• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.4 MPI 60KM Benzyna + LPG wariuje

Stiwi55

Początkujący
Punktów
0
Witam. Od dłuższego czasu borykam się z problemem dziwnej pracy na benzynie. Dokładnie chodzi o to że po dłuższym staniu tzn. po nocy auto odpali bez problemu i po 10 s nagle gaśnie. Drugie odpalenie pracuje dobrze. Również przygazowywanie na wolnych obrotach potrafi zadusić silnik. Dodam delikatnie gazy odpuszczę i tak kilka razy po czym silnik gaśnie. Odpali bez problemu. Na gazie to się nie dzieje.
Z rzeczy które zrobiłem :
-Wymiana czujnika temperatury cieczy
-Świece wymienione razem z przewodami
-Wyczyszczona odma
-Wyczyszczona przepustnica
-Wymienione wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa.

Silnik to nieśmiertelne 1.4 MPI 8V kod AUD. Przejechanie jest nieco ponad 300 tyś.,

Co jeszcze mogę wymienić ? Przepustnica , a może cewka ?

Na komputerze 0 błędów. Czujnik temperatury pokazuje właściwie wartości.
Jakie wartości jeszcze sprawdzić na komputerze ?

Jedno co mnie zastanawia to dlaczego po nocy auto gdy jest zimne odpala z obrotami 850. Nie pamiętam jak było dawniej ale wdaje mi się że ssanie załączało się i obroty były na poziomie 1200 i spadały

KAROL AUDI D3

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Krosno Odrzańskie
Jezeli auto jest wyppsazone w instalacje gazowa to trzeba wykluczyc czy przypadkiem nie dostaje sie gaz przez podcisnienie badz wtryskiwacze gdy stoi sobie noc i jest zgaszone .....a plynu nie ubywa?

Stiwi55

Początkujący
Punktów
0
Instalacje miałem zakręcona na butli i było to samo. Płynu nie ubywa. Gdy auto jest ciepłe pracuje idealnie na wolnych obrotach oprócz tych rzeczy które opisywałem wcześniej.

KAROL AUDI D3

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Krosno Odrzańskie
A tam pzrzypadkiem nie ma regulowanych zaworow?
Automatyczne połączenie postów:

Az sprawdze w autodacie..
Automatyczne połączenie postów:

0.20 i 0.25 ...tak to wygląda....waarto sprawdzic

Ostatnia edycja:

Stiwi55

Początkujący
Punktów
0
Zawory sprawdzone wszystko w normie. Wymieniona została przepustnica , pompa paliwa ,cewka problem nadal występuje. Nawet gdy rozgrzany i przełączę z LPG na benzyne to też trochę przygasa i przy przegazowywaniu na benzynie po pewnym czasie gdy schodzi na wolne obroty dusi się. Co jeszcze zmienić zostaje listwa wtryskowa z wtryskami benzyny ?

Mirekmechanik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lodz
Screenshot_2022-09-28-11-28-31-635_pl.allegro.jpg mozesz sprawdzić szczelność tego przewodu wychodzi z serwo i idzie jeśli się nie mylę do przepustnicy jeśli na nim masz nieszczelność auto zimne odpala po wyłączeniu ssania albo gaśnie albo szarpie silnikiem podczas próby wciśnięcia pedału przyspieszenia wchodzi bardzo nie równo na obroty

Do góry Bottom