• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 HDI P0122 EGR

sebastian_j

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oslo
Witam,

Pacjent: Berlingo, 2008 rok. Silnik: 1.6 HDI 75 (MB9HW), 9HW/DV6BTED4
Mam taki blad ktorego nie moge ogarnac:

P0122 EGR Throttle Position Copy Signal Short Circuit To Earth Or Value Too Low Permanent fault

Sprawdzone wizualnie: przepustnica/klapa gaszaca, kazdy wie o co chodzi. Za intercoolerem na wejsciu do kolektora.
Brak syfu w srodku. Dziala plynnie. Test w Lexia przechodzi. Widac jak sie rusza jak jest wyzwalana.
EGR tez przechodzi test w Lexia bez problemow. Nie zagladalem do srodka.
Sprawdzony tez pedel przespieszenia(tak na wszelki wypadek). Wydaje sie byc OK.

Auto pali, przyspiesza, jezdzi normalnie. Nie ma kopcenia itp.
Male tylko cos co zuwazyl klient(jak twierdzi) wraz z pojawieniem sie tego bledu: silnik zatrzymuje sie dosc 'twardo'.
Sam tez czuje, ze troche im telepie przy gaszeniu.

Te gaszenie skierowalo mnie w strone tej klapy, ale wyglada OK. Zla droga? Wyciagac EGR? Z drugiej strony jak auto pali i jezdzi OK, to chyba nie EGR...

Jakies pomysly?

Pozdrawiam
/Sebastian.

sebastian_j

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oslo
Pociagne troche temat, bo chce zrozumiec jak to dokladnie dziala w tym silniku.
Jak uszkodzony EGR nie wplywa na rozruch, prace, a daje jakies objawy(przypuszczalnie) przy gaszeniu?

Pozdrawiam.
/Sebastian

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Witam,

Pacjent: Berlingo, 2008 rok. Silnik: 1.6 HDI 75 (MB9HW), 9HW/DV6BTED4
Mam taki blad ktorego nie moge ogarnac:

P0122 EGR Throttle Position Copy Signal Short Circuit To Earth Or Value Too Low Permanent fault

Sprawdzone wizualnie: przepustnica/klapa gaszaca, kazdy wie o co chodzi. Za intercoolerem na wejsciu do kolektora.
Brak syfu w srodku. Dziala plynnie. Test w Lexia przechodzi. Widac jak sie rusza jak jest wyzwalana.
EGR tez przechodzi test w Lexia bez problemow. Nie zagladalem do srodka.
Sprawdzony tez pedel przespieszenia(tak na wszelki wypadek). Wydaje sie byc OK.

Auto pali, przyspiesza, jezdzi normalnie. Nie ma kopcenia itp.
Male tylko cos co zuwazyl klient(jak twierdzi) wraz z pojawieniem sie tego bledu: silnik zatrzymuje sie dosc 'twardo'.
Sam tez czuje, ze troche im telepie przy gaszeniu.

Te gaszenie skierowalo mnie w strone tej klapy, ale wyglada OK. Zla droga? Wyciagac EGR? Z drugiej strony jak auto pali i jezdzi OK, to chyba nie EGR...

Jakies pomysly?

Pozdrawiam
Odkrec 3 sruby i sprawdz czy czesc elektryczna Egr-a nieprzycina sie(krec w lewo i prawo).Na moje z tego co piszesz Egr bedzie ok a problem masz z przepustnica.Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.Blad masz z pozycji EGR a co steruje pozycja Egr-a w tym silniku :p
Ostatnia opcja to bedzie tez tak jak kots usunol Egr-a programowo za pomoca swift-techa.Tam tez prawie za kazdym razem trzeba dociac ten blad.
/Sebastian.

Odkrec 3 sruby i sprawdz czy czesc elektryczna Egr-a nieprzycina sie(krec w lewo i prawo).Na moje z tego co piszesz Egr bedzie ok a problem masz z przepustnica.Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.Blad masz z pozycji EGR a co steruje pozycja Egr-a w tym silniku :p
Ostatnia opcja to bedzie tez tak jak kots usunol Egr-a programowo za pomoca swift-techa.Tam tez prawie za kazdym razem trzeba dociac ten blad.

sebastian_j

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oslo
Auto niegrzebane. Nie ma opcji, zeby ktos probowal usunac EGR.
Dzieki za sugestie. Przyjrze sie sprawie jeszcze raz i dam znac jesli cos z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
/Sebastian

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie kombinuj, chodzi o przepustnice EGR, nie żadną inną przepustnice. Wymontuj, rozbierz, sprawdź i wymień na nową.

sebastian_j

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oslo
Przy sobocie był czas, żeby pogrzebać. Jako, że nie lubię wymieniać "na pałę" to postanowiłem, że wyciagnę ten EGR. Przy okazji robiłem też filtr powietrza i paliwa, więc sie zgrało.
Sam EGR nie był jakoś strasznie brudny. Rozebrany na części pierwsze, umyty i założony spowrotem. Na wtyczce mam: mase, zasilanie(PWM), napięcie referencyjne, druga masa, i sygnał.
Sprawdzone na oscyloskopie. Według mnie z tym wszystko gra.
Ten bład co w pierwszym poście już się nie pojawia, ale teraz mam:
"P2670 Engine Speed, Air Con Pressure And Camshaft Sensor Supply Egr And Inlet Air Heater Throttle Copy Supply Voltage Too Low"
Sprawdziłem napięcie referencyjne na EGR i tej przepustnicy na dolocie, bo łatwo dostępne. Trzyma 5V jak drut.
Auto tak jak przedtem pali i jeździ bez problemów.

Ten błąd P2670 to poważna sprawa. Jakby rzeczywiście te napięcie wariowało to auta raczej bym już nie zapalił.
W opisie błędu pojawia się klima. Zauważyłem, nie działa. Sprzęgło mogę wysterować. Możliwe, że czujnik od klimy na tym samym obwodzie co EGR, wałek itp?

Jakieś pomysły? Mi już ręce opadają z tym parchem.

Pozdrawiam
/Sebastian

sebastian_j

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Oslo
OK. Napiszę dla potomnych :) Coś mnie tknęło, żeby jeszcze raz sprawdzić napięcie referencyjne i bingo. Na czujniku klimatyzacji tylko 3,6V, a po odłączeniu tej przepustnicy(klapy przed kolektorem) wraca na 5V i ten błąd P2670 można wykasować. Nie wiem jak wczoraj to mierzyłem że mi wyszło 5V. Zawór EGR ma napięcie referencyjne z innego obwodu, więc tam było 5V cały czas.
Tak czy inaczej: uwalona przepustnica/klapa gasząca. Po jej odpięciu mogłem znowu załączać klimę.
Swoją drogą: czujnik klimy i w sumie inny ważny czujnik(urządzenie) na tym samym obwodzie....

Do góry Bottom