż części silnika mogą wynieść więcej niż cały nowy motor. Pozdrawiam

piot3r

Początkujący
Punktów
4
Aso ogólnie bez odpowiedzi prawdopodobnie ze względu na wymiane rozrządu poza aso. Trafiłem po znajomości do serwisanta z aso bmw i zalecił wymiane oleju na 5w30 i jak narazie nie pobiera. Przejechałem około 300 km i jest ok. Jeśli jest auto na gwarancji to jest podobno jeszcze opcja wymiany silnika na nowy i nazywa się to”dobra wola” producenta. Wtedy silnik dostajesz za free, ale musisz zapłacić za robocizne. Jeśli oczywiście wszystko było robione w aso. Wafto
Się dowiedzieć, gdyż części silnika mogą wynieść więcej niż cały nowy motor. Pozdrawiam
Z aso mam informacje ze walcza o wymiane calego silnika, ale producent zezwolil tylko na rozrzad i pompe.

Daj prosze znac jak zrobisz tysiaka czy cos ubylo czy nie. I czy poza zmiana oleju i filtra robiles cos jeszcze? Czyszczenie czy cokolwiek dodatkowego? I jaki konkretnie olej zalales?

KRJ

Początkujący
Punktów
5
Z aso mam informacje ze walcza o wymiane calego silnika, ale producent zezwolil tylko na rozrzad i pompe.

Daj prosze znac jak zrobisz tysiaka czy cos ubylo czy nie. I czy poza zmiana oleju i filtra robiles cos jeszcze? Czyszczenie czy cokolwiek dodatkowego? I jaki konkretnie olej zalales?
Tylko wymieniony olej i filtra bez czyszczenia. Podczas wymiany rozrządu czyszczony był smok olejowy z racji łuszczącego się paska. Olej wlaliśmy totala. Postaram się pamiętać aby odpowiedzieć po 1000. Też chętnie dowiem się od ciebie czy udwło się wymienić silnik

piot3r

Początkujący
Punktów
4
Tylko wymieniony olej i filtra bez czyszczenia. Podczas wymiany rozrządu czyszczony był smok olejowy z racji łuszczącego się paska. Olej wlaliśmy totala. Postaram się pamiętać aby odpowiedzieć po 1000. Też chętnie dowiem się od ciebie czy udwło się wymienić silnik
Dam znac co i jak, ale na ta chwile jak pisalem wyzej rozrzad i pompa, mam jeszcze 3 miesiace gwarancji wiec wyjezdze tysiac i podjade by sprawdzili czy dalej ubywa oleju, jesli tak to bede walczyl dalej.

KRJ

Początkujący
Punktów
5
Dam znac co i jak, ale na ta chwile jak pisalem wyzej rozrzad i pompa, mam jeszcze 3 miesiace gwarancji wiec wyjezdze tysiac i podjade by sprawdzili czy dalej ubywa oleju, jesli tak to bede walczyl dalej.
Ja uważam że jest to problem oleju. Ja przez wszystkie lata miałem lany 0w30 a w tym roku na styczniowym serwisie wlano mi 0w20 i zaczoł się cyrk w pobieraniem oleju…

piot3r

Początkujący
Punktów
4
Ja uważam że jest to problem oleju. Ja przez wszystkie lata miałem lany 0w30 a w tym roku na styczniowym serwisie wlano mi 0w20 i zaczoł się cyrk w pobieraniem oleju…
U mnie tez nastapila ta zmiana, miejmy nadzieje ze zmiana oleju rozwiaze problem jego nadmiernego poboru. Tak czy siak bedziemy na łączach

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
mam jeszcze 3 miesiace gwarancji

ale to chyba się liczy od momentu zgłoszenia usterki...
a nie, że magicznie, o północy, 13 grudnia, gwarancja się kończy i auto wypychają z warsztatu. a teraz panie zaczyna się twój problem ;)

Do góry Bottom