• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 HDi 110 koni wyciek z turbo po regeneracji

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Hej . Panowie po regeneracji mam wyciek z turbo na załączonym zdjęciu . Usługę regeneracji i wymiany robił warsztat ze względu na gwarancję.
Dodam że przed regeneracja nie wiem czy wyciek miał miejsce bo cały silnik był w oleju ze względu na wyciek spod pokrywy wałków który zrobiłem w między czasie .
Przy wymianie zleciłem sprawdzić odmę tzn wymienili membranie i sprężynkę separatora . Wymienić olej sprawdzić wsio by nowa turbina miała lekko.
Mam pytanie :
Czy wymiana membrany i sprężynki wystarczy czy w pokrywie zaworów gdzie jest odma są jeszcze jakieś zaworki ? Czy tylko kanały które myślę wyszcicili. Czy może lepiej było wymienić cała pokrywę z odmą?
Dodam że przy wymianie Turbo nie wyszycili IC - cały w oleju po starej turbo . Ale przecież zabrudzony olej z IC nie mógł się dostać w zaznaczone miejscowe na zdjęciu po prąd , tak?

Kolejny wniosek to wymienić dwa oringi na rurze to turbo uszczelnić i się nie przejmować gdyż w każdym dolocie jest trochę oleju .
Auto nie kopci mam moc równo pracuje , też bagnetu przechodzi nic nie świadczy żeby miało tak duże przedmuchy . Oleju dolewam 0.5 L na 10000
Naprowadzenie panowie co myśleć i robić

Załączniki

• IMG_20250708_143128.jpg
    IMG_20250708_143128.jpg
    4,3 MB · Wyświetleń: 31

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
W tych silnikach jak odma nie domaga do olej będzie nawet w przepływomierzu Jak jest ok to przed turbo jest sucho.

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
W odmie była wymieniana membrana separatora sprężynka ... Jest coś jeszcze co można wymienić ? Ewentualnie cała pokrywę zaworów w której jest odma ?

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Jednym słowem jakbym chciał profilaktycznie wymienić odmę całą to wystarczy wymienić pokrywę zaworów w której jest zabudowana czy są jeszcze jakieś jej części ?

Do góry Bottom