• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 e-hdi 8v po zerwanym pasku dmucha w dolot

szymon70

Uczestnik
Punktów
4
Witam, mam problem z Volvo c30 z silnikiem PSA 1.6 e-hdi 8v, a więc od początku: auto trafiło do mnie na lawecie, diagnoza- zerwany pasek rozrządu(ścięte zęby), połamało 4 dzwigienki (wszystkie na zaworach wydechowych). Została zdjęta głowica, splanowana, wymienione wszystkie zawory (nowe), dzwigienki i szklanki (używki), wszystko poskładane, rozrząd ustawiony na znaki. Nie ma kolizji, jest kompresja, ale auto nie odpala. W momencie kręcenia wałem na końcu suwu strzela w dolot, nie pali na plaku. Auto podczas kręcenia rozrusznikiem zgłaszało jedynie błąd P2291- niskie zasilanie wtryskiwaczy, teraz już nie łapie żadnych błędów (wydaje mi się że było to od zapowietrzonego układu, profilaktycznie zostały sprawdzone wtryski na stole- wszystkie sprawne w dobrej kondycji, został także podłożony regulator na pompie- w tym momencie żadnych błędów). Auto podczas kręcenia rozrusznikiem pali na 2 lub 3 cylindry, wchodzi na 500 obr. i po chwili gaśnie. Był rozpinany egr, odkręcana turbina przy kolektorze, dalej bez zmian. Pomóżcie proszę, co jeszcze może mu dolegać?

A

Anonymous123

Cudów nie ma. Wychodzi na to ze podparte zawory lub nieszczelne.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
984
Miasto
PGS
Popychacze hydrauliczne wyciśnięte?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Krzywki Ci obróciło na wałku, bo tam chyba jest taki z rurki zrobiony :D Nie kupuj używki, tylko nowy.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Tak jak kolega pisze. Na sto procent obrócone krzywki na wałku. Normalka w tym silniku. Nawet bez kolizji z zaworami potrafi obrócić krzywki

szymon70

Uczestnik
Punktów
4
Głowica stała zalana naftą 2 dni i nie zeszło, zawory nie podparte, rozrząd 10000% dobrze ustawiony wg. Autodaty, wałek faktycznie rurkowy i myślałem wczoraj czy mogło obrócić krzywki, bo w osobówce nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem, ale widziałem na własne oczy kilkukrotnie w ciężarówce (też Volvo). W takim razie zamawiam wałek i dam znać czy pomogło. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Tak jak koledzy pisza krzywki na walku mialem tak w 2.0hdi

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jak obrócone to ciekawe czy zaworów tam nie pokrzywiło?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Sprawdzałeś po złożeniu rozrządu czy nie ma kolizji?

szymon70

Uczestnik
Punktów
4
Po założeniu nowego wałka auto odpaliło za pierwszym razem. Dziękuję za odpowiedzi

Do góry Bottom