• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 hdi 110 km pytanie

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Witam. Jestem posiadaczem peugeot 307 z 1.6 hdi 110 2007r. Przebieg to 215tys. Jak kupiłem auto to motor był ewidentnie wymyty. Po 5 tys wtryskiwaczy zalane. Cieknie z rurek od smarowania turbo. Trochę drży silnik. Olej w dolocie. Jeśli chodzi o smarowanie turbo to zamówiłem śrubki bez sitka i 4 podkładki także to będzie z głowy. Teraz chciałbym się dowiedzieć o wtryskiwacza w oleju to tak wygląda jakby miał jeden z nich przedmuch i jest smoka a pozostałe to olej. Czytałem że śruby się luzu ale tego jeszcze nie sprawdzałem. Zamierzam kupić komplet uszczelniaczy z coś taki jak ten http://allegro.pl/uszczelniacz-wtry...&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product chodzi mi o to czy ta rurka osadza wtryskow w głowicy jest wymienna bez demontażu aluminiowej pokrywy zaworów. I gdzie przychodzi ten oringi czarny. Silnik trochę drży prawdopodobnie bo jeden z oringi od kolektora ma dosyć. Olej w dolocie jest prawdopodobnie przez zacięty zawór w pokrywie bo turbo jest ok.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jakiś czas temu przyjechał klient z 1,6 HDI na wymianę świec. Trzy wyszły ,jedna zonk, ukręcona. Wywierciłem i przy próbie gwintowania ukręciłem gwintownik. Czapka w górę, okazałe się , że tłoka brakuje, bo ktoś wcześniej na lejącym wtrysku latał. Po sprawdzeniu panewek okazało się, że miedź na wierzchu. Decyzja , nowy słup. Przy okazji nowe sprzęgło, rozrząd, olej ,filtry , EGR off. Poleciało ponad 5kzł. Przebieg w granicach 200tys. :D ... czyli granica jest... :D

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Nie zrozumieliśmy się. Miałem na myśli że nie będę dochodził do tego jaki ma przebieg. Kupując samochód wiadomo że trzeba ponosić koszty użytkowania.

BartS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Leszno
Miałem identyczny przypadek 308sw 2008r 1.6hdi 109km 160kkm co prawda to prawda kupiony dużo taniej od średniej ceny. Turbo poszło do regeneracji ,była peknieta pokrywa ta aluminiowa pod odma przez co wtryski wiecznie zalane były i brak miedzianej podkładki na zasilaniu turbo przez co cały był zasmarkany olejem. Mój przynajmniej umyty nie był wiedziałem że będzie wydatek. Kolega mi pomógł ogarnąć temat i z rozrzadem pękło chyba 2.5tys wiadomo nowy olej z filtrem oleju i powietrza ładnie wszystko wymyte benzynka złożył mi to jak się należy i chodził tak jak powinien.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Ja go kupiłem za 7 tys i wiedziałem że był umyte i tyle. Po 5 tys km pokazało się wszystko. Rozrząd z pompa wody wymieniłem. Teraz uszczelniał będę wtryskiwaczy i turbo. Odkręciłem rurkę od turbo i ma sitko to zamówiłem bez sitka. Z drugiej strony widać olej ale może jeszcze to być uszczelka podstawy filtra. Olej filtry juz zrobiłem. Jeszcze simmering na wale od skrzyni mam do zrobienia ale to se na wiosnę zrobię.

Do góry Bottom