• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.8t ANB problem z ustawieniem rozrządu

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Właśnie o to chodzi, że znak na kole pasowym się rozjeżdża o te pół zęba. Wynika to z faktu, że otwór w kole pasowym na wystającą kropkę w kole zębatym wału jest większy i jest możliwość przestawienia tego na otworze o te kilka mm.

Dobre lusterko i latarka ustawiasz wg. znaku na kole zamachowym i problem sam się rozwiąże.

zdzislavo1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sieradz
Właśnie o to chodzi, że znak na kole pasowym się rozjeżdża o te pół zęba. Wynika to z faktu, że otwór w kole pasowym na wystającą kropkę w kole zębatym wału jest większy i jest możliwość przestawienia tego na otworze o te kilka mm.

Dobre lusterko i latarka ustawiasz wg. znaku na kole zamachowym i problem sam się rozwiąże.

Z tego co udało mi się zobaczyć to koło zmachowe jest ustawione ok,myślę że po przykreceniu koła pasowego luz jest minimalny i napewno nie na pół ząbka żeby na tyle przekłamać znaki,nie było by problemu gdyby się nie zgadzało o ząbek ale pół to zawszę będzie te pół znaku albo do przodu albo do tyłu.
Znalazłem taki temat na zagranicznym forum Punkt 26 i z tego co facet pisze to miał ustawiony fabryczny rozrząd o pół znaczka do przodu
https://www.passatworld.com/forums/...704-1-8t-timing-belt-replacement-revised.html
Składam tak jak jest zawory nie przybiją piątki z tłokami więc najwyżej będę jeszcze raz to wszystko rozbierał ale kończą mi się pomysły a podobno rozrząd w 1.8t taki łatwy

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
miałem tak w 1.8 ADR to samo o pół ząbka sprawdzone przed demontażem i po też tak zostało

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
2 razy podczas wymiany uszczelniacza na wale korbowym i walku rozrządu ukrecilem klin podczas odkrecania śruby, może u ciebie też tak jest, ale możesz o tym się nie dowiedzieć bo podczas odkrecania mogą peknac, śruby siedzą tam od lat i ciągną za sobą koła scinajac klin.

Do góry Bottom