• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 hdi 110 km pytanie

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Witam. Jestem posiadaczem peugeot 307 z 1.6 hdi 110 2007r. Przebieg to 215tys. Jak kupiłem auto to motor był ewidentnie wymyty. Po 5 tys wtryskiwaczy zalane. Cieknie z rurek od smarowania turbo. Trochę drży silnik. Olej w dolocie. Jeśli chodzi o smarowanie turbo to zamówiłem śrubki bez sitka i 4 podkładki także to będzie z głowy. Teraz chciałbym się dowiedzieć o wtryskiwacza w oleju to tak wygląda jakby miał jeden z nich przedmuch i jest smoka a pozostałe to olej. Czytałem że śruby się luzu ale tego jeszcze nie sprawdzałem. Zamierzam kupić komplet uszczelniaczy z coś taki jak ten http://allegro.pl/uszczelniacz-wtry...&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product chodzi mi o to czy ta rurka osadza wtryskow w głowicy jest wymienna bez demontażu aluminiowej pokrywy zaworów. I gdzie przychodzi ten oringi czarny. Silnik trochę drży prawdopodobnie bo jeden z oringi od kolektora ma dosyć. Olej w dolocie jest prawdopodobnie przez zacięty zawór w pokrywie bo turbo jest ok.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
między rurką a pokrywą jest uszczelniacz i tam najczęściej cieknie. Do wymiany nie trzeba zdejmować pokrywy, ale wtrysk trzeba rwać, a to bywa trudne. Jak się syfu przy rwaniu nasypie do cylindra to potrafi tłok blokować w GMP ;)

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Wszystkie wtryskiwaczy luźne dokręcaĺem mała grzechotka. Podrzuci ktoś ile nm. Do kręcę umuję i zobaczę ci i jak. A i jak wyciągać nagar jak wpadnie podczas wyciągania.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
No to lipa bo mój jest od 20nm (3/8 cala). No to na praktykach będę wtryskiwaczy targał. Jutro zamówię podkładki uszczelniacze.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Szef się nie zna. On z nami nie pracuje. Mechanikowi się nie przeszkadza na urlopie ;) w środę wraca a we wtorek ja mam wolne a pon do szkoły. Wstyd się przyznać ale mój szef to oszust i tyle. Sterczy ci nad głową chodzi depta koło cb. Jak myślisz i szukasz przyczyny mówi co to kur.. może być.

A

Anonymous123

Skoro szef oszust i sie nie zna to po co myślisz za niego. Jestes na praktyce wiec to ty powinieneś jakaś wiedzę z tej praktyki wynieść a nie odwrotnie. No chyba ze podpytujesz na forum a później chcesz zabłysnąć ze sie znasz i wiesz.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie auto krecone jak zawsze .. wyjmij wtryski nowe podkładki pouszczelniaj i moze bedzie chodzić

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Nie może będzie chodzić tylko musi. Coś musi być na rzeczy. Zastanawiam się jeszcze żeby dać do sprawdzenia przy okazji jak będą wyciągnięte. Czy kręcony to mało ważne.

Do góry Bottom