• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 THP 5FM prośba o wysłanie przebiegu rozrządu

tolus24

SuperMechanior
Punktów
90
Nie musisz tym miernikiem, możesz na smartfonie zainstalować aplikację kątomierz i będzie działać, pod warunkiem, że telefon Ci wejdzie na wałek:).

Farseer

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Pruszków
To będę próbował.

Tak się zastanawiam, że pomimo tego, mam wrażenie, że i tak by próbował go wysterować, ale kąty by się nie zgadzały i po chwili pojawiałyby się błąd. A tutaj pomimo wysterowania (jakiegoś) i natężenia prądu, nie zmieniają się kąty wałka. Tak jakby za mało ciśnienia oleju było, np. Znalazłem ten otwór co w innym poście na grupie tutaj ktoś (nagwintował dławik), ale trochę brakuje odwagi, żeby coś takiego wypróbować hehe

tolus24

SuperMechanior
Punktów
90
Zmierz ciśnienie oleju jakie masz.
W miejscu gdzie przychodzi czujnik i w miejscu gdzie przychodzi zawór.
O tym wszystkim pisałem.
Musisz przyjąć jakąś systematykę, bo się zakręcisz;).
Zacznij od rozrządu, dokończ pomiar kąta, jeśli będzie dobrze, to manometr w rękę, przejściówki i pomiar ciśnienia oleju, itd.
Niestety, to nie jest szybka robota, te silniki potrafią napsuć krwi.

Ostatnia edycja:

Farseer

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Pruszków
Wracam z szczęśliwym rozwiązaniem problemu...

Miałem ochotę napisac długi post o tych dochodzeniach, ale mam dosyć tego samochodu. Chciałbym napisać, że doszedłem do konkluzji dedukcją logiczną a la Holmes czy Poirot. Kolega z Ukrainy doszukał się w po "tamtej" części internetu rozwiązania. A ja się palnąłem w czoło zdając sobie sprawę z kilka ciekawych szczególików, które o tym świadczyły.

Rozwiązanie: zamienione wtyczki między zaworem EVAP oraz zaworem zmiennych faz... tak... to nie żart...

Jakim cudem? Nie mam pojęcia. TE SAME KOLORY PRZEWODÓW - białe i pomarańczowe.

TE SAME ŚREDNICE tych przewodów.
DOKŁADNIE TE SAME WTYCZKI z bolcami ustalającymi!!!
Absolutnie niedopuszczalne przeoczenie inżynierów z PSA - nie do wybaczenia. Że aż bolce też były w tym samym miejscu? Niebywałe. Nikt tego nie zauważył podczas składania w fabryce?
W każdym razie rozwiązane. Napisałem tu jak i na forum Peugeot angielskie. Może kogoś uratuje w przyszłości.
A co ciekawsze! Bardzo rzadko wyrzucał błąd EVAP "wadliwa funkcja", ale tak rzadko, że nie sposób było to powiązać z czymkolwiek.
Mało tego, jak byłem podłączony pod przewód sterujący od zmiennych faz, to to co widziałem było w rzeczywistości próbą ECU sterowania zaworem EVAP. Sygnały pokrywały się niemalże identycznie jak z żądaniem w parametrach. A nie miałem dostępu do schematów ECU, więc nie sposób było znaleźć gdzie są faktycznie przewody wychodzące od ECU do zaworu faz. Może doszedłbym do tego zdecydowanie szybciej gdybym zobaczył, że piny z ECU w żaden sposób nie spotykają się z pinami we wtyczce.
A i oczywiście Gutmann nie pozwolił na sterowaniem zaworu faz, nawet po naprawie... to też by mi raczej pomogło zauważyć, że coś jest nie tak.

Do góry Bottom