• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 THP 5FM prośba o wysłanie przebiegu rozrządu

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Witam wszystkich,

Nieszczęsny 1.6 THP 5FM (EP6CDTM), 120 kW 163 KM. Już od bardzo długiego czasu jest problem z P0012. Chciałem wykluczyć rozrząd pomimo tego, że był już ponoć wiele razy ustawiany.

Prośbę mam, żeby ktoś kto ma dostęp do Pico waveform library, udostępnił przebieg charakterystyki wał/wału.

Zrobiłem taką charakteryskę, ale jedyne porównanie mam z Rotkee gdzie znalazłem przebieg, ale z wersję 1.6 THP 150KM EP6DT i nie wiem czy to ta sama wersja silnika.

Z góry dzięki!!

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Ok, dzięki, ale w razie gdyby ktoś miał to bym poprosił o przesłanie, żeby się jeszcze dodatkowo upewnić.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
A jak wygląda tak podstawowa sprawa, jak ciśnienie oleju w tym silniku, zwłaszcza w głowicy?
Elektrozawory sprawdzone ale nie tylko czy cykają, tylko jakie mają parametry, pisałem o tym w innym wątku, no i oczywiście sam ich stan fizyczny.
Ustawienie rozrządu, to też jedno, drugie, to wariatory.
Tak samo, same czujniki.
Co do synchronizacji, to nawet nie znając dokładnej charakterystyki, ale wiedząc, jak wyglądają takie sygnały, to powinno być widać czy jest synchronizacja czy jej nie ma.

Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Wiesz co, zaraz wrzucę plik, robię to drugi raz w życiu, ale wydaje mi się, że jest przestawiony. Opiszę to niebawem.

Trochę mam problemy z diagnozowaniem VVT, muszę się podszkolić, ale...

Sterowanie zaworu jest, napięcie na wtyczce jest, cęgi pokazują, że wzrasta natężenie do tam 1.6A i cyka jak się go trzyma.

Elektrozawór nie puszcza ciśnienia jak jest załączony. Oczywiście nie raz wymieniony (nie przeze mnie).

Co ciekawsze, taki eksperyment zrobiłem, wypiąłem kostkę i wysterowałem zawór na krótko jak silnik pracował na jałowym. W parametrach widać było jak pozycja rzeczywista się zmienia no i oczywiście silnik zgasł po chwili turbulencji, zatem czy dobrze myślę, że tym sposobem wykluczono sam zawór, ciśnienie oleju jak i kzfr? Bo jednak zmiana w pracy silnika jest, jak i rejestracja tego w parametrach. Czy to niej jest rzetelna próba?

Głowica była wyjęta i kanały przedmuchane (był wypalony zawór na 1 cyl stąd ta robota)

Pierścienie na wałku wymienione.

Kzfr oryginalne Peugeot.

Komplet rozrządu oczywiście nowy (teraz mam podejrzenie co do ustawienia, ale tak jak pisałem już nie raz ten rozrządu ustawiano w przeszłości i na starym jak na nowym łańcuchu jest ten błąd. Z blokadami, rzecz jasna)

Pompa oleju została wymieniona bo był problem z ciśnieniem oleju, był komunikat na desce - już tego problemu nie ma, jest takie ciśnienia w parametrach ile faktycznie komputer oczekuje.

A jak sprawdzić ciśnienie w głowicy? Szukałem jakiegoś miejsca do podpięcia manometrem, ale nie znalazłem.

Oczywiście czujnik wałka był podmieniany wcześniej.

Jakby, mam wrażenie, że wszystko sprawdzono. :/

Jak się odpali samochód to zadane I zeczywiste ustawienie się pokrywają na te 36'
Natomiast jak się pogazuje/pojeździ to komputer próbuje wysterować zaworem, ale pozycja rzeczywista się nie zmienia. Stale 36'.

Dlatego jedyne co mi przyszło do głowy to to, że wszystko działa jak należy, ale komputer widzi, że ten wałek jest faktycznie przestawiony.

