sebastian_j
Początkujący
Witam,
Pacjent: Berlingo, 2008 rok. Silnik: 1.6 HDI 75 (MB9HW), 9HW/DV6BTED4
Mam taki blad ktorego nie moge ogarnac:
P0122 EGR Throttle Position Copy Signal Short Circuit To Earth Or Value Too Low Permanent fault
Sprawdzone wizualnie: przepustnica/klapa gaszaca, kazdy wie o co chodzi. Za intercoolerem na wejsciu do kolektora.
Brak syfu w srodku. Dziala plynnie. Test w Lexia przechodzi. Widac jak sie rusza jak jest wyzwalana.
EGR tez przechodzi test w Lexia bez problemow. Nie zagladalem do srodka.
Sprawdzony tez pedel przespieszenia(tak na wszelki wypadek). Wydaje sie byc OK.
Auto pali, przyspiesza, jezdzi normalnie. Nie ma kopcenia itp.
Male tylko cos co zuwazyl klient(jak twierdzi) wraz z pojawieniem sie tego bledu: silnik zatrzymuje sie dosc 'twardo'.
Sam tez czuje, ze troche im telepie przy gaszeniu.
Te gaszenie skierowalo mnie w strone tej klapy, ale wyglada OK. Zla droga? Wyciagac EGR? Z drugiej strony jak auto pali i jezdzi OK, to chyba nie EGR...
Jakies pomysly?
Pozdrawiam
/Sebastian.
Pacjent: Berlingo, 2008 rok. Silnik: 1.6 HDI 75 (MB9HW), 9HW/DV6BTED4
Mam taki blad ktorego nie moge ogarnac:
P0122 EGR Throttle Position Copy Signal Short Circuit To Earth Or Value Too Low Permanent fault
Sprawdzone wizualnie: przepustnica/klapa gaszaca, kazdy wie o co chodzi. Za intercoolerem na wejsciu do kolektora.
Brak syfu w srodku. Dziala plynnie. Test w Lexia przechodzi. Widac jak sie rusza jak jest wyzwalana.
EGR tez przechodzi test w Lexia bez problemow. Nie zagladalem do srodka.
Sprawdzony tez pedel przespieszenia(tak na wszelki wypadek). Wydaje sie byc OK.
Auto pali, przyspiesza, jezdzi normalnie. Nie ma kopcenia itp.
Male tylko cos co zuwazyl klient(jak twierdzi) wraz z pojawieniem sie tego bledu: silnik zatrzymuje sie dosc 'twardo'.
Sam tez czuje, ze troche im telepie przy gaszeniu.
Te gaszenie skierowalo mnie w strone tej klapy, ale wyglada OK. Zla droga? Wyciagac EGR? Z drugiej strony jak auto pali i jezdzi OK, to chyba nie EGR...
Jakies pomysly?
Pozdrawiam
/Sebastian.

Coś mnie tknęło, żeby jeszcze raz sprawdzić napięcie referencyjne i bingo. Na czujniku klimatyzacji tylko 3,6V, a po odłączeniu tej przepustnicy(klapy przed kolektorem) wraca na 5V i ten błąd P2670 można wykasować. Nie wiem jak wczoraj to mierzyłem że mi wyszło 5V. Zawór EGR ma napięcie referencyjne z innego obwodu, więc tam było 5V cały czas.