• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 HDi DV6 - Nie zamyka EGR

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
Noxy, bo ekologia może wymuszać, żeby filtrował cały czas, dlatego EGR jest otwarty.

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
To jest stary 1.6hdi bez adblue także NOX nie posiada. Skoro parametry Ok i błędów nie łapie [NO chyba że masz wycięte z ECU]. To tylko zostaje turbo że słabo już dmucha, jak z dołu ma problem moim zdaniem.

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
Tak to stary 1.6 HDi 9HZ 109 KM na dwóch wałkach, więc NOX odpada. Jeśli zechcę to ECU złapie błędy np. po wypięciu czujników, więc nie są wycięte. Po zamianie zaworu EGR dół się poprawił, ale nadal mu coś brakuje. Zobaczę turbo jeszcze. Układ szczelny i ładnie puchną przewody na postoju

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
NOx tlenki azotu. Wierz mi, że posiada.
Ogólnie o emisję spalin mi chodziło.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
Dla ECU spaliny mogą być za brudne więc trzyma otwarty EGR dbając o ekologię, a nie o silnik.
No, ale jak piszesz że wszystko sprawdziłeś i emisja spalin jest tip top.
Może też podnosić temperaturę przez otwarty EGR. Dlaczego? Może jakiś czujnik temp. jest walnięty np.
Automatyczne połączenie postów:

Jaką rolę spełnia EGR w samochodzie SPRAWNY?
Nawet potrafi podnieść temperaturę, mieszanki, spalin.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
mnie się wydaje, że na biegu jałowym egr z reguły jest otwarty

wojtekkkk

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Wrocław
W teorii zawór powinien być zamknięty. Z doświadczenia zauważyłem, że w HDi (1.6 lub 2.0 lub 2.7) EGR na biegu jałowym zostaje zamknięty. Obecnie mam kilka aut z silnikiem 9HZ i mogę sobie porównać wszystkie parametry i jedyny, który mi się nie podoba to zachowanie zaworu EGR na biegu jałowym, podczas jazdy nie widzę nieprawidłowości w jego działaniu.

To zależy ile jest nagaru w kotle :)
Kocioł czyszczony, nie było zbyt wiele gruzu

Faja

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Puławy
Podłącz jakiś zasilacz PWM do N75 i na pracującym silniku obserwuj sztangę zmieniając procent wypełnienia.

Do góry Bottom