Nie znalazłem niestety posty z Twoimi komentarzu na temat tego problemu. Był tylko jeden, gdzie jakiś forumowicz "nagwintował" dławik na kanale i to ponoć rozwiązało problem.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Albo sterownik źle steruje albo zawór nie daje się wysterować, jeśli rozpatrywać Twoje podejrzenie. Sterownik ma ograniczone możliwości, zwłaszcza jak instalacja niesprawna/zakłócona lub rezystancja cewki zaworu jest zbyt duża, w stosunku do tego, jak podpinasz na krótko, sprawny zawór.
O tym właśnie pisałem w innym wątku, jak zawór był winny, a warsztat się zapętlił.
Oczywiście nie musi być to samo u Ciebie.
Jaka rezystencja tego zaworu/zaworów jest i czym była mierzona.

Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
No to dałeś do myślenia... W parametrach widać, jak przy gazowaniu elektrozawór jest sterowany na 100% a pozycja walka się nie zmienia...

Stary zawór ok 8 Ohm
Nowy ok 7

Mierzone Uni-T UT210E

Na krótko zawór pobiera ten 1A, więc raczej kwestie oporu w przewodach nie może być, bo jak steruje nim komputer to tyle samo pobiera. :/

Za godzinę wrzucę ten przebieg.

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Czyli teoretycznie zawór sprawny. Dopuszczalna/prawidłowa wartość, to bodajże 7,2 Oma.
Jak chcesz wykluczyć miernik, to np. sprawdź sobie, co pokaże na rezystorze 7 Om, bo ja tym miernikom nie ufam.
No i jeszcze, jeśli nie robiłeś tego, to instalacja do sprawdzenia.
To w kwestii zaworu.

Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Dzięki za podpowiedzi. Wiązkę sprawdzić w sensie przejścia? Bo te 600mA potrafi wytworzyć, więc chyba dobra instalacja?

Miernik sprawdzę.

Przebieg z Rotkee:

Ewidentnie widać przesunięcie o jeden "ząb" w prawo, ale nie wiem szczerze powiedziawszy czy to robi wielką różnicę. Nie wiem ile to może być faktycznego przestawienia.

Coś dziwnego zaobserwowałem zanim już do domu musiałem wrócić.

Drugie zdjęcie pokazuje jak na jałowych jest 3000 obr i jest wysterowanie i, o dziwo, w parametrach -36", czyli coś tam się przesunęło pomimo, że chciało zupełnie inne wartości. 600mA to nie za mało na taki zawór?

Trzecie zdjęcie to to samo natężenie, wypełnienie niższe, bo zadane 36 i rzeczywiste 36.

Jak się weźmie obroty wysoko i odpuści nogę z pedału gazu to brak wysterowania/natężenia, ale napięcie ze sterownika 14V. Jakby nie chciał cokolwiek sterować, ale to raczej, bo spada z obrotów.

Co sądzisz?

Bo taka mam teorie, że skoro nim steruje, na krótko pobiera tyle samo co sterownik, potrafi wtedy przestawić ten wał, czyli ciśnienie trzyma i jest reakcja, silnik gaśnie, to może komputer widzi, że jest przesunięty i nie próbuje nim nic robić?

Ale to by negowało to co napisałem wcześniej, że przy 3000 obr nagle robi się -36.

P.S. chociaż widzę, że coś tu nie gra. Na krótko 1A a sterownik 600mA.

Załączniki

• TIMING.PNG
    TIMING.PNG
    61,1 KB · Wyświetleń: 12
  • VVT 3000 -36.PNG
    VVT 3000 -36.PNG
    58,7 KB · Wyświetleń: 12
  • VVT idle.PNG
    VVT idle.PNG
    46,7 KB · Wyświetleń: 12
  • 424-1-1156x700.png
    424-1-1156x700.png
    137,2 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
No widać, że rozjeżdża się.
Wygląda, jakby zawór/wariator się przycinał albo coś dzieje się z przepływem oleju dlatego ten wzrost prądu.
To tak na szybko.

Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Dzięki. A sądzisz, że w tych silnikach jest możliwość przestawienia się wałka pomimo użycia blokad?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
W tym silniku często rozrząd jest przedstawiony, bo blokady mają za duży luz i co równie częste, jeśli nie mylę silnika, to łańcuch trzeba naprężyć specjalnym przyrządem, choć i bez tego się da i z odpowiednią siłą i trzeba jeszcze zmierzyć, jaka odległość się ustawiła na tym przyrządzie i jeśli zła, to powinno się poprawić.
Napinacz przychodzi właśnie od strony dolotowej więc jest duże prawdopodobieństwo, że łańcuch został źle napięty.
Swego czasu, poprawki tego rozrządu, to była norma, a i do dziś jeszcze się zdarza.
To trochę tak, jak bodajże z DW10F, gdzie dla ludzi nie ma znaczenia, jak koło zębate na wale się ustawi, a potem jest błąd synchronizacji.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Możliwe, że właśnie w tym sęk. Będę sprawdzał w poniedziałek.

Natknąłem się na informacje potwierdzające co napisałeś. Ponoć nie wolno użyć klucza 27mm żeby przytrzymać wałek ssący podczas dokręcania śruby, gdyż pomimo użycia blokad, jest możliwe delikatne przesunięcie wałka. Trzeba wręcz popchnąć, nie trzymać, tego klucza w stronę dokręcania śruby. I nawet trzeba użyć jakiegoś cyfrowego miernika, żeby sprawdzić czy wałek jest przestawiony. Co za kpina, może jeszcze okryć kocem, żeby się nie ochłodziło.

W każdym razie zobaczymy, dam znać.

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Wszystko się zgadza.
Mierzysz kąt ustawienia wałka, względem powierzchni, płaszczyzny głowicy i rzeczywiście, niespełnienie tolerancji tego kąta, będzie skutkowało brakiem synchronizacji.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Bardzo dziękuję za materiały!

Widzę, że niestety nie ma informacji o tym, że nie można kontrować wałek przy dokręcaniu.

Aczkolwiek, kto wie, może to nie istotne, ale zobaczymy jutro jak mi pozwolą rozrząd sprawdzić.

@ 4:31

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Bardzo dziękuję za materiały!
Nie ma za co!

Widzę, że niestety nie ma informacji o tym, że nie można kontrować wałek przy dokręcaniu.
A jak sprawdzić ciśnienie w głowicy? Szukałem jakiegoś miejsca do podpięcia manometrem, ale nie znalazłem.
Nie ma osobnego punktu pomiaru ciśnienia w głowicy ani dla VVT – jedyny pomiar to czujnik ciśnienia oleju przy silniku, a procedury OEM (PSA/BMW/Sealey) wprost przewidują użycie klucza 27 mm do zneutralizowania momentu przy VANOS, więc kontrowanie wałka jest częścią montażu, nie błędem.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Niestety, rozrząd oczywiście dobrze ustawiony, może minimalnie luzy na blokadach, więc zastosowałem inne, ale nie zmieniło to nic.

Poprawiłem nawet ułożenie koła zmiennych faz, strzałką do głowicy jak w linku co przesłało Lalek, ale bez zmian.

Dorwałem się do 1.4 THP i podmienilem zawór, nic. Nie podoba mi się tylko to 600mA poboru, nawet jak się zmienia wypełnienie... Na jałowym, kiedy ma być 36" i tyle jest, mamy wypełnienie, 600mA, wszystko działa.

Jak nim gazuje na jałowym to wypełnienie się zwiększa, ale 600mA pozostaje... Ale nie do końca rozumiem, co to może oznaczać. Chociaż w sumie po chwili zastanowienia to nic. Zawór może pobrać więcej, ale wypełnienie to ogranicza.

Czy jest jakiś sposób, żeby ograniczyć ilość prądu jakieozna podać na krótko? Rezystorami? Jakimi? Jestem ciekaw jak się zachowa system jak podam np 700mA itd

W 1.4 THP zawór pracuje z jakieś 700mA. Podłącze oscyloskop i porównam wypełnienie.

Będę kombinował dalej.

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Kąt wałka/wałków mierzyłeś, jaki był/jaki jest, bo tu naprawdę jeden/dwa stopnie potrafi ten błąd wywołać.
Co do wysterowania, to zastosuj zewnętrzny regulator.

Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
W sensie tym miernikiem cyfrowym? Oczywiście nie mogłem załatwić... Ale będę jeszcze próbował.

Do góry Bottom