• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 8v 120 km JTD MJET

Alley

Uczestnik
Punktów
5
Witam serdecznie, borykam sie troche juz z problemem mocy w moim aucie. Mialem wczesniej stilo tez z 1.9 silnikiem zas 115 konnym, tu zas mam 120 koni (bez dpf) i jest gorzej. Auto slabo przyspiesza, do setki z 20 sekund. Dodatkowo w okolicach pracy turbo swiszczy. Pierwsze co sprawdzilem to zrzucilem zderzak, sprawdzilem intercooler, wszystkie weze, laczniki aluminiowe przy ic i przy samym turbo nigdzie nie ma zadnego przetarcia, otarcia, pekniecia ani lekkiego zapocenia olejem, choc w srodku widac slady oleju, ale to wiadome za sprawa odmy, ktora jest laczona z dolotem do turbo. Troche zmodyfikowalem swoje auto i mam 6tke skrzynie od silnika 1.6. 6ty bieg to jest "swiat zwalnia". Podtrzymywanie predkosci co najwyzej, slabo bardzo idzie sie na tym biegu rozpedzic, ale skoro 1.6 sobie radzi to 1.9 mialoby sobie nie dac rady? Check engine mam jedynie od slabego przeplywu spalin z EGR, ze wzgledu na to ze cewka nie dziala w egr'ze i potrafi wychwycic bledem, w trasie znika, bardziej w okolicy jalowych sie pojawia wtedy gdy ma za zadanie on pracowac. Nie mniej jednak po skasowaniu bledu mocy dalej jako takiej nie odczuwam. Auto dopiero zaczyna jakos isc od okolic 2 tysiecy i na 3 tysiacach konczy. Teraz moje obserwacje:

- wirnik nie ma najmniejszego luzu, nie kreci sie z oporem
- pompa CR bije cisnienie takie jakie zostaje zadane przez komputer
- wtryski 1-2-3 pracuja (korekty) w minusie do max 1 zas na 4 jest to +1
- wszystkie turbo weze sa sprawne
- zdejmowalem waz od IC i od przeplywomierza i rowniez swiszczy, takze ewidetnie turbo
- nie dymi ani troche w zakresie pracy turbo, ani przy starcie, jedynie powyzej 4 tys rpm, ale to juz raczej normalne w tym przypadku, tego diesla sie tak wysoko nie kreci

nie przeszkadzaloby mi to gwizdanie bo gwizda jak typowy blowoff ale jednak brakuje mi mocy, a spalania nie mam jakos najmniejszego, z trasy ciezko mi zejsc ponizej 7l, gdzie stilo palilo mi te same trasy 5,5 litra w maksie, predkosci jakie rozwijam to do 130 km/h. Gdzie dalej szukac? Zamowilem juz nowy egr w przyszlym tygodniu go wymienie, choc to nie ma wedlug mnie nic wspolnego. Zarzucam filmem na ytubie, mozna zauwazyc jedna rzecz ktora mnie dziwi to zadana ilosc powietrza na wtrysk i aktualna.

Bardzo prosze o pomoc, powoli zaczynam odchodzic od zmyslow, chcialbym to moc naprawic w miare bez wiekszych kosztow, a tym bardziej ze planuje wyjazd za 3 tygodnie za granice, takze auto musze miec perfekt.

Pozdrawiam serdecznie.

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=CtvlBz_jEyM

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jeśli masz przepływ powietrza na wolnych obrotach w okolicy 400-450mg/skok to EGR się nie otwiera, zablokowany, zaślepiony, może ktoś na offa zrobił. Logi trzeba zrobić , przepływ powietrza, doładowanie , dawka paliwa.

Alley

Uczestnik
Punktów
5
Tak egr jest zablokowany. Zamknięty na sztywno cewka nie działa w nim. Jaki to ma wpływ na brak mocy skoro on już się zamyka na stałe powyżej 1500 obrotów?

Turbo pompuje. Maks co udało mi się osiągnąć to 2.3 bara na trzecim biegu przy prawie 3 tyś obrotów.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
3 bieg 2000 obr wcisnąć pedała gazu na max ile powietrza : masa i ciś.?

Alley

Uczestnik
Punktów
5
Podam Ci dziś wieczorem. Dziwi mnie najwyżej brak kopcenia. Sam świst mi nie przeszkadza

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jak EGR zablokowany to sterownik na OFFa trzeba zrobić. Otwarcie EGR jest bardziej zależne od dawki paliwa niż prędkości obrotowej.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Ciś. doładowania za wysokie, odwiedź warsztat zanim odejdziesz od zmysłów.

Alley

Uczestnik
Punktów
5

Parametry z podczas jazdy, niestety delphi ma to do siebie ze bardzo wolno odswieza dane, bodajze raz na sekunde badz dwie.

Stanislaw, nie odejde od zmyslow bo zajmuje sie autami od dlugiego czasu dla siebie i nie mam zamiaru wymieniac kolejno czesci, tak to kazdy madry potrafi. Trudniej jest postawic jednoznaczna diagnoze. O to w tym wlasnie chodzi.

Na filmie widac w 58 sekundzie, ze przy 2372 rpm jest zadanie 2270 mbar, a rzeczywiste przez mapsensor zmierzone 2560 mbar, dziwi mnie tez ta sonda i jej wynik :eek:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Mówiłem ciśnienie doładowania za wysokie. Diagnozę już Ci postawiłem.

Alley

Uczestnik
Punktów
5

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ciśnienie doładowania powinno być max 2350milibar, ale są dozwolone chwilowe skoki chyba pod 2500 , SVBL , jeśli dobrze pamiętam. JTDM ma potencjał i trzeba kogoś , kto ogarnie i będzie uciekał spod d...y. Poszukaj tunera w okolicy, zrobi Ci diagnostykę dobrze , bo wie co w mapach siedzi a jak doda coś od siebie to będziesz piał z zachwytu ;)

Alley

Uczestnik
Punktów
5
Tylko już sama swiszczaca turbina dobrze znać o sobie nie daje. Choc te jtd tak lubią że zmienną geometria szczególnie. Nie wiem czy brak tej mocy to powód do dumy pod tuning czy zamawiać sprężarke. Nawet w normalnym zakresie to auto nie idzie. Zeby czlowiek pod lekką gorke nie mógł podjechać na 1600 rpm to słabo. Nie wspomnę już o tym spalaniu ponad 7l.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Świszcze bo się wirnik kołysze i ryje po muszli. Rób suszarkę , im wcześniej tym taniej.

Alley

Uczestnik
Punktów
5
W takim razie zamawiam turbo. A co z tymi parametrami przepływu powietrza zadanego i rzeczywistego? Jak to odczytać? Sonda tez mnie zaskakuje.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Uruchom EGR to się zgodzą, albo poszukaj tunera ;)

Alley

Uczestnik
Punktów
5
Ale chwila, piszesz ze wirnik trze o korpus, z jakiej racji skoro nie ma luzu?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Bez auta to Ci diagnozy nie postawię... nie słyszałem co to za świst. Może być to albo tamto, możemy sobie gdybać. Daj auto komuś kumatemu i będzie ok.

Alley

Uczestnik
Punktów
5
Swist jest dokladnie prawie taki sam jak zawor upostowy blowoffa.

Lukaszmajamen

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Znajomy ma podobny świst w Iveco 2.8 ale to powód raczej do myślenia że trzeba będzie dać do regeneracji turbinę, na razie jeździ bo mu nie przeszkadza a towar na pace nie robi mu różnicy w czasie jazdy.

Do góry Bottom