Witam, mam problem z Volvo c30 z silnikiem PSA 1.6 e-hdi 8v, a więc od początku: auto trafiło do mnie na lawecie, diagnoza- zerwany pasek rozrządu(ścięte zęby), połamało 4 dzwigienki (wszystkie na zaworach wydechowych). Została zdjęta głowica, splanowana, wymienione wszystkie zawory (nowe), dzwigienki i szklanki (używki), wszystko poskładane, rozrząd ustawiony na znaki. Nie ma kolizji, jest kompresja, ale auto nie odpala. W momencie kręcenia wałem na końcu suwu strzela w dolot, nie pali na plaku. Auto podczas kręcenia rozrusznikiem zgłaszało jedynie błąd P2291- niskie zasilanie wtryskiwaczy, teraz już nie łapie żadnych błędów (wydaje mi się że było to od zapowietrzonego układu, profilaktycznie zostały sprawdzone wtryski na stole- wszystkie sprawne w dobrej kondycji, został także podłożony regulator na pompie- w tym momencie żadnych błędów). Auto podczas kręcenia rozrusznikiem pali na 2 lub 3 cylindry, wchodzi na 500 obr. i po chwili gaśnie. Był rozpinany egr, odkręcana turbina przy kolektorze, dalej bez zmian. Pomóżcie proszę, co jeszcze może mu dolegać?
Nie kupuj używki, tylko nowy.