• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 TDI nierówna praca na biegu jałowym

maciekx23

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam, bardzo proszę o pomoc lub podpowiedź gdzie szukać. Mam problem z Golfem VI 1.6 TDI CR 105KM, bardzo nierówno pracuje na biegu jałowym , ciężko odpala jak jest zimny, brak błędów, wymiana filtra paliwa nic nie pomogła, podejrzewam wtryski, na dwóch korekcja dawki paliwa jest w granicach 3.3-3.5 mg/R

VAG SERWIS

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
13
Miasto
Świlcza
Zanieś wtryski do sprawdzenia. Miałem ostatnio taki przypadek. Korekcje sięgały prawie do 4, na przelewach było ok, nierówna praca była tylko na zimnym silniku. Na stole okazało się że wtryski były brudne w środku przez złej jakości paliwo i kleiło iglice we wtryskach. Jeszce jak masz dużą korekcję warto sprawdzić ciśnienie sprężania.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
miałem to samo, na stole wyszło, że jeden zabity. Wymiana na nowy i brak możliwości zakodowania bo ochrona komponentu;/ Przynajmniej mi się nie udało;/

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
nie mogłem tego dziadostwa wkodować ani cedifem ani vcds'em. za każdy razem pisałem że nie mam uprawnień. auto po 10 lub 11 roku.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
kody które posiadałem nie były poprawnymi;/

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
No skoro temat identyczny z kolejnym autem nie otwieram kolejnego posta.
Pacjent 1.6 tdi 105 osółw, 10 rok produkcji.

Auto po ogarnięciu wtryskiwaczy bo szarpało na biegu jałowym. Obroty gwałtownie spadały i podnosiły się równie gwałtownie (ułamki sekundy), po chwili idealna cicha praca i znów. Czasami częściej, czasami z dłuższymi przerwami. Wtryski po testach na maszynie (eleganckie), egr odpięty i te same objawy. Ciśnienia paliwa idzie wzorowo podskakuje nieznacznie po "upadku" obrotów. przepływ zachowuje się podobnie.

Jakiś pomysł?? Ktoś coś??

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zapomniałeś dodać : ,,czy ktoś miał podobnie,, ? :D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Miał zapewne bo to ponoć częsta usterka w tym silniku. Tyle, że nikt nie chce dzielić się wiedzą....

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tam u was w GWT też nie chcą ? :D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
tu truchło odkopałem więc tu piszę.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Miał zapewne bo to ponoć częsta usterka w tym silniku. Tyle, że nikt nie chce dzielić się wiedzą....
Temat/problem ogarniety od jakiś już minimum 3 lat - sa 2 główne przyczyny "ścierwa" PCR 2.1 - niestety rozwiazanie to profilaktyka i dlatego najczęsciej 80% już jest za póżno.
Dzielę się ale w realu - na zainstaniałą sytuację "zaraza" takze telefonicznie :)

VAG SERWIS

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
13
Miasto
Świlcza
Siema, co do nierównej pracy silnika na jałowym, to zrób nastawy podstawowe zaworu regulacji ciśnienia. Często jak któryś wtrysk jest padnięty, lub jest jakaś nieszczelność w układzie HP (np przy odpowietrzaniu) rozjeżdżają się nastawy, i po wymianie wtrysków zawór nie potrafi wyregulować ciśnienia.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Zrobiona adaptacja układu paliwowego, auto przez dobre kilka minut uczyło się samo siebie falując od "głębokiego" jałowego do ponad 2000 obr/min. Potem komunikat, że procedura przeprowadzona z sukcesem i falowanie znikło;] Jutro jeszcze testy z zimnego i do oddania.....

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Adaptacja dawki jałowej do zrobienia. Taka gdzie auto kilka minut faluje od głębokiego prawie zgaśnięcia do ponad 2tyś. DPF wali temperaturą jak podczas wypalania.

Do góry Bottom