• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wtryskiwacze Bosch 1.6 Hdi-próba przelewowa

sailor-ro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
PL
Witam,

wykonałem właśnie test przelewowy wtryskiwaczy w 1.6 hdi (109 KM) C4 Picasso.Do przelewów podpięte zostały wężyki, auto odpalone, po ok. 1 minucie zapełniło, wężyk na cylindrze nr 3, na 4-tym,było jakieś 75% (nr3), nr 1 i 2 odpowiednio 30 i 35 % (nr 3). No wynikałoby,że na podstawie porównania do tych pierwszych dwóch, to 3 i 4 do roboty, ale mechanik-pompiarz (z tym,ze nie robi wtryskiwaczy CR, te wysyła), stwierdził, że bardzo często wtryski równo zużyte, dają efekt na próbie, jednego wtrysku bardzo zużytego.
Tak naprawdę, po rozruchu, auto potrafi sie zatrząść, jakby którys cylinder kulał,czasami też na wolnych (na światłach,czy w korku),czuć lekkie bujanie(nie zawsze).No i z okolicy właśnie 3 i 4 ego cylindra, jest czasami lekkie cykanie/stukanie.Natomiast, nie ma żadnych błędów, kłopotów z rozruchem, jakiegoś kopcenia, auto żwawe, spalanie po miescie ok.6,5 litra.
Zastanawiam się, czy szukac dziury w całym i wyciągać je do sprawdzenia na stół, czy na razie zostawić.Coby nie mówić, skoro auto ogólnie jeździ dobrze, szkoda mi wyrzucać 1600 złotych na kompletna regenerację,a z gadki z jednym z warsztatów, to wyczułem,że samo uszczelnienie, to pewnie nie załatwi sprawy, że raczej robić wszystkie itd.
Z drugiej strony, może wytargac tylko te dwa i dac do sprawdzenia/zrobienia.
Co radzicie?

pozdr
M.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Ja bym na razie nie ruszał, chodzi, nie dymi, stukania bardzo nie słychać, jak go troszkę po buja.
Obawiam się że jak ruszysz, to nie będzie końca...z francuzami różnie bywa, a to nie tania impreza.

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
Jeżeli nie masz kogoś znajomego kto je sprawdzi to zostaw. Dziwnym trafem jak wtryski idą do sprawdzenia to każde są do roboty

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Obawiam się że jak ruszysz, to nie będzie końca...z francuzami różnie bywa, a to nie tania impreza.
Następny miłośnik szmelcagenów ... całe forum szmelwagenami zapchane a kilka na temt francji ...:p:p Ze sie tak dajecie manipulować niby stare wygi ..
Jakiś czas temu u kolegi w C5 2,2 robiłem wtryski i różnica pracy kolosalna auto kopa dostało skończyły się kłopoty z dpf itp . Programem sprawdź korekty to będzie wiadomo.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Lubie VAG-i robić, ale ostatnio dopadają mnie Fiaty,Renie,Fordy,Kie. W zasadzie dobrze się robi, ale Renie potrafią przykleić do auta, Fordy czasem wychodzą kalambury...ale jakoś się radzi.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Lub sobie , jak zauważyłeś system wtryskowy Bosch czyli szwabski .. mnie śmieszy jak peany piszą na temat szmelcwagenow jakoby one były jakieś super , kiedys tak, robili bardzo solidne auta ale teraz to już ... merole samognijące itp . Jakąś PSA Cie omija :D:D:D w sumie w moim otoczeniu jest 5 szt C5 i mało problemów , jakieś eksploatacyjne a sa powyżej 200 kkm mojemu tylko dolega skrzynia szwabska ZF a tak to odpalam i jade .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Teraz to auta w ogóle jakieś jednorazówki...coś nawali to wymiana wartości prawie pół auta...hm, globalizacja, konkurencja i takie czasy.
Mój zakład na żeraniu padł i nikt nie pomyślał nawet że 10tyś ludzi straci pracę, kto się tym przejmował?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nikt , żeby tylko ten jeden padł , cała diora rozwalona bo była za dobra i inne .....

sailor-ro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
PL
Dzięki za zainteresowanie.
Co do programu, to kiedyś będąc u mechanika (miał Lexię), szukaliśmy opcji korekt i jej nie znaleźliśmy, nie wiem czy źle szukaliśmy,czy po prostu jego wersja tego nie miała.
Ale gdzieś mnie doszły info,że korekty z kompa nie są do końca miarodajne.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ma, zmien mechnika , podstawa diagnozy bo wiadomo jak musi korygować sterownik

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja swoje babie wyjalem wszystkie 4, do myjki, frezowanie, nowe podkładki. Korekty teraz bliskie zeru a silnik ładniej chodzi.

Do góry Bottom