• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 vti 120km Peugot 3008 - niskie ciśnienie oleju

Arke

Nowy
Punktów
0
Cześć, wpadł mi w ręce Peugot 3008 1.6 vti 120km 2010r z problemem niskiego ciśnienia oleju.
- na zimnym silniku ok 0.7bar na wolnych oraz do 2bar przy 2tys obr
- na rozgrzanym silniku ~0.1 ( + klepanie zaworów) na wolnych oraz do 0.5bar przy 2tys obr.
W pierwszej kolejności sprawdziłem filtr oraz zaworek obejściowy. W filtrze brak opiłków, zaworek sprawny.
W oleju (5w30) lekki metaliczny osad na wierzchu. Sprawdziłem stan panewek korb, łożyskowanie wałków oraz stan krzywek wyglądają ok. Ciśnienie spr równe 12.5bar na wszystkich cylindrach i zimnym silniku. Smok olejowy czysty natomiast z samą pompa już tak kolorowo nie jest. Załączam zdjęcia. Luz do obudowy między 0.1, a 0.15mm (raczej w normie). Zawory obejściowe w pompie również sprawne (wersje bez elektrozworu)

Moje pytania:
Czy taki stan pompy może generować aż tak niskie ciśnienie przy rozgrzanym silniku? Sprawdzałem w misce z olejem kręcąc wkrętarką i pompa podaje dość dobrze, ręką ciężko ciśnienie utrzymać.
Co jeszcze mogłoby dać objaw tak niskiego ciśnienia oleju? Łożyskowania wału nie mam jak sprawdzić, ale wnioskując po stanie panewek korb oraz wałków to powinno być w dobrym stanie.
Jest to wersja z zmiennymi fazami rozrz. na zaworach ssących. Czy usterka w tym mechanizmie mogłaby aż tak obniżyć ciśnienie?

Zapewne niepotrzebnie drążę temat i trzeba po prostu zmienić pompę, ale trochę dziwi mnie tak szybkie jej zużycie i aż taki niskie ciśnienie. Silnik ma zaledwie 150tys przebiegu. Na co dzień mam do czynienia z dużo starszymi konstrukcjami gdzie pompy olejowe są raczej elementami dożywotnimi :)

20210205_185411.jpg 20210205_183929.jpg 20210205_183921.jpg 20210205_183908.jpg 20210205_183854.jpg 20210204_192251.jpg

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Ślady (ewidentne !) zużycia pompy kwalifikują ją do wymiany !

Arke

Nowy
Punktów
0
Dzięki za odpowiedzi. Niestety wymiana pompy na nową nie pomogła. Ciśnienie oleju bez zmian + klepanie zaworów po rozgrzaniu. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
1. Czy uszkodzone koła zmiennych faz mogły by aż tak obniżać ciśnienie w całym układzie? Są jakieś sposoby aby to sprawdzić?
2. Czy w obudowie filtra oleju idą też kanały powrotne? Może tam są jakieś nieszczelności i ciśnienie ucieka.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Uszczelnienia fazatorow maja stalowe czy teflonowe pierscienie? Tam sie wyrabiaja.
Automatyczne połączenie postów:

Jezeli zawory steruja doplywem cisnienia do fazatorow to odpal go bez podpietych wtyczek zaworow i sprawdz cisnienie
Automatyczne połączenie postów:

Jezeli zawory steruja doplywem cisnienia do fazatorow to odpal go bez podpietych wtyczek zaworow i sprawdz cisnienie

Ostatnia edycja:

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Napisz jak i czym dokładnie mierzysz to ciśnienie oleju?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Manometrem który wkręcasz w miejsce czujnika ciśnienia oleju !

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
150 tyś to jest zazwyczaj kres życia tego silnika. Sprawdź te pierścienie na wałkach.

mariusz1.6vti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Dzięki za odpowiedzi. Niestety wymiana pompy na nową nie pomogła. Ciśnienie oleju bez zmian + klepanie zaworów po rozgrzaniu. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
1. Czy uszkodzone koła zmiennych faz mogły by aż tak obniżać ciśnienie w całym układzie? Są jakieś sposoby aby to sprawdzić?
2. Czy w obudowie filtra oleju idą też kanały powrotne? Może tam są jakieś nieszczelności i ciśnienie ucieka.
I jak się zakończyła ta historia?bo mam to samo... :(

Do góry Bottom