• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 HDi 9HR - Wtryskiwacze Siemens

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Witam. Mam problem z C4 Picasso 1.6 e-HDI 82 kW SIEMENS z 2011r.

W sterowniku silnika (Continental Siemens SID807) nieregularnie pojawia się błąd P0087, który da się skasować, ale powraca po jakimś czasie. Trudno określić w jakich warunkach on występuje (Ciepły czy Zimny).

Jeździłem trochę z podłączonym diagboxem i ciśnienie paliwa jest w normie, aż w pewnym momencie spada i zaświeca "Check" i błąd P0087. Po czym ciśnienie nadal jest w normie i auto jedzie normalnie, ale kultra pracy silnika się zmienia. Występują charakterystyczne stuki.
Na początek został wymieniony filtr paliwa, ale to nie pomogło. W jaki sposób samodzielnie sprawdzić te wtryski? Korekta?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
google gryzie?

Kod błędu P0087 – zbyt niskie ciśnienie w szynie paliwowej/systemie

Przyczyny błędów
Kod P0087 może oznaczać, że wystąpił jeden lub więcej z następujących problemów:

Wadliwy regulator ciśnienia paliwa.
Zatkany filtr paliwa lub sito.
Pompa paliwa może być uszkodzona.
Uszkodzony moduł napędu pompy paliwa.
Zwarcie, uszkodzenie przewodów lub złączy w wiązce przewodów do czujnika ciśnienia w szynie paliwowej.
Uszkodzony przewód paliwowy.
Nieprawidłowy odczyt czujnika ciśnienia w szynie paliwowej (FRP).
Czasami przyczyną jest uszkodzony moduł PCM.

muu111

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam problem z C4 Picasso 1.6 e-HDI 82 kW SIEMENS z 2011r.

W sterowniku silnika (Continental Siemens SID807) nieregularnie pojawia się błąd P0087, który da się skasować, ale powraca po jakimś czasie. Trudno określić w jakich warunkach on występuje (Ciepły czy Zimny).

Jeździłem trochę z podłączonym diagboxem i ciśnienie paliwa jest w normie, aż w pewnym momencie spada i zaświeca "Check" i błąd P0087. Po czym ciśnienie nadal jest w normie i auto jedzie normalnie, ale kultra pracy silnika się zmienia. Występują charakterystyczne stuki.
Na początek został wymieniony filtr paliwa, ale to nie pomogło. W jaki sposób samodzielnie sprawdzić te wtryski? Korekta?
Witam.
Jak sądzę do tej pory już kolega uporał się z problemem, który niestety i mnie się przydażył.
Co mógłbyś podzielić się wiedzą?
Pozdrawiam Piotr

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Kilka czujników ciśnienia już wymieniłem. Reklamacji brak. Wymiana upierdliwa

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Co mógłbyś podzielić się wiedzą?
Co chciałbyś wiedzieć?

W moim przypadku był to początek końca pompy wtryskowej. Post dodałem w lutym, a w listopadzie padła całkowicie.
Zaczęło się od zgłaszania błędu jak wyżej, po wymianie filtra paliwa problem ustąpił. W listopadzie zaczęły się problemy z odpalaniem, nieregularnie. Raz na zimnym, raz na ciepłym zaraz po zgaszeniu. Pewnego dnia rzucił palenie całkowicie. Po wymianie Pompy, problem nie powrócił ani raz. Przy mocnych mrozach pali na pół obrotu.

muu111

Nowy
Punktów
0
Co chciałbyś wiedzieć?

W moim przypadku był to początek końca pompy wtryskowej. Post dodałem w lutym, a w listopadzie padła całkowicie.
Zaczęło się od zgłaszania błędu jak wyżej, po wymianie filtra paliwa problem ustąpił. W listopadzie zaczęły się problemy z odpalaniem, nieregularnie. Raz na zimnym, raz na ciepłym zaraz po zgaszeniu. Pewnego dnia rzucił palenie całkowicie. Po wymianie Pompy, problem nie powrócił ani raz. Przy mocnych mrozach pali na pół obrotu.
Dziękuję za informację.
W moim przypadku niestety było podobnie.
Na początku jeszcze myślałem że może to czujnik na listwie albo zawór na pompie.I teraz mam zapasowy czujnik i zawór. Na koniec oddałem pompę do sprawdzenia i jak się później okazało do regeneracji. Pompa "BOSCH CP4" wytrzymała 220 tyś i zrobiła kaput!!!
Pozdrawiam Piotr

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
U mnie jest układ SIEMENS/CONTINENTAL. Osobiście z systemem BOSCH nigdy nie miałem problemu. To raczej niezawodny system, wiadomo przypadki się zdarzają. Tam wtryskiwacze nawet, które są mocno poza granicami przyzwoitości nie bardzo dają oznaki zużycia. Wprawne ucho wychwyci anomalia, ale zwykły użytkownik niekoniecznie.

Do góry Bottom