• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 d Nie wchodzi na obroty

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Witam mam problem z polo 1.9 d 96r pompa lucasa a mianowicie auto pali bardzo dobrze ale wogóle nie da się dotknąć pedału przyśpieszenia auto się duśi i gaśnie filtr nowy nie wiem już gdzie czego szukać możliwe że pompa padła?
Nikt nic nie pomoże dodam że samochód przed awarią był słaby potem zgasł i pali od kopa strasznie dymi na czarno na biegu jałowym tylko dotknąć dzwigienki od pompy auto gaśnie zauważyłem że paliwo się zatrzymuje w przewodzie prowadzącym do pompy podłanczałem dziś autocoma był jeden błąd ale się usuną po odpaleniu auta znowu to samo żadnych błędów immo działa czujnik temperatury działa rozrząd na punktach kąt wtrysku przyśpieszałem opużniałem bez zmian nie wchodzi na obroty a chodzi w miarę ładnie na biegu jałowym ręce opadają.
dziś kupiłem nowy zaworek na powrót bez zmian teraz zapala i gaśnie nawet na wolnych obrotach chodzić nie chce

A

autozibi

Dla mnie jest uszkodzony zawór elektromagnetyczny regulacji kąta wtrysku .

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Sprawdzałem go na ostro niby działa a który to jest? bo jest ich na pompie aż trzy i wszystkie działają tej co teraz kupiłem były ucięte kable od zaworka sprzedający mówił że to są od konta wtrysku i bez tego chodzi bo auto przed demontażem jezdziło ale ile czasu pompa leżała u nich nie mam pojęćia

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Kolego ewidentnie pompka łopatkowa (zasulajaca) padła, zacznij od tego. Lucas jest bardzo wrazliwy na zasilanie, mozesz rowniez karmic pompe reczna pompka i zobaczyc co bedzie. A jak dyi to sprawdz jeszcze wtryski, w tych pompach jak sie wtrysk podwiesi to mocno spada cisnienie w głowiczce i tak tez bedzie takie cuda robic.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
To wychodzi na to że kupiłem drugą uszkodzoną pompę a wtryski raczej odpada wszystkie na raz nie padają wczoraj jeszcze normalnie palił dziś wymieniłem zawór ciśnieniowy na przewodzie powrotnym to tylko zapali na 5 sekund i gaśnie.

może jakiś elektro zawór padł którego komputer nie widzi?

pompa wygląda tak

Załączniki

• pompa1.jpg
    pompa1.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 31
  • pompa2.jpg
    pompa2.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 30
  • pompa3.jpg
    pompa3.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 28
  • pompa.jpg
    pompa.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 28
Ostatnio edytowane przez moderatora:
A

autozibi

Ja bym dobrze się przyjrzał elektrozaworowi ze zdjęcia nr. 1 .
Również nie obstawiam tu problemu wtryskiwaczy .
Ostatecznie tak jak już pisaliście , całkowicie uszkodzona pompa .

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Tyle że to nie jest moja pompa to zdjęcia poglądowe jak wygląda moja zapewne każdy wie jak wygląda ten wynalazek próbowałem już wszystkiego ręce opadają nie wiem czy mam szukać trzeciej pompy chciałem swoja zrobić ale w mojej okolicy jak ktoś posłyszy lucasa to mówi że takich nie robią.

A

autozibi

Tyle że to nie jest moja pompa to zdjęcia poglądowe jak wygląda moja zapewne każdy wie jak wygląda ten wynalazek próbowałem już wszystkiego ręce opadają nie wiem czy mam szukać trzeciej pompy chciałem swoja zrobić ale w mojej okolicy jak ktoś posłyszy lucasa to mówi że takich nie robią.

Więc kup taką z gwarancja rozruchową albo od kogoś kto ci też ją założy .

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
z założeniem nie ma problemu sam to zrobię na tą miałem gwarancję i nie jestem pewny już czy to wina pompy bo założona druga i te same obiawy.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Niesprawny elektrozawor przyspieszacza nie da takiego efektu, owszem czesto pada ale daje inne objawy.
Wtryskiwacz nie musi byc padniety całkowicie, wyztarczy jeden lekko puszczajacy.
A nikt nie chce robic bo to wredne pompy są, zrobic LUCASA to mozna z 3-4 Bosch za ten czas.

Zaworki sa dwa od kata wtrysku, z obu stron pompy a trzeci do gaszenia.
A ta pompa jak lezała na szrocie sporo to mozesz ja wyzucic...

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
właśnie nie wiem ile leżała facet dawał gwarancje ale na dwóch pompach te same objawy ? co do wtrysku wczoraj samochód palił od kopa chodził na biegu jałowym w miarę dobrze a dziś zapala na 3 sekundy i gaśnie co do wtrysków jak by jeden lał to powinien chodzić może to przez któryś zaworek od konta wtrysku?

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Ta pompa jest taka wlasnie ze jak wtrysk nei trzyma to cisnienie spada w głowiczce i jest lipa
Sprubuj tak jak mowilem pompowac np gruszka w pompe paliwo i zobacz co zrobi.
A zaworek jaki ząlozyłeś?? Tym zaworkie na powrocie w pompie ma luzno latac tłoczek w srodku, jak nim potelepiesz, i tam ma byc dokładnie ten ktury był

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Nowy zaworek kupiony i lata. stary też latał ciężki przypadek jedynie wróżka pomoże.

krs1rs2000

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Łopuszno
Jak kopci to sprawdz jeszcze wtyski.

Wczesniej napisal ktos, ze pompa wrazliwa na spadki cisnienia.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Ale coś by się zbierał a tu nic jak by odcinało zapłon i gaśnie.

Do góry Bottom